Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практикум ІПЗ-2013-14.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
20.75 Mб
Скачать

V. Побудувати таблицю значень функції

f(x)= xsin на відрізку [0, 4p2].

Нижче приведений фрагмент робочого документа Mathcad з відповідними обчисленнями.

VI. Побудувати графік функції f(x)=xsin .

Нижче приведений фрагмент робочого документа Mathcad з відповідними обчисленнями і графіком.

Вказівка. Визначите функцію f(x), як в попередньому прикладі, клацніть по вільному місцю в робочому документі правіше і нижче за визначення функції f(x), потім клацніть по кнопці декартова графіка в панелі графіків і введіть в позиції, вказаною міткою біля вісі абсцис, ім'я аргументу х, а біля осі ординат ім'я функції f(x). Графік буде побудований після клацання по робочому документу поза полем графіків. Параметри зображення можна змінити, клацнувши двічі по полю графіків і визначивши параметри (вид відображення осей, товщину і колір лінії, напис на графіці).

VII. Вирішити графічно рівняння f(x)= 0, де f(x)= x3+3x2-2.

На малюнках 33 і 34 приведений фрагмент робочого документа Mathcad з відповідними визначеннями, графіками і вікнами діалогу.

Вказівка. Визначте функцію f(x) і побудуйте її графік, діючи, як в попередньому прикладі. Для того, щоб знайти коріння рівняння абсциси точок перетину графіка функції з віссю у = 0, клацніть по рядку Trace в пункті Graph меню Format. Потім клацніть по полю графіків і встановіть (стрілками клавіатури або мишею) маркер (пунктирні лінії, що перехрещуються) в точці перетину графіка функції з віссю абсцис. У вікні діалогу відображаються координати маркера: значення координати х у вікні і є шукане наближене значення кореня.

Рис. 33. Визначення координат на крапки

Рис. 34. Вікна діалогу налаштування параметрів декартової графіки

VIII. Вирішити символьне рівняння =0.

Символьне вирішення цього рівняння в Mathcad займає один рядок.

Вказівка. Клацніть по кнопці вирішення рівнянь в панелі символьних обчислень . Введіть в поміченій позиції зліва від ключового слова solve (вирішити) вираз для правої частини рівняння, а в позиції праворуч від solve ім'я змінної, щодо якої потрібно вирішити рівняння і клацніть по вільному місцю в робочому документі. Результат значення кореня рівняння буде відображено в робочому документі праворуч від стрілки.

IX. Вирішити систему нелінійних рівнянь

* При введенні з клавіатури символу <;> у робочому документі відображається символ, що розділяє межі діапазону <..>.

Нижче приведений фрагмент робочого документа Mathcad з відповідними обчисленнями.

Вказівка. Введіть з клавіатури ключове слово Given (дано), потім правіше і нижче за ключове слово ліву частину першого рівняння системи, далі символьний знак рівності (натисніть на клавіатурі клавіші <Ctrl>+<=> ) і праву частину рівняння (нуль). Аналогічно введіть решту системи двох лінійних рівнянь. Правіше і нижче за останнє рівняння системи введіть ім'я функції Find (знайти), перерахуйте в дужках імена змінних, значення яких потрібно обчислити, виділіть Find(x,y,z), клацніть по кнопці в панелі . Обчислене вирішення системи буде відображено після клацання мишею поза виділяючої рамки в робочому документі праворуч від стрілки у вигляді матриці, кожен стовпець якої містить одне з вирішень системи. У приведеному вище фрагменті робочого документа знайдено два вирішення системи: x=0,y=2,z=0 і x=l,y=3,z=l.

Виконаєте індивідуальні завдання приведені нижче. Підготуйте звіт по лабораторній роботі у вигляді екранного документа.