Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MicroSoft ofice Bikov_BELKA_1.pdf
Скачиваний:
51
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
16.73 Mб
Скачать

БИКОВ І. Ю., ЖИРНОВ М. В., ХУДЯКОВА І. М.

MICROSOFT OFFICE В ЗАДАЧАХ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ

Закінчення табл. 5.1

Тип файлу

Розши-

Використовується для

рення

зберігання

 

 

 

 

Веб-сторінка

. htm;

веб-сторінки у вигляді папки з

 

html

htm-файлами і всіма допоміжними

 

 

файлами

Веб-архів

. mht;

веб-сторінки у вигляді окремого

 

mhtml

файлу, що включає всі допоміжні

 

 

файли

5.2.Режими Microsoft PowerPoint

В Microsoft PowerPoint є три основні режими: звичайний режим, режим сортувальника слайдів і режим перегляду слайдів. Один з цих режимів використовується за замовчуванням.

Звичайний режим. Звичайний режим є основним режимом редагування для створення і оформлення презентації. В даному режимі є три робочіобласті: областьліворучдляредагуванняструктуритекстуслайда (область «Структура») і самих слайдів, які відображаються у вигляді ескізів (область «Слайды»), область слайда праворуч, в якій відображається поточний слайд у великому масштабі і область нотаток знизу.

Область «Структура». При відображенні тексту слайда у вигляді структури можна приступити до введення вмісту: сформулювати свої ідеї, спланувати, якїхкраще податиіспробувати різніваріанти розташування слайдів і тексту.

Область «Слайды». Перейдіть в цю область, щоб проглянути слайди презентації у вигляді ескізів при внесенні виправлень. Ескізи дозволяють легше пересуватись в межах презентації і переглядати, як виглядають змінені елементи оформлення. Можна також переставляти, додавати або видаляти ті або інші слайди.

Область слайду. При відображенні поточного слайда в даному великомасштабному вигляді можна додавати до нього текст, вставляти малюнки, таблиці, організаційні діаграми, графічні об’єкти, написи, фільми, звукові ефекти, гіперпосилання і анімацію.

198

Частина V ПРОГРАМА СТВОРЕННЯ ПРЕЗЕНТАЦІЙ MICROSOFT POWERPOINT

Область нотаток. Додайте нотатки про зміст кожного слайда, роздрукуйте їх і використайте при демонстрації презентації. Можна також створити нотатки, призначені для їх перегляду аудиторією — в надрукованому вигляді або на веб-сторінці.

При звуженні областей «Структура» і «Слайды» назви змінюються навідповіднізначки. Якщотребапереглянутипоточнийслайдувікніпід часредагування, можназакритиціобластізадопомогоюзначказакриття області в правому верхньому куті.

Режим сортувальника слайдів. Режим сортувальника слай-

дів — єдиний режим, який дозволяє переглядати слайди у вигляді ескізів (рис. 5.4). Після закінчення створення і редагування презентації сортувальник слайдів дає закінчену картину всієї презентації, спрощуючи її реорганізацію, додавання або вилучення слайдів і попередній перегляд ефектів анімації і зміни слайдів.

Режим перегляду слайдів. Режим перегляду слайдів здійснюється в повноекранному режимі, як і реальний показ слайдів. Презентація де-

Рис. 5.4

199

БИКОВ І. Ю., ЖИРНОВ М. В., ХУДЯКОВА І. М.

MICROSOFT OFFICE В ЗАДАЧАХ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ

монструється в тому вигляді, як вона з’явиться перед аудиторією. Можнапереглянути, якпідчасреальноїдемонстраціївиглядатимутьграфічні об’єкти, фільми, анімовані елементи, ефекти зміни слайдів, а також проконтролювати час демонстрації.

Вибір режиму за замовчуванням. При виборі режиму за замовчу-

ванням програма Microsoft PowerPoint завжди запускатиметься в даному режимі. Можливі наступні режими: режим слайдів, режим структури і різні варіації звичайного режиму.

1.М «Сервис» «Параметры» відкрийте вкладку «Вид».

2.В області діалогового вікна «Представление по умолчанию» виберіть потрібний режим.

5.3. Додавання текстових об’єктів до слайдів

Макетислайдів. Термін«макет» застосовуєтьсящодорозташування об’єктів на слайді. В макетах містяться рамки, які в свою чергу включаютьтекст, такийякзаголовкислайдівабомаркованіспискиіосновний вміст слайду: таблиці, діаграми, малюнки, фігури і картинки.

Кожного разу при додаванні нового слайда можна вибрати для нього макет в області задач «Разметка слайда». Дана область містить широкий ряд макетів. Також можна вибрати порожній макет. Можна змінюватирозташуваннярамоквсередині макета таїхрозміри, додаватизаливкуімежі. Такі змінизастосовуються вслайдах інасторінках заміток. Після зміни рамок на сторінках заміток або на слайді може виникнути потреба повернутися до початкового макета. Для цього слід повторно застосувати початковий макет. При вилученні рамок із зразка можна відновити початковий зразок: М «Формат» «Разметка образца».

На слайд можна додавати текст чотирьох типів: текст в рамці, текст в автофігурах, текст в написах і текст WordArt.

Рамки. Макет слайда містить рамки для тексту і об’єктів в різних комбінаціях. У відповідні рамки вводиться текст заголовків, підзаголовків і основний текст слайдів (рис. 5.5). Можна змінювати розмір рамок і переміщати їх, а також змінювати їх формат за допомогою меж і кольорів.

200

Частина V ПРОГРАМА СТВОРЕННЯ ПРЕЗЕНТАЦІЙ MICROSOFT POWERPOINT

Рис. 5.5

Рис. 5.6

201

БИКОВ І. Ю., ЖИРНОВ М. В., ХУДЯКОВА І. М.

MICROSOFT OFFICE В ЗАДАЧАХ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ

За замовчуванням в Microsoft PowerPoint при введенні тексту виконуєтьсяавтопідбірйогопараметрівтакимчином, щобцейтекстуміщався

врамку. Наприклад, при введенні маркованого списку і додаванні до нього тексту, який виходить за наявну рамку, розмір шрифту і міжрядкова відстань будуть зменшені до значень, які дозволять умістити весь текст

врамці (мінімальний розмір шрифту обмежений значенням 8 пунктів). В заголовку під час переходу декількох слів на наступний рядок розмір шрифту зменшується так, щоб всі слова вміщалися на одному рядку.

Автофігури. Автофігури, такі як написи і фігурні стрілки, при- в’язуються до текстових повідомлень (рис. 5.6). При введенні тексту в автофігурі цей текст стає вкладеним у фігуру і переміщається, а також повертається разом з нею.

Написи. Написи використовуються для розміщення тексту в будьякомумісціслайда, утомучислізамежамитекстовихрамок. Наприклад, можна додати заголовок до малюнка, створивши напис і розмістивши його біля малюнка. Написами також можна скористатися для додавання

Рис. 5.7

202

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]