Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник_Лижний спорт (лижні гонки, біатлон) (брошюра).doc
Скачиваний:
238
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
45.84 Mб
Скачать

У

Валентина Цербе

Іван Бяков

Олена Петрова

Олександр Батюк

Віта Семеренко

1982 р. Олександр Батюк першим серед українських лижників здобув золоту медаль чемпіона світу в естафеті. На XIV зимових Олімпійських іграх 1984 року у Сараєво (Югославія) в естафеті 4х10 км у складі збірної команди здобув срібну медаль.

У

Лілія Єфремова

1983-1984 рр. триразовим чемпіоном світу з лижних гонок серед юніорів став Олександр Ушкаленко.

На XVII зимових Олімпійських іграх 1994 року в м. Ліллехаммер (Норвегія) чернігівчанка Валентина Цербе здобула бронзову нагороду в біатлоні в спринтерській гонці на 7,5 км.

XVIII зимові Олімпійські ігри 1998 року в м. Нагано (Японія) теж були успішними для лижного спорту. Єдину срібну нагороду для збірної команди України здобула біатлоністка Олена Петрова в гонці на 15 км із м. Суми.

На ХХ зимових Олімпійських іграх 2006 року в м. Турін (Італія) бронзову нагороду здобула біатлоністка із м. Суми чуваського походження Лілія Вайгіна-Єфремова в спринтерській гонці на 7,5 км.

Найкращими досягненнями біатлоністів України були медалі на ХХІІ зимових Олімпійських іграх 2014 року у м. Сочі (Росія). Бронзову нагороду виборола біатлоністка із м. Суми Віта Семеренко в спринтерській гонці на 7,5 км. Золоті медалі здобула жіноча команда в естафеті 4х6 км у складі Юлії Джими, Олени Підгрушної, Віти Семеренко, Валентини Семеренко.

Протягом багатьох років програма олімпійських змагань із лижних гонок для жінок була набагато простішою, ніж для чоловіків, а зараз жінки і чоловіки розігрують по п’ять комплектів нагород. Представники сильної статі ‑ в гонці на 10 км; комбінації у якій враховується результат показаний на 10 кілометровій дистанції і в гонці на 15 км; гонок на 30 і 50 км і естафеті 4х10 км. Жінки в гонці на 5 км; комбінації 5+10 км; гонках на 15 і 30 км, а також в естафеті 4x5 км.

Якщо розглядати участь спортсменів України в міжнародних змаганнях, чемпіонатах світу, чемпіонатах Європи, Всесвітніх студентських Універсіадах, етапах Кубка світу, то слід відмітити особливий успіх біатлоністів і лижників-гонщиків.

Видатними біатлоністами були О. Растопін на чемпіонаті світу 1977 р. посів 4-те місце, М. Хованський на етапі Кубка світу 1981 р. також був четвертим. В. Карленко неодноразово вигравав міжнародні змагання. Т. Дольний одержав перемогу в м. Белано (Італія) на Всесвітній Універсіаді в гонці на 20 і 10 км, а третю медаль здобув в естафеті у складі радянської команди.

1979 рік, за ініціативи держкомспорту України і особливо заслуженого тренера Радянського Союзу Зоріна Б.М., на Україні вперше розпочали проводити змагання на Кубок С.А. Ковпака. Змагання проводилися в два етапи: І-ий етап у січні в Путивлі Сумської області, а ІІ-ий етап у березні в с. Ворохта Івано-Франківської області. Першим переможцем став сумчанин МС Радянського Союзу І. Зеленський. В 1979 році у Сумах відбулися змагання Союзних Республік за участю команд Москви та Ленінграду. З 1982 року ці змагання почали проводитись як Всесоюзні.

Слід відмітити і значний успіх жінок, так сумчанка Надія Бєлова неодноразово, у складі збірної команди СРСР, здобувала титул чемпіонки і призерки світу.

Чемпіонат світу з біатлону серед жінок м. Фалун (Швеція) Надія Бєлова – І місце в естафеті, збірна СРСР та ІІ місце в спринті 7,5 км.

Чемпіонат СРСР з біатлону серед жінок: Антоніна Сокірко ‑ І місце в спринті; Н. Бєлова, А. Сокірко ‑ ІІ місце в естафеті.

Наталія Приказчикова – чемпіонка і бронзова призерка чемпіонату світу з біатлону 1989 року.

Але значні досягнення для спортсменів України стали можливі тільки з 1991 року, після утворення самостійної держави Україна. Тоді спортсменам не треба було проходити довгий відбір через всесоюзне сито змагань, щоб потрапити до складу збірної команди.

Команда України почала виступати своїм національним складом під жовто-блакитним прапором.

У 1991-1992 рр. неодноразова чемпіонка України Ірина Тараненко-Тереля п’ять разів виходила переможницею всесоюзних змагань.

Успішна участь спортсменів у Всесвітніх універсіадах 1993 р. в Польщі, 1995 р. в Іспанії, 1997 р. в Кореї, 1999 р. в Словаччині, де були здобуті медалі різного ґатунку.

У 1993 році – національна збірна України з біатлону вперше взяла участь в чемпіонаті світу, де чоловіча та жіноча команди в естафетних гонках посіли відповідно 5 та 6 місце.

На Всесвітній зимовій універсіаді 1993 року в Закопане українські лижниці в естафеті 3х5 км вибороли золоті медалі. У 1995 році на Всесвітній зимовій універсіаді в Іспанії українські лижники здобули бронзові медалі у гонці на 10 км (Ганна Сліпенко), 30 км (Микола Попович) та в естафетах.

1995 рік ‑ вперше беручи участь в розіграші Кубка світу в м. Оберхоф (Німеччина) українські біатлоністки Водоп’янова Т., Петрова О., Бєлова Н. і Цербе В. в естафетній гонці 4x7,5 кілометрів завоювали срібні медалі. У тому ж році на чемпіонаті Європи з біатлону в м. Ле-гранд-Борнанде (Франція) чоловіча збірна команда України у складі Дольного Т., Джими В., Лисенка А. і Звонкова Р. посіла третє місце в естафетній гонці 4x7,5 кілометрів. Команда у складі Цербе В., Водоп’янової Т. і Лемеш Н. в естафетній гонці 3 x 7,5 кілометрів здобула срібну нагороду, а Ніна Лемеш в гонці на 15 кілометрів виборола срібну медаль.

Руслан Лисенко – майстер спорту України міжнародного класу, бронзовий призер етапу кубка світу в естафетній гонці.

На чемпіонатах світу, Європи, етапах Кубка світу особливо відзначились біатлоністки. Тетяна Рудь – чемпіонка світу 1996 року серед юніорок, срібна та бронзова призерка чемпіонату світу 2007 року з літнього біатлону.

У лижних гонках теж відчувається значний прогрес. У 1997 р. на ХVІІІ Всесвітній зимовій універсіаді (Корея) спортсмени України здобули дві бронзові медалі (Микола Попович – 30 км і жінки в естафеті).

Нещодавні етапи Кубка світу, де в естафеті наші лижниці були шостими. Значно впевненіше почувалися вони і на чемпіонаті світу 1998 р. у Тронхеймі, а на чемпіонаті світу 1999 року Ірина Тараненко-Тереля стала бронзовою призеркою у гонці переслідування.

1997, 1999 роки ‑ Олена Зубрілова стала триразовою срібною призеркою та триразовою чемпіонкою чемпіонатів світу з біатлону. На чемпіонаті світу 1997 року в Осрблі (Словенія) Олена Зубрілова у гонках на 7,5 і 15 км, а також у гонці переслідування на 10 км завоювала три срібні медалі, а у командній гонці на 7,5 км спортсменки України (Олена Зубрілова, Олена Петрова, Тетяна Водоп’янова, Валентина Цербе) здобули бронзові медалі.

1997 рік ‑ на Всесвітній зимовій універсіаді в Кореї спортсмени України в естафетних гонках 4x7,5 кілометрів з біатлону серед чоловіків і жінок завоювали срібні та бронзові медалі.

Всього на Всесвітніх зимових Універсіадах біатлоністами України завойовано 37 медалей різного ґатунку, з яких 11 золотих.

У XVIII-х зимових Олімпійських іграх 1998 року в Нагано (Японія) брали участь 56 спортсменів із зимових видів спорту і прапороносцем державного прапора України на параді-відкритті Олімпійських ігор був чернігівець, біатлоніст Андрій Дериземля. У ХVІІІ зимових Олімпійських іграх в Нагано Ірина Тараненко-Тереля на 15 км і в гонці переслідування посіла четверте місця, а в естафеті 4х5 км показала абсолютно найкращий час серед всіх учасниць змагань. Команда лижниць України на цих Іграх в естафетній гонці на 15 км була 11-ю і на 30 км – 14-ю.

У 1998-2001 рр. спортсмени України стартували на чемпіонатах світу і в розіграшах Кубків світу. У 1999 р. на чемпіонаті світу в Рамзау (Австрія) в гонці переслідування Ірина Тараненко-Тереля виборолала бронзову нагороду, була п’ятою на 30 км. На Універсіаді-99 три золоті медалі виборола Валентина Шевченко: на 5, 10 і 30 км, а жінки в естафеті – бронзові.

В сезоні 1999-2000 рр. в розіграші неофіційного Кубка націй серед жіночих команд з лижних гонок спортсменки України посіли загальне 6-е місце, а у 2000-2001 рр. – десяте. На ХХ Всесвітній зимовій універсіаді 2001 р. в м. Закопане (Польща) команда України у складі Олександра Заровного, Володимира Ольшанського, Володимира Іванова та Романа Лейбюка в естафетній гонці 4х10 км виборола срібні нагороди, серед жінок Олена Родіна на трасі 5 км посіла 4-е місце.

На ХІХ-х зимових Олімпійських іграх 2002 року в Солт-Лейк-Сіті (США) брали участь 70 спортсменів із зимових видів спорту і прапороносцем державного прапора України на параді-відкритті Олімпійських ігор була сумчанка, заслужений майстер спорту України з біатлону Олена Петрова.

На ХХ-х зимових Олімпійських іграх 2006 року в Туріні (Італія) брали участь 53 спортсмени із зимових видів спорту.

На чемпіонаті світу з біатлону 2007 року Андрій Дериземля в спринтерській гонці виборов бронзову медаль. Срібну медаль в естафетній гонці на чемпіонаті світу з біатлону 2008 року виборола жіноча збірна команда України у складі: Оксани Хвостенко, Валентини Семеренко, Віти Семеренко та Оксани Яковлевої.

У 2009 році Валентина Шевченко знову вийшла на п’єдестал пошани, на цей раз на чемпіонаті світу у чеському Ліберці, де посіла 3 місце.

В’ячеслав Деркач – майстер спорту України міжнародного класу, переможець Всесвітньої універсіади, чемпіон Європи, багаторазовий призер етапів кубка світу 2001-2007 років.

З 1 лютого 2013 року директор Державного центру олімпійської підготовки з біатлону на базі спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву з лижного спорту м. Чернігова.

1.11. Українці ‑ олімпійські чемпіони та призери зимових Олімпійських ігор

Чемпіони: