Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч посібн_Ігнатенков_1.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
8.87 Mб
Скачать

2.7.3. Патентно-правовий аспект

Пристрій є детермiнованою субстанцiєю: сукупнiсть пристроїв, що винайденi людьми, обмежена. Тому пристрої за умови їхньої новизни, винахiдницького рiвня та корисностi визнаються винаходами, а пристрій є об’єктом патентного права. За патентно-правовим визначенням («Правила складання і подання заявки на винахід та заявки на корисну модель»), пристрiй – це сукупність конструктивних елементiв, зв’язкiв мiж ними, взаємне їх розташування, форма елементiв та зв’язкiв мiж ними, їхнi параметри та характеристики, матерiал, середовище, якщо воно виконує функцiю елемента системи.

Крім способів та пристроїв, винаходами визнаються застосування пристроїв за iншим призначенням та речовини – за умови їхньої новизни, винахiдницького рiвня та корисностi.

Інформацiя про способи, пристрої та iншi винаходи зберiгаєть­ся у патентних бiблiотеках, де вони оформленi у виглядi описiв патентiв, реферативних журналiв та бюлетенiв винаходiв. Діюча мiжнародна класифiкацiя винаходiв, яка вiдображена у предметних, алфавiтних та iнших покажчиках, дозволяє швидко i достатньо ґрунтовно (найкраще – з залученням спецiалiстiв) одержати iнформацiю про винаходи в тiй чи iншiй галузi.

2.8. Система якості та система управління якістю

Законодавство України та система стандартів України, гармонізованих із системою стандартів ISO 9000, представляє виробництво або виробничий процес як систему якості та систему управління якістю.

Закон України “Про підтвердження відповідності” визначає, що:

  • система якості – це сукупність взаємопов’язаних та взаємодіючих елементів організаційної структури, визначених механізмів відповідальності, повноважень та процедур організації, а також процесів та ресурсів, які забезпечують здійснення загального керівництва якістю та її відповідність встановленим вимогам;

  • система управління якістю – це сукупністьорганівйоб’єктівуправління, що взаємодіють за допомогоюматеріально-технічнихйінформаційнихзасобівпідчас управлінняякістюпродукції, яка дозволяє встановлювати політику та цілі її досягнення.

Вищевказані системи мають такі складові:

  • організаційна структура – це розподіл відповідальності, повноважень та відносин між працівниками;

  • інфраструктура– це сукупність устаткування, обладнання та служб (цехи, ділянки, робочі місця), необхідних для функціонування організації;

  • виробниче середовище – це сукупність умов, за яких виконується робота;

  • ресурси – це працівники, інфраструктура, виробниче середовище, інформація, постачальники та партнери, природні та фінансові ресурси.

Процес як складову системи більш докладно розглянуто у п. 2.5.

Вимоги до системи управління якістю викладено у ДСТУ ISO 9001-2007.

Основні напрямки функціонування системи управління якістю представляють петлеюякості (рис. 2.2):

Группа 73

Рис. 2.2. Петля якості

Система якості та система управління якістю є основою системи менеджменту якості, яка (у свою чергу) є складовою загальної системи адміністративного управління підприємством (Administrative Management System). Структурнимиелементами виробництва є технології, операції, елементарні процеси.Наявність такої системи в організації забезпечує відповідність характеристик продукції вимогам замовника, що задовольняє потреби та очікування останнього, тобто сприяє підвищенню конкурентоспроможності продукції.