Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч посібн_Ігнатенков_1.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
8.87 Mб
Скачать

3.8. Економічні показники техніко-технологічної системи

На основі технічної характеристики технологічної системи, а також у результаті аналізу конурентоспроможності системи визначають економічні показники, які бувають:

Абсолютні – це, перш за все, собівартість одиниці виробництва або певної кількості продукції, обсяг товарної продукції (тис. грн) та прибуток від реалізації (тис. грн). Для обґрунтування цих показників застосовуються такі показники, як трудомісткість, річний випуск продукції (вироблення) у натуральному (штук, тонн), вартісному (грн) вираженні та в трудовитратах (нормо-часів). Для обґрунтування останніх застосовують такі показники, як кількість робочих місць, чисельність промислово-виробничого персоналу, потрібна площа (загальна та виробнича).

Відносні – це, перш за все, рентабельність – прибуток, поділений на собівартість виробництва та продукції. Для обґрунтування цих показників застосовуються такі показники, як фондоозброєність (вартість основних виробничих фондів, поділена на чисельність промислово-виробничого персоналу), механоозброєність (вартість основних виробничих пристроїв, поділена на чисельність промислово-виробничого персоналу), середня вартість робочого місця (вартість обладнання, поділена на кількість робочих місць), матеріаломісткість продукції (витрати на матеріали, поділені на собівартість товарного випуску), енергоємність виробництва (витрати на всі види енергії, поділені на собівартість товарного випуску), витрати на 1 грн товарної продукції (собівартість товарного випуску, поділена на обсяг товарної продукції), питома трудомісткість, нормо-часів (сумарна трудомісткість річного випуску продукції, поділена на обсяг випуску продукції в натуральному вираженні), фондовіддача (обсяг товарної продукції, поділений на вартість активної частини основних фондів), виробіток (обсяг товарної продукції, поділений на чисельність промислово-виробничого персоналу), обсяг продукції з квадратного метра виробничої площі (грн/м2).

Розділ 4 енергетична база техніко-технологічних систем

4.1. Первинна енергія

Первинною переважно є енергія спалювання природного палива. Основними видами палива є тверде (вугілля), рідке (нафтопродукти), газоподібне (природний газ).У невеликих обсягах також використовують гiдроенергiю, бiо-, повiтро-, сонячну та деякi iншi види первинної енергії.

Економічні розрахунки, порівняння показників паливоспоживаючих пристроїв та планування необхідно здійснювати на єдиній базі. Тому введено поняття умовного палива, питома теплота згоряння якого прийнята такою, що орієнтовно дорівнює 30МДж/кг (7000 ккал/кг). Орієнтовно вугілля має теплоту згоряння 15...35 МДж/кг, нафтопродукти – 35...40 МДж/кг, природний газ – 35...50 МДж/куб.м. У технологічних системах виробництв природну енергiю горiння палива (топочні гази) промисловість використовує на 10–20 %. Це, переважно, високотемпературні сушильні процеси, процеси нагрівання сталевих заготовок до аустенітного стану для термічної обробки (відпал, загартування), оброблення тиском, процеси плавлення металів.