Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MicroSoft ofice Bikov_BELKA_1.pdf
Скачиваний:
51
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
16.73 Mб
Скачать

БИКОВ І. Ю., ЖИРНОВ М. В., ХУДЯКОВА І. М.

MICROSOFT OFFICE В ЗАДАЧАХ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ

Приклад

Підприємство взяло кредит у банку і зобов’язалось повернути його через 75 днів. Визначити дату повернення кредиту.

Розв’язок можна одержати за формулою: = СЕГОДНЯ() + 75

Помилки, що виникають під час введення формул. Якщо ре-

зультат виконання будь-якої формули починається зі знаку #, це свідчить про те, що формула помилкова. Під час введення формул можуть статися такі помилки:

##### — результат не вміщується в комірці по ширині. Треба збільшити ширину стовпця.

#ДЕЛ/0! — спроба ділення на нуль. Виправте формулу.

#ЗНАЧ! — використовується недопустимий тип аргументу функції або операнда формули. Перевірте, чи відповідають дані в комірках, адреси яких використовуються в формулах, типу даних, який потребує формула.

#ИМЯ? — у формулі використовується ім’я комірки або функції, яке Excel не може розпізнати. Виправте ім’я.

#ССЫЛКА! — формула посилається на комірки, які були вилучені з ЕТ. Відновіть комірки.

#ЧИСЛО! — значення числового результату є занадто великим або малим для подання його в ЕТ. Застосуйте іншу формулу.

2.10.Діаграми

Після створення ЕТ натиснути КН «Мастер диаграмм» або М «Вставка» «Диаграмма». Передбачається кілька етапів створення діаграми. Перехід до кожного наступного етапу — КН «Далее». В будьякий момент можна повернутися до попередніх етапів (КН «Назад») і зробити зміни. Після закінчення останнього етапу треба натиснути КН «Готово». Етапи:

1.Вибрати тип та вид діаграми.

64

Частина II ЕЛЕКТРОННА ТАБЛИЦЯ MICROSOFT WORD

2.На вкладці «Диапазон» в однойменному вікні дати посилання на таблицю, яка містить дані, необхідні для створення діаграми. Для цього слід встановити курсор миші в полі «Диапазон», а потім виділити необхідний діапазон з даними. Перемикачем «Ряды в» зазначити, чи однотипні дані розміщуються за стовпцями або за рядками ЕТ. На вкладці «Ряд» за допомогою кнопок «Добавить» та «Удалить» можна додати до діаграми чи вилучити з неї деякі ряди з даними, а також визначити, які з даних відповідають імені та значенням ряду та визначити інші параметри.

3.На третьому етапі відбувається зовнішнє оформлення діаграми. Додаються: назва діаграми, підписи осей, лінії сітки, таблиця з даними, легенда, підписи даних (значення, частки тощо) та інші параметри.

4.Можна розмістити діаграму на окремому аркуші, який на відміну від робочого аркуша зветься аркушем діаграми. Також можна розмістити діаграму на існуючому аркуші, тобто на тому аркуші, де зберігаються дані, використані в діаграмі. Це здійснюється за допомогою групи перемикачів «Поместить диаграмму на листе» відповідно перемикачами «отдельном» та «имеющемся».

Зміна або вилучення даних з ЕТ автоматично відбивається на діаграмі. Щоб додати нові дані до діаграми, треба ввести їх в ЕТ, виділити діапазон комірок і перетягнути його на діаграму. Для форматування або редагування діаграми треба її виділити, клацнувши мишею в області діаграми — прямокутнику, який обрамлює діаграму.

Для кожного об’єкта діаграми (дані, осі, підписи, позначки даних, рамки, легенда, лінії сітки тощо) існують свої специфічні засоби форматування. Всівониактивізуютьсязадопомогоюконтекстногоменю(клацнути на об’єкті правою кнопкою миші) командами «Формат рядов данных», «Формат оси», «Формат легенды», «Формат линий сетки», «Формат области построения», «Формат области диаграммы» тощо.

Виділенадіаграмадрукуєтьсянаокремомуаркуші, невиділена — разом з даними ЕТ, які розміщені на одному робочому аркуші з діаграмою.

Впрактицінайчастішевикористовуютьсятакітипидіаграм: графіки, кругові або кільцеві діаграми, гістограми. Розглянемо їх на прикладах.

65

БИКОВ І. Ю., ЖИРНОВ М. В., ХУДЯКОВА І. М.

MICROSOFT OFFICE В ЗАДАЧАХ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ

Приклад 1

Задана таблиця з даними про прибутки та витрати підприємства за перше півріччя року.

Таблиця 2.9

Місяць

Прибутки

Витрати

1

1034

748

2

895

756

3

760

781

4

782

775

5

905

823

6

1147

794

Побудувати графік прибутків та витрат за зазначений період. Дати прогноз щодо цих показників на наступний місяць.

На першому етапі було вибрано тип діаграми — «графік» і вид графіка — графік розвитку процесу за часом без маркерів. На другому етапізробленопосиланнянаданівищезазначеноїтаблиціівилученозайвий ряд «Місяць». На третьому етапі додано заголовок діаграми («Прибутки та витрати підприємства»), підписи осей («Місяць» та «Сума, тис. грн.») ілініїсіткизавіссюХ. Начетвертомуетапівирішеностворитиграфікна робочому аркуші, що існує.

При форматуванні графіка зроблено такі зміни. Змінено колір ліній, які відповідають рядам даних: виділити лінію графіка КМ «Формат рядов данных» вибрано колір зі списку «цвет». Забезпечена відповідність номера місяця лінії сітки за віссю Х: виділити горизонтальну вісь КМ «Формат оси» вкладка «Шкала» знято прапорець «пересечение с осьюY (значений) между категориями». Змінено шкалу за віссю значень: виділити вертикальну вісь КМ «Формат оси» вкладка «Шкала» припускається, що мінімальне значення дорівнює 600, а максимальне— 1200. Зменшенорозміршрифтулегенди: виділитилегендуКМ «Формат легенды» вкладка «Шрифт» змінити значення розміру. Змінено фон діаграми: клацнути мишею на фоні діаграми КМ «Формат области построения» вкладка «Вид» змінити колір фону.

66

Частина II ЕЛЕКТРОННА ТАБЛИЦЯ MICROSOFT WORD

 

Прибутки та витрати підприємства

 

1200

 

 

 

 

 

 

1100

Прибутки

 

 

 

 

Витрати

 

 

 

грн.

 

 

 

 

1000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

тис.

900

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сума,

800

 

 

 

 

 

700

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

600

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

 

 

 

 

 

Місяць

Рис. 2.3

 

 

 

 

 

 

Після виконаних дій діаграма набуває вигляду (рис. 2.3)

Щоб зробити прогноз витрат підприємства на наступний місяць, слід виконати такі дії: виділити лінію графіка, яка відповідає витратам підприємстваКМ«Добавитьлиниютренда» навкладці«Тип» вибрати тип лінії, яка найкращим чином апроксимує лінію графіка витрат (в даному випадку можна задовольнитися лінійною функцією) на вкладці «Параметры» встановити значення лічильника «Прогноз вперед на» 1 період, а також встановити прапорець «показывать уравнение на диаграмме». Аналогічні дії слід виконати й для лінії, яка відповідає прибуткам підприємства, але для апроксимації вибрано поліноміальну функцію 2-го порядку (параболу). Внаслідок таких дій одержимо діаграму (рис. 2.4).

Для того, щоб одержати чисельне значення прогнозу, слід обчислити значення y апроксимуючих ліній при х = 7:

y = 12,143 + 737 ≈ 822;

Тобто очікується, що за підсумками першого півріччя витрати в липні становитимуть 822 тис. грн., а прибутки — 1472 тис. грн.

67

 

БИКОВ І. Ю., ЖИРНОВ М. В., ХУДЯКОВА І. М.

 

 

MICROSOFT OFFICE В ЗАДАЧАХ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ

 

Прибутки та витрати підприємства

 

 

1600

 

 

 

 

 

 

грн.

1400

y = 52,446x 2 – 349,5x + 1348,3

Прибутки

тис.

1200

 

 

 

 

 

Витрати

 

 

 

 

 

 

Линейный

Сума,

1000

 

 

 

 

 

(Витрати)

 

 

 

 

 

 

Полиномиальный

800

 

 

y = 12,143x + 737

(Прибутки)

 

 

 

 

 

600

 

 

 

 

2

3

4

5

6

7

 

1

 

 

 

 

 

 

Місяць

 

Рис. 2.4

 

 

 

 

 

Приклад 2

Задано таблицю, в якій наведено площі фермерських господарств південних областей України (дані за 2002 рік):

Таблиця 2.10

Область

Площа, тис. га

 

 

Автономна Республіка Крим

88,5

Херсонська

179,5

Миколаївська

201,0

Одеська

219,0

Створити кругову діаграму, яка б відбивала долю кожної області в загальній площі фермерських господарств південного регіону.

На першому етапі вибрано тип діаграми — «круговая» і вид діаграми — об’ємнийваріанткруговоїрозрізаноїдіаграми. Надругомуетапізробленопосиланнянаданівищезазначеноїтаблиці. Натретьомуетапідодано підписи даних — імена категорій та частки, а також вилучено легенду. На четвертому етапі вирішено створити графік на робочому аркуші, що існує. Результат наведено на рис. 2.5.

68

 

Частина II

 

ЕЛЕКТРОННА ТАБЛИЦЯ MICROSOFT WORD

 

 

 

Площа, тис. га

Одеська

Автономна Республіка Крим

32%

13%

Миколаївська

Херсонська

29%

26%

Рис. 2.5

Приклад 3

Розподіл в середньому на душу населення регіону грошових витрат характеризується даними:

Таблиця 2.11

В середньому на душу грошові

Чисельність населення

витрати за місяць, грн.

у % до підсумку

До 120

5

120–240

25

240–360

27

360–480

18

480–600

15

600 і більше

10

Разом

100

Створити гістограму чисельності населення.

На першому етапі вибрано тип діаграми — «гистограмма» і вид діаграми — звичайна гістограма. На другому етапі зроблено посилання на данівищезазначеноїтаблиці. Натретьомуетапідоданопідписиданих —

69

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]