Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практикум ІПЗ-2013-14.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
20.75 Mб
Скачать

20.Закінчіть роботу. Основи роботи в табличному редакторі

MICROSOFT EXCEL2010

  1. Основні теоретичні відомості

1.1 Інтерфейс програми. MS Excel, як прикладна програма Windows, виконується у своєму власному вікні програми. Вікно додатку MS Excel може містити кілька вікон робочих книг (Workbook) - документів MS Excel, тому одночасно можна працювати з декількома робочими книгами. Кожна робоча книга складається з декількох робочих аркушів (Worksheets), кожен з яких може містити самостійну інформацію.

Інтерфейс MS Excel 2010 є подальшим розвитком користувача інтерфейсу, який вперше був використаний у випуску системи Microsoft Office 2007. При створенні інтерфейсу розробниками було поставлено завдання: зробити основні додатки Microsoft Office зручніший в роботі. В результаті був створений призначений для користувача інтерфейс Microsoft Office Fluent, який спрощує для користувачів роботу з додатками Microsoft Office і дає можливість швидше отримувати кращі результати.

На рисунку 2.1 представлено головне вікно MS Excel 2010.

Рисунок 2.1 - Інтерфейс користувача MS Excel 2010

Основні його елементи:

  1. Заголовок вікна (Title Bar) розташований вгорі екрану і відображає значок MS Excel, назва відкритої в даний момент Робочої книги. При відкритті нової робочої книги їй присвоюється тимчасове ім'я КнігаN (BookN). У правому верхньому куті рядка назви розміщені кнопки Згорнути (Minimize), Розгорнути (Maximaze), Згорнути у вікно (Restore Down) і Закрити (Close).

  2. Стрічка (Ribbon) - новий користувальницький інтерфейс, що прийшов на зміну панелям інструментів. Він являє собою смугу у верхній частині екрану, на якій розміщуються всі основні набори команд, згруповані за тематиками в групах на окремих вкладках.

  3. Панель швидкого доступу (Quick Access Toolbar). Надає швидкий доступ до найбільш часто виконуваних команд. Спочатку, Панель швидкого доступу знаходиться над Стрічкою і там розташовано всього кілька команд - збереження, відміни і повтору дії. Але ви можете додати туди додаткові команди і перемістити панель під Стрічку.

  4. Поле імені (Name box) розташоване в лівій частині рядка формул і відображає ім'я активної комірки.

  5. Рядок формул (Formula bar) відображає дійсний вміст активної комірки.

  6. Смуги прокрутки (Scroll bars) (вертикальна і горизонтальна) призначені для перегляду вмісту робочої книги по горизонталі і вертикалі за допомогою миші. Бігунок на смузі прокрутки показує положення поточного відображуваного фрагмента щодо всього вмісту робочої книги, відкритої у вікні.

  7. Ярлички робочих аркушів (Sheet tabs) містять імена робочих листів і використовуються для вибору потрібного аркуша робочої книги.

  8. Рядок стану (Status bar) являє собою горизонтальну смугу в нижній частині вікна робочої книги. У рядку стану відображаються дані про поточний стан вмісту вікна та інші відомості, що залежать від контексту.

  9. Повзунок масштабу (Slider scale) дозволяє швидко масштабувати текст, що міститься у вікні документа.

  10. Кнопки швидкого перемикання уявлень.

  11. Активна клітинка вказує місце на робочому листі, куди буде вироблена вставка тексту.