Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч посібн_Ігнатенков_1.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
8.87 Mб
Скачать

Розділ 3 продукція та сировина

3.1. Поняття та класифікація продукції

Згідно з законодавчим визначенням продукція – це будь-якийвиріб (товар), роботачи послуга, щовиготовляються, виконуютьсячинадаються для задоволеннясуспільних потреб (Закон України “Про захист прав споживачів”).

З позицій системи стандартів ISO 9000:

Продукція результат процесу(ДСТУ ISO 9000-2007. Система управління якістю. Основні положення та словник).

Система стандартів ISO 9000 поділяє всю продукцію, що виробляє людство, на 4 основні види:

  • технічні засоби (наприклад, обладнання, верстати, інші засоби виробництва);

  • перероблювані матеріали (наприклад, мастило, харчова продукція, одяг, інші предмети споживання);

  • інтелектуальна продукція (наприклад, комп’ютерні програми, словники, вірші, твори);

  • послуги (наприклад, перевезення).

Послуга з позицій ISO 9000 є результатом щонайменше одного виду діяльності, здійсненого у взаємодії між постачальником і замовником, і, здебільшого, нематеріальна.

Закон України “Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності” дає юридичне формулювання послуги: послуга – результат економічної діяльності, яка не створює товар, але продається та купується під час торговельних операцій.

Класифікація продукціїза галузями виробництва та її ідентифікація юридично здійснюється за класифікаторами:

  • ДКПП (Державний класифікатор продукції та послуг – ДК 016-97) – продукція, що виробляється в Україні;

  • УКТЗЕД (Український класифікатор товарів зовнішньоекономічної діяльності – ДК 017-98) – продукція щодо експорту та імпорту.

УКТЗЕД побудований на основі Гармонізованої системи опису й кодування товарів (ГС) та відповідно до Комбінованої тарифно-статистичної номенклатури Європейського Союзу. В основу утворення класифікаційних угруповань УКТЗЕД закладені ознаки товарів: походження, призначення, хімічний склад, вид товарів. При формуванні груп закладений принцип послідовності обробки товарів – від сировини, напівфабрикатів до готових виробів, який створює умови для застосування УКТЗЕД у митних тарифах. Під час формування товарних позицій і підпозицій у кожній групі часто застосовується окрема послідовність ознак. У всій сукупності можна виділити чотири основні ознаки: ступінь обробки, призначення, вид матеріалу, з якого виготовлений товар, значення товару у світовій торгівлі. Як і у вищевикладеному випадку, при формуванні категорій використовуються різні ознаки залежно від групи товарів. Частіше за все, це: найцінніший компонент, вид і місткість тари (пакування), марка (тип) товару, конструкція, розмір, потужність, місткість, цільове призначення. Віднесення класифікації безлічі товарів до окремого виду (пряжа, глобуси, діаманти тощо) або до угруповань товарів (машини й механізми, транспортні засоби тощо) здійснюється в такий спосіб: з угруповання товарів виділяється один або кілька видів продукції, що найбільше розповсюджена у світовій торгівлі, а для інших видів визначається загальне класифікаційне угруповання – "інші". "Інші" угруповання УКТЗЕД можуть бути на всіх рівнях класифікації, але основна їхня кількість знаходиться на останньому рівні.