Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MicroSoft ofice Bikov_BELKA_1.pdf
Скачиваний:
51
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
16.73 Mб
Скачать

БИКОВ І. Ю., ЖИРНОВ М. В., ХУДЯКОВА І. М.

MICROSOFT OFFICE В ЗАДАЧАХ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ

вікні «Варианты» можна знайти правильний варіант написання цього слова і замінити його за допомогою кнопок «Заменить» або «Заменить все» (якщо це слово вживається в тексті кілька разів). Якщо слово написано правильно, але виділено програмою (це стосується, наприклад, прізвищ), можна залишити його в тексті, натиснувши кнопку «Пропустить».

1.3. Форматування тексту

Підформатуваннямрозуміютьзмінузовнішньоговиглядувведеного тексту. При цьому розглядають форматування символів і абзаців тексту.

Форматування символів. Форматування символів полягає в зміні шрифту, розмірушрифту, стилюшрифту, додаванніспеціальнихсимволів. Насамперед треба виділити фрагмент тексту, що підлягає форматуванню. Для зміни шрифту використовується кнопка «Шрифт», яка активізує список всіх шрифтів, установлених на даному комп’ютері. Крім звичайних шрифтів, якіскладаютьсязлітер, цифр, розділовихзнаків(наприклад, Times New Roman, Arial, Verdana), існуютьшрифти, складенізіспеціальних символів (Symbol, Wingdings тощо). Додавання спеціального символу до тексту: М«Вставка» «Символ» вибратипотрібнийшрифт, авньому потрібний символ двічі клацнути на зображенні символу.

Розміри виділених символів тексту можна замінити за допомогою кнопки «Размер шрифта». Розмір шрифту зазначається в пунктах; один пункт приблизно дорівнює 1/28 см. Зміна стилю виділених символів відбувається після натискання однієї або кількох з кнопок «Полужирный», «Курсив», «Подчеркнутый», «Цвет шрифта». Всі ці, а також деякі додаткові засоби форматування символів (створення нижнього і верхнього індексів тощо), об’єднано в команді «Шрифт» пункту меню

«Формат» (рис. 1.5).

В тому ж діалоговому вікні «Шрифт» на закладці «Интервал» в однойменному списку знаходяться команди, які призначені для розрідження та ущільнення тексту.

14

Частина I ТЕКСТОВИЙ РЕДАКТОР MICROSOFT WORD

Рис. 1.5

Форматування абзаців. До засобів форматування речень, абзаців або інших великих блоків тексту належать: розміщення тексту відносно лівого і правого полів документа, зміна інтервалів між рядками тексту та абзацами. Для форматування одного абзацу не обов’язково виділяти його повністю, досить установити курсор клавіатури в довільному місці цього абзацу.

Вирівнювання тексту здійснюється при натисканні однієї з кнопок «По левому краю», «Поцентру», «Поправому краю», «Поширине» (або М «Формат» «Абзац» вибрати закладку «Отступы и интервалы» вибрати потрібний стиль форматування в списку «Выравнивание»).

Можна змінювати відступи тексту за допомогою табуляторів, розташованих на горизонтальній лінійці. Пересування табулятора уздовж лінійкизмінюєвідступитавеличинуабзацу: верхнійтабулятор( ) впливає на розмір відступу абзацу, нижні табулятори ( ) визначають положення лівого та правого краю тексту, табулятор зсуває лівий край тексту разом з відступом абзацу.

15

БИКОВ І. Ю., ЖИРНОВ М. В., ХУДЯКОВА І. М.

MICROSOFT OFFICE В ЗАДАЧАХ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ

Рис. 1.6

Міжрядковий інтервал, тобто відстань між рядками тексту, як і розмір шрифту, вимірюється в пунктах. Одинарний інтервал приблизно дорівнює висоті шрифту, полуторний і подвійний відповідно в 1,5 і 2 рази більшізаодинарний. Навкладці«Отступыиинтервалы» діалоговоговікна «Абзац» (М «Формат» «Абзац» або КМ «Абзац») через список «Межстрочный» можна вибрати один з вищезгаданих інтервалів або встановитидовільнезначенняінтервалу, обравшиелемент«Множитель» або«Точно» всписку«Межстрочный» іпризначившиконкретнувеличину інтервалу лічильником «Значение» (рис. 1.6). До того ж за допомогою лічильників «Перед», «После» можна призначити відстань між виділеним абзацем і відповідно попереднім та наступним абзацами.

Копіювання формату. Якщо якийсь фрагмент тексту форматований належним чином, такий формат можна розповсюдити на інші текстові блоки. Для цього слід виділити текст, формат якого має бути скопійовано КН «Формат по образцу» виділити текст, який треба відформатувати так само, як і попередньо виділений текст. Щоб скопіювати формат в кілька фрагментів тексту, слід двічі натиснути кнопку «Формат по образцу», а після закінчення форматування натиснути клавішу Esc.

16

Частина I ТЕКСТОВИЙ РЕДАКТОР MICROSOFT WORD

1.4.Підготування до друку і друкування документа

Переддрукуванням документслідпереглянутищодоформатування сторінок і документа як суцільного об’єкта: розірвати текст на сторінки в потрібних місцях, розташувати номери сторінок, змінити розмір полів, створити колонтитули тощо. Для цього можна вжити такі заходи.

Поділ тексту на сторінки. Примусовий поділ тексту на сторінки в місці, де знаходиться курсор: М «Вставка» «Разрыв» вибрати перемикач «Новую страницу» в групі «Начать» (рис. 1.7). Інший спосіб: натиснути комбінацію клавіш Ctrl + Enter.

Нумерація сторінок: М «Вставка» «Номера страниц» в діалоговому вікні «Номера страниц» (рис. 1.8) вибрати за допомогою списку «Положение» положення номера на сторінці (вгорі чи знизу), за допомогою списку «Выравнивание» — спосіб вирівнювання номера (зліва, справа, в центрі), указати, чи треба нумерувати першу сторінку, адже титульний аркуш документа не нумерують. Якщо документ розбитий на окремі файли і нумерацію треба почати не з першого номера, то після натискання кнопки «Формат» можна зазначити число, з якого почнеться нумераціясторінок, атакожвибратиіншийформатномера, якщономери утворюються не за допомогою арабських цифр. Сторінки також можна нумерувати, використовуючи колонтитули.

Рис. 1.7

Рис. 1.8

17

БИКОВ І. Ю., ЖИРНОВ М. В., ХУДЯКОВА І. М.

MICROSOFT OFFICE В ЗАДАЧАХ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ

Створення колонтитулів. Колонтитул — це текст, який друкується на кожній сторінці документа (вгорі чи знизу). Його активізація: М «Вид» «Колонтитулы». Утворюється рамка, в яку вводиться текст колонтитула — верхнього або нижнього. До тексту колонтитула можна застосовувати всі засоби форматування, як і для звичайного тексту. Одночасно можна працювати або з колонтитулами, або з текстом документа. При роботі з першими на екрані виникає додаткова панель інструментів «Колонтитулы», яка дозволяє додавати до колонтитулів номери сторінок (КН «Номер страницы»), загальну кількість сторінок в документі (КН «Добавить номер страницы»), сьогоднішню дату (КН «Дата»), поточний час (КН «Время»), активізувати інший колонтитул (КН «Верхний/нижний колонтитул»).

Установлення параметрів сторінки. Більшість значень параметрів сторінок документа встановлюються за допомогою однієї команди: М «Файл» «Параметрыстраницы». Навкладці«Поля» (рис. 1.9) можна: за допомогою чотирьох лічильників з групи «Поля» установити розміри полів сторінок, а також додаткові поля для зшивання; вибрати книжкову або альбомну орієнтацію, які розгортають текст відповідно поперек та уздовж

Рис. 1.9.

18

Частина I ТЕКСТОВИЙ РЕДАКТОР MICROSOFT WORD

аркуша паперу; зі списку «Страницы» вибрати тип розміщення полів для можливого подальшого брошурування документа. На інших вкладках діалогового вікна «Параметры страницы» можна установити розмір аркуша паперу (в тому числі й нестандартний, наприклад, для друкування конвертів), визначити, звідки буде братися папір для друкування (з лотка чи з ручної подачі), зазначити відступи колонтитулів від країв аркуша.

Попередній перегляд тексту перед друкуванням. Перед дру-

куванням бажано пересвідчитись в тому, що документ підготовлено до друкування належним чином. Для цього слід перевести документ до режиму попереднього перегляду: М «Файл» «Предварительный просмотр». Для того, щоб збільшити зображення, слід навести курсор, який має вигляд лупи зі знаком «+», на потрібне місце і клацнути лівою кнопкою миші. Повторний щиглик повертає укрупнений вигляд документа. Вихід з режиму перегляду — КН «Закрыть» або клавіша Esc.

Друкування документа: М «Файл» «Печать» (або КН «Печать» абоCtrl + P). Вдіалоговомувікні«Печать» (рис. 1.10) можнавибратикількість копій документа, що друкуються (лічильник «число копий»), перелічити сторінки для друку (перемикач «Страницы»), вибрати принтер за умови підключення декількох принтерів до комп’ютерної мережі (список «имя» групи «Принтер») або визначити деякі інші параметри друку.

Рис. 1.10

19

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]