Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofiya_upravlinya_Kremen.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
4.1 Mб
Скачать

Контрольні запитання і завдання

35. Розкрийте сутність загальнометодологічного принципу каузальності та покажіть характерні особливості його застосування в теорії та практиці управлінської діяльності.

36. Наведіть перелік специфічних принципів методології управлінської діяльності.

37. Що дозволяє вважати специфічні принципи своєрідною прикладною методологією управління?

38. Розкрийте сутність специфічного принципу моральної домінанти в методології управлінської діяльності.

39. Розкрийте сутність специфічного принципу правової відповідності в методології управлінської діяльності.

40. Розкрийте сутність специфічного принципу інформаційного забезпе­чення в методології управлінської діяльності.

41. Розкрийте сутність специфічного принципу послідовності в методо­логії управлінської діяльності.

42. Розкрийте сутність специфічного принципу моральної домінанти в методології управлінської діяльності.

43. Розкрийте сутність специфічного принципу обов'язковості в методо­логії управлінської діяльності.

44. Розкрийте сутність специфічного принципу справедливості в мето­дології управлінської діяльності.

45. Розкрийте сутність специфічного принципу довіри в методології управлінської діяльності.

46. Розкрийте сутність специфічного принципу гуманності в методології управлінської діяльності.

Післямова

Сьогодні не тільки Україна, а фактично й переважна біль­шість країн світу переживають складні й надзвичайно цікаві, а часом і вкрай суперечливі події, які носять справді глобальний характер і фактично означають кардинальні зміни загально-цивілізаційного масштабу. Вони стосуються істотних зрушень у зміні життєвих цінностей та ідеалів, визначення цілей та організації різно­манітних сфер суспільного життя. Сукупність цих зрушень визначає ста­новлення і розвиток постіндустріального суспільства.

Цілком природно, що зміна цілей і характеру суспільного вироб­ництва, в першу чергу істотне зростання ролі особистісного чинника у забезпеченні бажаної його ефективності, широке впровадження високих технологій та зміни демографічної ситуації зумовлюють необхідність від­повідної зміни підходів до організації управління соціальними системами.

Успішне вирішення надзвичайно складних завдань із забезпечен­ня належної ефективності управління та його адекватності характеру суспільних змін і потреб самих соціальних систем у якісному управлінні неможливе без глибокого філософського аналізу як умов функціонуван­ня і розвитку суспільства, так і самого феномену управління.

Тому зовсім не випадковим виявляється той інтерес до філософії управління як теоретичної, світоглядної, методологічної та прогнос­тичної основи управлінської діяльності, який виявляють і досвідчені керівники-практики, і молоді люди, що тільки освоюють складне і відповідальне мистецтво управління людьми і студенти, які готуються до майбутньої професійної діяльності у сфері менеджменту.

Відсутність же необхідної навчальної літератури з філософії управління істотно ускладнює можливості кожної з цих категорій отримати систематичне знайомство з цим надзвичайно важливим і цікавим курсом. Досвід авторів з його викладання дозволив здійсни­ти спробу систематизувати лекційний матеріал і запропонувати його у вигляді підручника. Ми цілком усвідомлюємо, що така спроба, здійснена вперше в Україні, не може забезпечити належної доско­налості. Однак сподіваємось, що критичні зауваження користувачів цієї книги та інших її читачів сприятимуть подальшому удосконален­ню як її змісту, загальної структури, так і характеру викладення навчального матеріалу.

Сподіваємось також;, що серед користувачів нашої роботи все-таки досить багато тих, хто знайшов у ній щось цікаве і корисне для себе і своєї діяльності. Вважаємо, що сформульовані та викладені нами основ­ні положення філософії управління дадуть їм змогу краще усвідомити сутність філософського підходу до аналізу складних проблем суспільного життя, усвідомити сутність самого феномену соціального управління, визначити на цій основі раціональні шляхи і засоби істотного підви­щення ефективності їхньої управлінської діяльності.

Будемо раді, якщо знайомство з результатами нашої праці ви­явиться плідним і сприятиме активному впровадженню принципів наукового управління в суспільно-політичну та соціально-економічну практику України, сприятиме зростанню добробуту її населення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]