Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч посібн_Ігнатенков_1.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
8.87 Mб
Скачать

5.2.3. Технологічна документація складальних виробництв

Щодо документації машинобудівного виробництва діє система стандартів ЄСТД (Єдина система технологічної документації). Згідно з ГОСТ 3.1102-81 «Единая система технологической документации. Стадии разработки и виды документов» основними технологічними документами складальних виробництв є технологічні карти. Зокрема, у машинобудівному виробництві основними є:

  • карта технологічного процесу (КТП) – ГОСТ 3.1404-86;

  • маршрутна карта (МК) – ГОСТ 3.1118-82;

  • операційна карта (ОК) – ГОСТ 3.1404-86;

  • карта технічного контролю (ОК) – ГОСТ 3.1105-2011.

Карта технологічного процесу призначена для операційного опису технологічного процесу виготовлення або ремонту виробу в технологічній послідовності за всіма операціями одного виду формоутворення, оброблення, складання або ремонту, з зазначенням переходів, технологічних режимів і даних про засоби технологічного оснащення, матеріальні і трудові витрати.

Маршрутна карта відображає перелік та послідовність операцій технологічної системи та містить відомості про умови здійснення технології, заготовки, обладнання, лаштунки, ріжучий та вимірювальний інструмент, допоміжні засоби тощо.

Операційна карта містить інформацію стосовно здійснення певної операції (операційний ескіз, відомості про умови здійснення операції) та є додатком до маршрутної карти.

5.2.4. Настанова з якості, методики якостіта керівні інструкції

Настанова з якості, методики якості та керівні інструкції є основними системними документамисистемиуправлінняякістю.

Настанова з якості – це документ, який регламентує систему управління якістю організації. Вона може мати різний ступінь деталізації та форму залежно від розміру та складності організації. Настанова з якості містить загальні відомості про організацію та продукцію, опис системи управління якістю (документація), характе­ристику політики щодо якості, повноваження та відповідальність керівництва, порядок управління ресурсами, випуском продукції, вимірювання, аналізу та удосконалення. Також надається опис взаємодії процесів системи управління якістю.

Настанова з якості містить посилання на методики якості, які складають базовий комплект керуючої документації, який встановлює порядок здійснення кожного з видів діяльності на підприємстві, що впливають на якість. У методиках якості визначено функціональні обов’язки та відповідальність, вказано процедури та послідовність виконання робіт, управління процесами, заходи щодо контролю за якістю та документуванням результатів.

Керівні інструкціїмістять прямі та точні вказівки і роз’яснення для окремих виконавців про порядок, час, способи виконання робочих операцій та супроводжуючих їх записів, реєстрації даних.

Документація системи якості повинна давати можливість безсуперечного тлумачення програм забезпечення якості, планів, настанов, протоколів з питань якості та містити інформацію щодо:

  • цілей системи якості та її організаційної структури, відповідальності і повноважень керівництва стосовно якості продукції;

  • досліджень і випробувань, які повинні проводитися після виготовлення продукції;

  • засобів постійного контролю ефективності функціонування системи якості;

  • звітів про інспекційні перевірки і результати випробувань, даних про калібрування, кваліфікацію персоналу тощо.

Згідно з ДСТУ ISO 9000-2007програма якості – це документ, що визначає, які методики та відповідні ресурси, кого та коли необхідно залучати до конкретних проектів, виготовлення продукції, процесу чи контракту.