Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofiya_upravlinya_Kremen.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
4.1 Mб
Скачать

Контрольні запитання і завдання

1. Розкрийте, в чому полягає предмет дослідження логіки управління.

2. Чим зумовлене постійне зростання потреби у філософському аналізі проблем логіки управління?

3. Покажіть, яким чином логіка управління відбивається у вченні Конфуція.

4. Охарактеризуйте критичність сучасного періоду існування і розвитку людського суспільства.

5. Яким чином впливає виявлення закономірностей самоорганізації систем на усвідомлення необхідності їх урахування в практиці управлінської діяльності?

6. Поясність, чому логіка управління виступає важливою частиною теоретичних, світоглядних і методологічних основ організації управління соціальними системами і практики управлінської діяльності.

7. Доведіть, як логіка управління може сприяти упорядкуванню на/і звичайно складної сукупності суспільних відносин.

8. Покажіть, яку роль відіграє логіка управління і в чому полягає : призначення.

9. Поясніть, чому відхилення від вимог і принципів логіки управлінні можуть порушувати ефективність управління соціальними системами спотворювати бажаний характер їхнього функціонування і розвитку.

10. Наведіть приклади типових порушень логіки управління в практик управлінської діяльності і проаналізуйте наслідки цих порушень.

11. Покажіть і обґрунтуйте наявність взаємозв'язку між логікою управління та його ефективністю.

12. Чи виступає логіка загальною властивістю об'єктивної реальності, чи вона виступає тільки породженням людської свідомості й тому притаманна лише речам і явищам, пов'язаним з матеріальною і духовною діяльністю людини?

13. Чи існують об'єктивно логіка, її положення та принципи незалежно від свідомості конкретного індивіда, чи вони відбивають реально існуючі взаємозв'язки і взаємовідносини у природних системах?

14. Чи спроможне дотримання принципів і положень логіки управління та їх послідовне використання у практичній діяльності допомогти людині та соціуму підвищити загальну ефективність цієї діяльності?

15. Які два наукових напрями слід розуміти під логікою управління?

16. Розкрийте напрям дослідження загальних проблем логіки управління як соціального феномену і покажіть його насамперед світоглядний характер.

17. Розкрийте напрям досліджень логіки управління, який спрямований на прикладні проблеми раціональної організації управлінської діяльності і покажіть його переважно технологічний характер.

18. Чому доцільно виділити дві відносно самостійних групи принципів логіки управління?

19. Розкрийте механізм дії принципів логіки управління та їх впливу на його ефективність.

20. Наведіть структуру сукупності принципів загальної логіки управлін­ня та проаналізуйте сутність, зміст і роль кожного з цих принципів.

21. Наведіть структуру сукупності принципів прикладної логіки управління та проаналізуйте сутність, зміст і роль кожного з цих принципів.

22. Чому застосування прикладної логіки управління передбачає необ­хідність певної гнучкості оперативного мислення керівника?

Розділ 8 Методологічні основи управлінської діяльності

Управління соціальними системами являє собою один з ви­дів людської діяльності, хоч і специфічний, однак над­звичайно відповідальний. У цій якості управління харак­теризується, по-перше, величезним досвідом, нагромадженим у різних сферах суспільного життя та в різних країнах світу. По-друге, для со­ціального управління характерною є наявність певного арсеналу методів, засобів і форм свого практичного здійснення. По-третє, існує серйозний багаж теоретичних напрацювань, які являють собою результати чис­ленних досить глибоких експериментальних досліджень і теоретичного узагальнення світового практичного менеджменту.

Достеменно встановлено, зокрема, що управління виступає визначальним чинником самої можливості забезпечення належного функціонування і розвитку відповідних соціальних систем та мож­ливості успішного досягнення ними заздалегідь визначених цілей. Однак при цьому у повсякденному житті можна спостерігати велику кількість прикладів неналежної організації управлінської діяльності, порушення елементарних вимог теорії і практики управління, нехту­вання його об'єктивними закономірностями і відсутності бажання значної частини керівників навіть аналізувати свої хибні рішення та робити належні висновки на майбутнє.

Ці та деякі інші обставини вимагають переглянути принципи організації системи управлінської підготовки фахівців, насамперед, майбутнього їх озброєння теорією та філософією управління. Уявляється вкрай необхідним, зокрема, істотно посилити роль їхньої світоглядної і методологічної підготовки. А це, у свою чергу, пов'язано з подальшою розробкою методології управлінської діяльності та необхідністю активного впровадження її основних положень і в систему менеджмент-освіти, і безпосередньо в практику соціального управління.

Оскільки розв'язання цього завдання являє собою невід'ємну час­тину проблематики філософії управління соціальними системами, вва­жаємо за доцільне проаналізувати спочатку основні функції філософії управління та розглянути загальні підходи до усвідомлення самого поняття методології.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]