Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч посібн_Ігнатенков_1.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
8.87 Mб
Скачать

5.3.4. Технічні регламенти підтвердження відповідності

Технічна регламентація підтвердження відповідності здійснюється законами України або нормативно-правовими актами, прийня­тими Кабінетом Міністрів України, у яких визначено характеристики продукції або пов’язані з нею процеси чи способи виробництва, а також вимоги до послуг, включаючи відповідні положення, дотримання яких є обов’язковим. Вони можуть також містити вимоги до термінології, позначок, пакування, маркування чи етикетування, що застосовуються до певної продукції, процесу чи способу виробництва.

Наприклад,“Технічний регламент з підтвердження відповідності безпеки обладнання, що працює під тиском”, затверджений наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики № 279 від 31.12.2003 р., регулює відносини у сфері проектування, конструювання, виготовлення й підтвердження відповідності обладнання, що працює під надлишковим відносно атмосферного максимально допустимим тиском понад 0,5 бар. Іншим прикладом є Постанова КМУ від 26.10.03 № 687 “Про затвердження порядку проведення огляду, випробування та експертного обстеження (технічного діагностування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки”, яка не є технічним регламентом, але має таку саму юридичну силу, що й технічний регламент.

5.3.5. Інформація про діючі нормативні документи

Найбільш повно інформацію про діючі нормативні документи подає «Каталог нормативних документів», який складається відповідно до «Класифікатора нормативних документів» ДК 004-99.

Каталог нормативних документів містить систематизований виклад назв чинних в Україні нормативних документів. Переважно каталог складається з декількох частин. Порядок розташування частин та кількість у різних каталогах може дещо відрізнятися.

У першій частині каталогу нормативних документів ДСТУ, ДСТУ Б, РСТ, КНД та Р укладені відповідно до «Класифікатора нормативних документів» ДК 004-99, який гармонізовано з Міжнародною класифікацією стандартів, прийнятою Міжнародною організацією зі стандартизації (ІСО). Структура коду складається із семи цифр, розділених крапками – XX.XXX.XX. Перші дві цифри позначають клас, наступні три цифри – підклас, дві останні – групу.

Для зручності користувача наводяться класи нормативних документів, які містить каталог.

У першій частині каталогу нормативні документи розташовано за зростанням позначень класифікаційних угруповань. У цій частині наведена назва документа та зазначено, замість якої нормативної чи технічної документації введено стандарт.

Якщо нормативний документ належить до двох чи більше класифікаційних угруповань, то його розміщують у всіх цих угрупованнях.

Друга частина містить чинні державні класифікатори України, розташовані за зростанням їх цифрових позначень, та перелік цих позначень.

Третьою частиною каталогу є послідовний перелік позначень нормативних документів України (ДСТУ та РСТ, ДСТУ Б, КНД та Р) у порядку збільшення їх позначень із зазначенням коду згідно з ДК 004-99, термінів впровадження та дії, кількості внесених змін і номерів інформаційних покажчиків стандартів (ІПС), у яких надруковано зміни та поправки.

Четверта частина є предметним покажчиком і слугує для тематичного пошуку нормативних документів у відповідних класифікаційних угрупованнях за ключовими словами у назві об’єкта стандартизації.

У V і VI частинах наведено відомості про галузеві стандарти України, укладені, як і в частинах II та III.

Частина VII подає відомості про гармонізацію державних стандартів України з відповідними міжнародними стандартами ІСО, ІЕС та стандартами ЕН і ступінь гармонізації із зазначенням відповідного коду згідно з ДК 004-99 та ІСО. Перелік укладено за зростанням номерів ДСТУ.

Частина VIII подає відомості про міжнародні стандарти ІСО, ІЕС та стандарти ЕН, з якими гармонізовані державні стандарти України, і ступінь гармонізації із зазначенням відповідного коду ДСТУ згідно з ДК 004-99 та ІСО. Перелік укладено за зростанням номерів ЕН, ІЕС та ІСО.

Поточна інформація про нові затвердження стандартів чи змін до чинних стандартів, а також скасування стандартів публікується в ІПС «Стандарти» Держстандарту України, які видаються щомісячно.

Відомості про чинні міждержавні НД подаються у покажчику «Міждержавні стандарти», який видається окремо.Відомості про стандарти з єдиними вимогами для господарства та оборони країни подаються у покажчику «Стандарти на озброєння та військову техніку».Інформація про технічні умови подається у довіднику «Продукція, що випускається за технічними умовами України», який видається Українським центром стандартизації, метрології та сертифікації (УкрЦСМ).Інформація про чинні міждержавні та державні будівельні норми і правила надається у «Переліку нормативних документів у галузі будівництва, що діють на території України». Поточна інформація та зміни публікуються в журналах «Будівництво і стандартизація» та «Будівельник України».

Перелік санітарних норм, правил, гранично допустимих концентрацій, гранично допустимих викидів тощо з питань санітарно-профілактичної та протиепідемічної діяльності з усіх гігієнічних дисциплін подається у «Збірнику важливих інформаційних матеріалів з санітарних і протиепідемічних питань» (офіційне видання Міністерства охорони здоров’я України).

Чинні стандарти, правила, норми, положення, інструкції, рекомендації, переліки тощо з питань охорони праці подаються у «Державному реєстрі міжгалузевих і галузевих нормативних актів про охорону праці» (офіційне видання Держнаглядохоронпраці). Оперативна інформація надається в журналі «Охорона праці».

Перелік норм і правил з безпеки в атомній енергетиці України встановлюється Державним комітетом ядерного регулювання України.