Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MicroSoft ofice Bikov_BELKA_1.pdf
Скачиваний:
51
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
16.73 Mб
Скачать

Частина II ЕЛЕКТРОННА ТАБЛИЦЯ MICROSOFT WORD

з’явитисьназвиподальшихмісяцівабоднів. Перелікусіхсписків, щовходять до стандартного набору програми: М «Сервис» «Параметры» закладка «Списки». Створення власного списку: в переліку списків виділити рядок «Новый список» в сусідньому полі ввести елементи списку, натискаючи клавішу Enter після кожного елемента КН «Добавить».

2.3.Форматування даних

Зміна зовнішнього вигляду ЕТ здійснюється засобами форматування. Форматування дає змогу вибрати тип даних, вирівняти дані між межамикомірки, змінитишрифт, йогорозміриабонасиченість, створити рамки комірок.

Насамперед треба активізувати комірку, яку треба форматувати або виділити діапазон комірок, формат яких треба зробити однаковим. Форматуваннякомірок: М«Формат» «Ячейки» абоКМ«Форматячеек». Слідзазначити, щомайжедлякожногозасобуформатуванняможнатакож знайти відповідну кнопку на панелі інструментів «Форматирование».

Вдіалоговомувікні«Форматячеек» (рис. 2.2) вкладка«Число» визначає вигляд данихнаекрані. Длятекстових даних слід вибрати формат «Текстовый». Для подання дат на екрані існує кілька типів формату «Дата».

Серед форматів подання чисел найчастіше вживаються «Числовой», «Денежный», «Финансовый» та «Процентный» формати. Лічильник «Число десятичных знаков» установлює кількість цифр, які визначають дробову частину числа. Прапорець «Разделитель групп разрядов» дозволяєдлябільшоїнаочностірозділятигрупизтрьохцифр(тисячі, мільйони тощо). При використанні формату «Денежный» не слід вручну вводити позначку грошової одиниці, вона буде автоматично додаватись до числа при виборі формату «Денежный». Формат «Финансовый» відрізняється від формату «Денежный» тим, що дані вирівнюються за роздільником цілої та дробової частин. Також автоматично додається до числа знак «%» при виборі формату «Процентный», до того ж число множиться на 100. Тобто, для того, щоб одержати, наприклад, значення 50 %, слід увести до комірки0,5. Такождляподаннячиселіснуютьформати«Дробный» (подає

37

БИКОВ І. Ю., ЖИРНОВ М. В., ХУДЯКОВА І. М.

MICROSOFT OFFICE В ЗАДАЧАХ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ

Рис. 2.2

числа у вигляді простих дробів) і «Экспоненциальный». Так, наприклад, число250 уформаті«Экспоненциальный» матимевигляд2,50Е+02, адже його можна подати у вигляді 2,50 · 102. Інколи після обчислень програма повертає числа у форматі «Экспоненциальный».

Важливим є те, що форматування чисел не змінює їх значен-

ня, і це може стати причиною певних непорозумінь. Наприклад, внаслідок деяких обчислень сформовано ціну на товар, яка дорівнює 1,3333333333 грн. Вибравши відповідний формат, користувач може скоротити кількість цифр у дробовій частині числа до двох і одержить на екрані: 1,33 грн. Але, якщо припустимо, що це число множиться на 100 за допомогою формули, він одержить 133,33 грн, а не 133,00 грн.

Вкладка «Выравнивание» визначає спосіб вирівнювання даних

вкожній комірці виділеного діапазону. Дані в Excel легко центрувати в комірках по горизонталі (по лівому краю, по правому краю, по центру або в інший спосіб) і по вертикалі (по верхньому краю, по нижньому краю, по центру або в інший спосіб). Перемикач «объединение ячеек» (кнопка «Объединить и поместить в центре») часто використовується при створенні заголовків ЕТ. Перед цим текст заголовка розміщується

вкрайній лівій комірці рядка і в тому ж рядку виділяється діапазон комірок, які мають бути порожніми і уздовж яких центрується заголовок.

38

Частина II ЕЛЕКТРОННА ТАБЛИЦЯ MICROSOFT WORD

Щоб відмінити центрування, слід повторно виділити діапазон, за яким здійснювалося центрування і знову натиснути КН «Объединить и поместить в центре» (зняти прапорець «объединение ячеек»). За допомогою поля «Ориентация» можна розгорнути спрямованість тексту на довільний кут в межах ±90°.

Вкладка «Шрифт» визначає тип, розмір шрифту, насиченість шрифту (напівжирні символи, курсив), підкреслення символів, верхні та нижні індекси тощо. Це єдиний засіб форматування, який можна застосовувати не лише до цілих комірок, а й до окремих символів тексту.

Вкладка «Граница» визначає тип ліній, які утворюють межі всіх комірок виділеного діапазону (кнопка «внутренние»), зовнішню рамку усього діапазону (кнопка «внешние»), а також окремі частини рамки. Вибравши тип лінії, можна за допомогою миші розставити кожну межу безпосередньо на зразку, який міститься в центрі діалогового вікна. Товщі лінії перекривають тонші.

Вкладка «Вид» дозволяє змінити колір фону виділених комірок. Якщо форматування деякої частини ЕТ завершено, можна розпо-

всюдити її формат на інші комірки. Для цього треба виділити комірки (рядки, стовпці), формат яких треба скопіювати; натиснути кнопку «Формат по образцу»; виділити комірки (рядки, стовпці), на які слід розповсюдити вибраний формат. При цьому неважливо, де знаходяться виділені комірки — на поточному або на іншому робочому аркуші, чи взагалівіншійробочійкнизі. Приподвійномунатисканнікнопкиможнакопіювати формат багаторазово, аж до натискання клавіші Esc.

2.4.Дії зі стовпцями та рядками

Виділення рядка (стовпця). Для того, щоб показати, що дія буде виконуватися з рядком (стовпцем), треба його виділити — клацнути мишею в стовпці заголовків рядків (рядку заголовків стовпців), який знаходиться ліворуч необхідного рядка (над необхідним стовпцем). Можна виділити групу суміжних рядків (стовпців), протягнувши курсор миші заголовками рядків (стовпців).

39

БИКОВ І. Ю., ЖИРНОВ М. В., ХУДЯКОВА І. М.

MICROSOFT OFFICE В ЗАДАЧАХ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ

Додавання рядка (стовпця):

виділити рядок (стовпець) КМ «Добавить»;

виділити рядок (стовпець) М «Вставка» «Строка» («Столбец»);

виділити рядок (стовпець) КН «Вставить строку» («Вставить столбец»). Новий рядок додається над виділеним рядком, новий стовпець — ліворуч виділеного стовпця.

Вилучення рядка (стовпця):

виділити рядок (стовпець) КМ «Удалить»;

виділити рядок (стовпець) М «Правка» «Удалить»;

виділити рядок (стовпець) КН «Удалить строку» («Удалить столбец»).

Приховання рядків (стовпців):

виділити рядки (стовпці) КМ «Скрыть»;

виділити рядки (стовпці) М «Формат» «Строка» («Столбец») «Скрыть».

Всі посилання на адреси комірок з прихованих рядків або стовпців залишаються дійсними.

Відображення прихованих рядків (стовпців):

виділити два рядки (стовпці), між якими є приховані КМ «Показать»;

виділити рядки (стовпці), між якими є приховані М «Формат» «Строка» («Столбец») «Отобразить».

Змінаширинистовпця(рядка): перетягнути праву(нижню) межу стовпця (рядка) в рядку заголовків стовпців (рядків) на нове місце або двічі клацнути на правій (нижній) межі.

2.5. Підготування електронних таблиць до друкування

Підготування електронних таблиць до друкування: М «Файл»

«Параметры страницы».

На вкладці «Страница» встановлюється орієнтація рядків на аркуші («книжная» — поперек аркуша або «альбомная» — уздовж аркуша),

40

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]