Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MicroSoft ofice Bikov_BELKA_1.pdf
Скачиваний:
51
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
16.73 Mб
Скачать

Частина V ПРОГРАМА СТВОРЕННЯ ПРЕЗЕНТАЦІЙ MICROSOFT POWERPOINT

тексту до автофігур, коли не вимагається пов’язувати текст з автофігурою. Напис може мати межі, заливку, тінь і тривимірні (об’ємні) ефекти. Також можна змінити його форму.

Текст WordArt. Текст WordArt дозволяє створити яскраві ефекти. Текст WordArt можна розтягувати, скошувати, розміщувати по зігнутій лінії і обертати, а також робити його об’ємним і вертикальним (рис. 5.7).

5.4.Форматування слайдів

Зміна розмірів ескізів слайдів. Виконайте одну з наступних дій:

виберіть ескіз, на панелі інструментів «Стандартная» виберіть КН «Масштаб» і вкажіть потрібний масштаб у відсотках;

в області слайдів «Слайды» в звичайному режимі для збільшення або зменшення масштабу відображення ескізів перетягніть вертикальну розділову лінію на правій межі області.

Дублювання слайдів в межах презентації. Дубльовані слайди вставляються відразу за вибраними слайдами:

в області «Структура» або в області «Слайды» в звичайному режимі виберіть слайди, які необхідно дублювати. (Якщо необхідно вибрати декілька сусідніх слайдів, клацніть перший і останній з ряду, утримуючи клавішу Shift. Для виділення слайдів не по порядку клацніть кожний з них, утримуючи клавішу Ctrl.)

М «Вставка» Дублировать слайд.

Зміна порядку слайдів. Виконайте одну з наступних дій:

в області «Структура» в звичайному режимі виділіть один або декілька значків слайдів і перетягніть виділені значки на нове місце;

в області «Слайды» в звичайному режимі виділіть один або декілька ескізів слайдів і перетягніть виділені ескізи на нове місце;

в режимі сортувальника слайдів виділіть один або декілька ескізів

слайдів і перетягніть виділені ескізи на нове місце.

Щоб виділити декілька слайдів з одного ряду, клацніть їх значки або ескізи, утримуючи клавішу Shift.

203

БИКОВ І. Ю., ЖИРНОВ М. В., ХУДЯКОВА І. М.

MICROSOFT OFFICE В ЗАДАЧАХ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ

Вилучення слайду: в області «Структура» або «Слайды» в звичайному режимі виділіть слайди, які необхідно вилучити М «Правка» «Удалить слайд».

Приховання слайду: в області «Слайды» в звичайному режимі виберіть слайди, які необхідно приховати М «Показ слайдов» «Скрыть слайд».

Поряд з прихованим слайдом відображається значок, який містить номерцьогослайда. Прихованийслайдзалишаєтьсяуфайлі, навітьякщо він залишався прихованим під час показу презентації.

Відображення прихованих слайдів. Виконайте одну з наступних дій:

відображення прихованого слайда в показі слайдів: в області «Слайды» в звичайному режимі виберіть потрібний прихований

слайд, який треба знову зробити видимим; в області «Слайды» відобразиться значок прихованого слайда з його номером М «Показ слайдов» «Скрыть слайд».

перегляд прихованого слайда під час показу: під час показу клацніть правою кнопкою миші будь-який слайд «Переход» «На-

вигатор слайдов»; номери слайдів, що приховані, показані в дужках двічі клацніть слайд, який треба переглянути.

Автоматичне форматування тексту. Програма Microsoft PowerPoint за замовчуванням автоматично форматує ряд фрагментів тексту при введенні. Наприклад, при введенні двох дефісів без пропуску вони форматуються як довге тире. При введенні мережної адреси або шляху в Інтернеті вони форматуються у вигляді гіперпосилання. Прості дроби, наприклад1/4 і1/2, привведеннізамінюютьсянасимволидробу. Різністрілки і всміхнені обличчя з друкарських знаків перетворяться на символи.

До автоматичного форматування абзацу входить автоматичне маркування і нумерація списків, а також зміна розміру тексту, якщо він не вміщається в текстові рамки через розміри шрифту.

Всі параметри автоматичного форматування можна включити або відключити. Якщо параметри форматування включені, то весь текст послідовно обробляється в залежності від введення.

Можнавідмінитибільшістьпараметрівавтоматичногоформатування, використовуючи КН «Параметры автозамены». Ще одним засобом

204

Частина V ПРОГРАМА СТВОРЕННЯ ПРЕЗЕНТАЦІЙ MICROSOFT POWERPOINT

автоформату є автопідбір тексту, який дозволяє при необхідності змінюватирозміритексту, підганяючийогопідтекстовурамку. КН«Параметры автоподбора ширины», яка з’являється при першій зміні розмірів тексту, дає можливість при необхідності контролювати процес. При натисненні кнопки з’явиться меню, яке містить параметри для зміни тексту, що виходить за рамку. Можна зупинити виконання зміни розмірів тексту для даної рамки, не міняючи настройки автопідбору в цілому. Можна також відобразити діалогове вікно автозаміни і відключити всі настройки автопідбору, тоді жоден текст автоматично не змінюватиметься в розмірах.

1.М «Сервис» «Параметры автозамены» відкрийте вкладку «Автоформат» при введенні.

2.Встановіть або зніміть прапорець будь-якого з параметрів автоматичного форматування, який потрібно ввімкнути або вимкнути.

Вибір шрифтів для презентації. При виборі шрифтів слід керува-

тися наступними відомостями:

Вибраний шрифт визначає вплив повідомлення на слухачів. Для консервативної аудиторії і серйозних повідомлень вибирайте більш класичний шрифт (наприклад, Times New Roman); для радісних повідомлень вибирайте «веселий шрифт» (наприклад, Comic Sans MS).

Шрифти із зарубками, такі як Times New Roman і Bookman, легко читаються, тому вони використовуються при друкуванні великих обсягів тексту. Шрифти без зарубок, такі як Arial і Verdana, простіші; вони краще виглядають в заголовках і колонтитулах.

При створенні презентацій для перегляду в електронному вигляді або показі слайдів використовуйте шрифти, які добре виглядають на екрані. Шрифти Verdana, Tahoma і Bookman розроблені спеціально для використання на веб-сторінках, також можна використовувати для цього шрифтиArial і Times New Roman.

Для поліпшення читання колір тексту повинен бути достатньо контрастним щодо кольору фону. Напівжирний шрифт і курсив використовуйте тільки для виділення — часте використання послаблює їх ефективність.

Кожний шрифт несе в собі певну індивідуальність, тому дуже важливо підтримувати узгодженість. При частій зміні шрифту

205

БИКОВ І. Ю., ЖИРНОВ М. В., ХУДЯКОВА І. М.

MICROSOFT OFFICE В ЗАДАЧАХ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ

повідомлення, яке подається аудиторії, може виявитися неузгодженим. В презентації рекомендується використовувати не більше 3–4 різних шрифтів.

Шаблони оформлення. Microsoft PowerPoint дає можливість ство-

рювати шаблони оформлення (рис. 5.8), які можуть застосовуватися в презентації, щоб додати їй закінчений, професійний вигляд.

Додавання тексту на слайд. Виконайте одну з наступних дій:

клацніть в текстовій рамці і введіть текст або вставте його з буфера обміну;

для додавання тексту у фігуру, щоб він переміщався разом з нею, виберіть автофігуру і введіть потрібний текст;

для введення незалежного від переміщення автофігури тексту додайте напис: КН «Рисование» Надпись.

Панель інструментів «Рисование» КН «Добавить объект

WordArt».

Рис. 5.8

206

Частина V ПРОГРАМА СТВОРЕННЯ ПРЕЗЕНТАЦІЙ MICROSOFT POWERPOINT

Таблиці. Існує декілька способів створення таблиці в презентації

Microsoft PowerPoint. Можна створити таблицю в Microsoft PowerPoint

або додати її з іншої програми у вигляді зв’язаного об’єкту або впровадженогооб’єкту. ВMicrosoft PowerPoint можнастворитиякпростутаблицю з нескладним форматуванням, так і складнішу — з використанням більшої кількості параметрів. Можна включати в таблицю кольори заливки і межі з колірної схеми презентації.

Якщо потрібно створити таблицю великих розмірів або з більш широкими можливостями форматування, ніж ті, які доступні в Microsoft PowerPoint, можна створити її в Microsoft Word і потім упровадити. Наприклад, в Microsoft Word міститься більша кількість параметрів для форматування списків, відступів і табуляції, а також окремих комірок. Можна також упровадити електронну таблицю з Microsoft Excel або таблицю з Microsoft Access.

Прироботізупровадженоютаблицеювідображаютьсяменюікнопки вихідної програми, додані в меню Microsoft PowerPoint. Відомості проможливістьзмінитаблицьдоступнівменю«Справки» вихідноїпрограми в рядку меню.

Колонтитули. Колонтитули містять текст, номер слайда або сторінкиідату, якіповиннівідображатисяуверхнійабонижнійчастиніслайдів, замітокабороздавальнихматеріалів. Колонтитулиможнарозташуватияк на окремих слайдах, так і одночасно на всіх слайдах. Для заміток і роздавальних матеріалів при розміщенні колонтитулів вони відображаються одночасно на всіх сторінках і заміток, і роздавальних матеріалів. Колонтитули, створені для роздавальних матеріалів, також відображаються при друкуванні структури. Наявність колонтитулів не є обов’язковою вимогою. За замовчуванням замітки і роздавальні матеріали мають номери сторінок, проте їх можна відключити. Можна не включати колонтитули до слайдів, включивши їх натомість в замітки і роздавальні матеріали презентації. При необхідності зміни параметрів шрифту колонтитулів, а також положення, розміру або форматування рамок, які містять колонтитули, це можна зробити на зразку слайдів, зразку заміток або зразку роздавальних матеріалів залежно від конкретних вимог. При перегляді слайдів, заміток або роздавальних матеріалів в режимі попереднього перегляду також можна додавати, змінювати або видаляти колонтитули.

207

БИКОВ І. Ю., ЖИРНОВ М. В., ХУДЯКОВА І. М.

MICROSOFT OFFICE В ЗАДАЧАХ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ

Конструктор слайдів дозволяє проводити попередній перегляд і застосовувати шаблони при оформленні презентації. Вибраний шаблон може застосовуватися до всіх або тільки до певних слайдів. Крім того, приоформленні однієї ітієї жпрезентації можуть використовуватися декілька типів шаблонів. При використанні шаблону оформлення зразка слайдів для даного шаблону автоматично додається до презентації. При використанні іншого шаблону у всіх слайдах старий зразок слайдів переноситься «Зразком» в новий шаблон.

Можна зберегти будь-яку знову створену презентацію у вигляді нового шаблону, доступного в області задач «Конструктор слайдов». Застосування шаблону оформлення:

1.На панелі інструментів «Форматирование» виберіть команду «Дизайн слайда». (Якщо область «Дизайн слайда» вже відображається на екрані з колірними схемами або схемами анімації, виберіть верхню команду «Шаблоны оформления»).

2.Виконайте одну з наступних дій:

для застосування шаблону оформлення до всіх слайдів (і зразку слайдів) виберіть потрібний шаблон;

для застосування шаблону до окремого слайда виберіть ескіз цього слайду в області «Слайды». В області задач виберіть шаблон і клацніть значок із стрілкою, а потім виберіть команду «Применить к выделенным слайдам»;

для застосування шаблону одночасно до декількох вибраних слайдів виберіть їх ескізи в області «Слайды» і в області задач виберіть потрібний шаблон;

для застосування нового шаблону до групи слайдів, які використовують інший шаблон, виберіть потрібні слайди в області «Слайды», в області задач виберіть потрібний шаблон, клацніть

значок із стрілкою і виберіть команду «Применить к образцу». Колірні схеми. Колірна схема складається з восьми кольорів, які використовуються при оформленні слайда для кольорового виділення фону, текстуабоокремихрядків, тіней, текстузаголовка, заливок, акцентівігіперпосилань. Колірнасхемапрезентаціїзадаєтьсявзастосованому

шаблоні оформлення (рис. 5.9).

208

Частина V ПРОГРАМА СТВОРЕННЯ ПРЕЗЕНТАЦІЙ MICROSOFT POWERPOINT

Рис. 5.9

Для перегляду колірної схеми слайда виділіть його, а потім відобразіть на екрані область задач «Дизайн слайда» — «Цветовые схемы». Схема кольорів поточного слайда буде відображена в області задач як виділена. Шаблон оформлення включає колірну схему, задану за замовчуванням, а також додаткові колірні схеми на вибір, підібрані спеціально для даного шаблону. Встановлений за замовчуванням «порожній шаблон» також містить колірні схеми. Колірну схему можна застосувати до одного слайда, кількох вибраних слайдів або до всіх слайдів, а також до заміток. Колірну схему можна змінити. Наприклад, якщо часто використовується один і той же шаблон оформлення і треба дещо змінити оформлення, змініть колір акценту або фону. Можна також замінити кольори презентації на кольори, які відповідають описуваній події. Можна змінитиколірбудь-якогоелементаданогослайдаабовсіхелементів. При зміні колірної схеми створюється нова схема. Вона стає частиною файлу презентації, що полегшує її подальше застосування. При зміні кольору можна вибирати будь-який колір з повного набору колірних настройок.

Зміна фону. Можна змінити колір і оформлення фону на слайдах. Змінафонурекомендуєтьсявтихвипадках, коливимагаєтьсядодатифону слайда певний відтінок або нову текстуру, не змінюючи решту елементів

209

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]