Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник_Лижний спорт (лижні гонки, біатлон) (брошюра).doc
Скачиваний:
238
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
45.84 Mб
Скачать

1). Північні дисципліни:

  1. Лижні гонки (Cross-country).

  2. Роликові лижі (Roller skiing).

  3. Стрибки з трампліна (Ski jumping).

  4. Польоти на лижах.

  5. Лижне двоборство (Nordic combined).

  6. Командні змагання в північній комбінації.

  7. Північна комбінація з роликовими лижами.

  8. Командні змагання зі стрибків на лижах з трампліна.

  9. Стрибки на лижах з трампліна зі штучним покриттям.

  10. Масові лижні гонки.

2). Гірськолижні дисципліни (Alpine Skiing):

  1. Швидкісний спуск (Downhill).

  2. Слалом (Slalom).

  3. Гігантський слалом (Giant slalom).

  4. Супергігантський слалом (Super Giant Slalom, Super-G).

  5. Паралельний слалом (Parralel Slalom).

  6. Гірськолижна комбінація (Combined).

  7. Командні змагання (Combined Events).

3). Змагання з фрістайлу (Freestile skiing):

  1. Могул (Mogul).

  2. Паралельний могул (Parralel Mogul).

  3. Скі-крос (Ski-cross).

  4. Аеріалз (Aerials) – змагання з повітряної акробатики.

  5. Хаф-пайп (Half-pipe).

  6. Лижна повітряна акробатика (Acro).

4) Сноуборд (Snowboard):

  1. Слалом.

  2. Паралельний слалом.

  3. Гігантський слалом.

  4. Паралельний гігантський слалом (Parralel Giant Slalom).

  5. Супергігантський слалом.

  6. Хаф-пайп.

  7. Сноубордкрос.

  8. Біг-ейр (Big Air) ‑ сноубордист розганяється і стрибає з великого трампліна, виконуючи у польоті різні трюки.

  9. Спеціальні змагання.

5). Телемарк (Telemark).

6). Фірнглейтен (Firngleiten).

7). Змагання на швидкість (Speed Skiing).

8). Змагання на траві (Grass Skiing).

9). Змагання в комбінації з іншими видами спорту.

10). Змагання дитячі.

11). Змагання ветеранів.

12). Змагання інвалідів.

Завдання лижного спорту:

  • досягнення високих спортивних результатів в окремому виді на базі загальної і спеціальної фізичної підготовки;

  • удосконалення фізичних, морально-вольових якостей технічної і тактичної підготовки;

  • оволодіння теорією і методикою спортивного тренування.

Лижні гонки ‑ вид лижного спорту який являє собою змагання з бігу на лижах по пересіченій місцевості по спеціально підготовленій трасі. Класичні дистанції: у чоловіків ‑ індивідуальні лижні гонки на 10, 15, 30 і 50 км, а також естафета 4x10 км; у жінок ‑ індивідуальні лижні гонки на 5, 10, 15, 30 км (в 1978-1989 ‑ 20 км), а також естафета 4x5 км (спочатку ‑ 3x5 км). Лижні гонки ‑ один з найбільш масових і популярних видів лижних змагань.

Уперше змагання в лижному бігу на швидкість відбулися в Норвегії у 1767 році. Потім приклад норвежців наслідували шведи і фіни, пізніше захоплення лижними перегонами виникло і у Центральній Європі. Наприкінці ХІХ ‑ початку ХХ ст. у багатьох країнах з’явилися національні лижні клуби. У 1924 році була створена Міжнародна федерація лижного спорту (FIS, ФІС). СРСР вступив до неї в 1948 році. У 2000 році ФІС нараховувала 98 національних федерацій.

Лижні гонки входили в програми всіх зимових Олімпіад, починаючи з 1924 року.

З 1925 р. почали проводитися чемпіонати світу. Спочатку це були тільки чоловічі змагання на дистанціях 18 і 50 км. Але програма постійно розширювалася. У 1952 на VI Олімпійських іграх в Осло вперше взяли участь жінки-лижниці. Наприкінці 1990-х років лижники виборювали олімпійські нагороди вже в десятьох видах програми ‑ по п’ять у чоловіків і в жінок.

На I зимовій Олімпіаді в Шамоні у 1924 році одночасно з олімпійськими нагородами переможцям і призерам були вручені медалі чемпіонату світу, що згодом стало традицією для всіх олімпійських змагань лижників. Спочатку чемпіонати світу проводилися щорічно, потім (починаючи з 1950 р.) ФІС установила чотирирічний цикл (парні «не олімпійські» роки), а з 1985 ‑ дворічний (непарні роки). У 1920-30 рр. радянські гонщики неодноразово виступали на міжнародних змаганнях. Найбільш відомі лижники: дворазовий чемпіон світу (1970) і дворазовий олімпійський чемпіон (1972) В’ячеслав Ведєнін, чотириразова олімпійська чемпіонка (1972, 1976) і п’ятиразова чемпіонка світу (1970, 1974) Галина Кулакова; чотириразова олімпійська чемпіонка (1976, 1980, 1992) і чотириразова чемпіонка світу (1974, 1982, 1985, 1991) Раїса Сметаніна; олімпійський чемпіон (1976) і чемпіон світу (1978) Сергій Савельєв; чотириразовий олімпійський чемпіон (1980, 1984) Микола Зімятов; шестиразова олімпійська чемпіонка (1992, 1994) і триразова чемпіонка світу (1991, 1993) Любов Єгорова; триразова олімпійська чемпіонка в естафеті (1992, 1994, 1998) і чотирнадцятиразова чемпіонка світу (1989-1997) Олена Вяльбе; п’ятиразова олімпійська чемпіонка (1992, 1994, 1998) і дев’ятиразова чемпіонка світу (1993-1999) Лариса Лазутіна.

Серед зарубіжних лижників найбільш високі результати показали: фіни ‑ Вейкко Хакулінен (триразовий олімпійський чемпіон, 1952, 1956); Еро Мянтюранта (триразовий олімпійський чемпіон, 1960, 1964); його співвітчизниця Мар’я-Ліїса Хямяляйнен-Кірвесніємі (триразова олімпійська чемпіонка, 1984); швед Гунде Сван (чотириразовий олімпійський чемпіон, 1984, 1988); норвежець Б’єрн Делі (восьмиразовий олімпійський чемпіон, 1992, 1994, 1998), який у 1999 відзначений титулом «Кращий лижник ХХ століття».

За 75 років своєї історії змагання з лижних перегонів зазнали чимало змін. У середині 1980-х років у зв’язку з виникненням нової техніки лижних ходів («ковзанярський хід» або «вільний стиль») спосіб подолання кожної дистанції був регламентований правилами і програмою змагань. Крім того, у програмі з’явилася «гонка переслідування», черговість старту в якій визначається за результатами змагань, проведених напередодні (за «системою Гундерсена», що трохи раніше увійшла до практики лижного двоборства).

За регламентом змагань якщо перші лижні гонки (чоловіки ‑ 30 км, жінки ‑ 15 км) проводяться класичним стилем, то останні (чоловіки ‑ 50 км, жінки ‑ 30 км) ‑ вільним і навпаки. За «системою Гундерсена» у перший день лижники біжать класичним стилем (чоловіки ‑ 10 км, жінки ‑ 5 км), наступного дня ‑ вільним (чоловіки ‑ 15 км, жінки ‑ 10 км). В естафетах перші два етапи долають дистанцію класичним стилем, третій і четвертий ‑ вільним.

Біатлон ‑ сучасний біатлон являє собою гонку на лижах зі стрільбою з малокаліберної зброї. (БІ ‑ латинське, означає двічі, грецьке tlon ‑ змагання).

Біатлон по праву вважається одним із найбільш захоплюючих видів спорту, адже він поєднує в собі дві різні дисципліни ‑ біг на лижах по пересіченій місцевості і стрільбу із гвинтівки по мішенях. Тому біатлон ‑ це гонка, для якої необхідні не тільки швидкість і витривалість, але і точність, міцні нерви і уміння швидко концентруватися, адже варто поспішити, недбало поставитися до вогневих рубежів, і штрафні хвилини і кола не дозволять перемогти найшвидшому спортсмену.

Біатлон зародився ще тисячі років тому, коли наші пращури, бігаючи на шматках дерева (прототипах сучасних лиж) із дрюками і мисливськими луками в руках, намагалися завалити мамонта або ще яку-небудь тварину. Якщо ж не заглиблюватися настільки далеко, виявиться, що сучасний біатлон родом зі скандинавських країн. Саме там прикордонні патрулі від нудьги змагалися між собою у швидкості і влучності.

Перший своєрідний чемпіонат з такого біатлону відбувся у 1767 році між захисниками границь Швеції і Норвегії. Так і продовжували військові розважатися подібним чином до перших зимових Олімпійських ігор у Шамоні, що пройшли в 1924 році. Тоді було вирішено включити в програму прообраз біатлону, щоправда, тоді він називався «змагання військових патрулів» і в нього входило також метання гранат і інші цікаві речі. У такому виді цей спорт існував до 1948 року. Однак у зв’язку з антивійськовими настроями в суспільстві, коли людство вирішило дати світу спокій, такі змагання були визнані занадто мілітаристськими і замінені пентатлоном, що у виді своєї складності якось не прижився і лише у 1958 році мода на біатлон знову повернулася, на радість всіх аматорів постріляти на лижах. А вже у 1960 році біатлон практично в сучасному виді був включений у програму Олімпійських ігор. Проте, він майже не відрізнявся по екіпіруванню (так, замість дрібнокаліберних гвинтівок спортсмени тягали із собою важкі карабіни) і правилам (наприклад, дистанції були довші, ніж зараз, а тому гонки були менш динамічними і цікавими), але це вже деталі, головне, що біатлон міцно і надовго затвердився в програмі Ігор.

Екіпірування

Для занять біатлоном, як і іншими зимовими видами спорту, звичайно ж, необхідне спеціальне екіпірування.

П

Сучасні лижні

палиці фірми

Exel

ерше, про що варто сказати, ‑ це дрібнокаліберна гвинтівка, сконструйована спеціально для біатлоністів, що кріпиться в спортсмена на перев’язі за спиною. Така гвинтівка 22 калібру має вагу не більше 3,5 кг. Вона оснащена механізмом, що блокує спусковий гачок, а перезарядження здійснюється вручну. Крім того, обойми розраховані тільки на п’ять патронів. До речі, швидкість кулі, випущеної з такої зброї, досягає 380 м/сек.

Лижі і лижні палиці в біатлоністів на перший погляд нічим не відрізняються від звичайних. Насправді лижні палиці, які застосовують у біатлоні, довші, ніж у лижників, вони продовжені до рота, або до очей. Що стосується лиж, то їхні кінці менш загнуті доверху.

Малокаліберні гвинтівки «БИ-7» виробництва Росії