Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник_Лижний спорт (лижні гонки, біатлон) (брошюра).doc
Скачиваний:
238
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
45.84 Mб
Скачать

Правила змагань з біатлону

Місце проведення

Місце проведення змагань з біатлону являє собою лижний стадіон і мережу лижних трас довкола нього.

На стадіоні розташовано стрільбище не менше ніж 27 установками мішеней, зони старту і фінішу (включаючи місце для загального старту), штрафне коло, а також зони для глядачів, технічні і підсобні споруди і ін.

Стрільбище розділене на стрілецькі коридори (шириною 2,5-3 м кожен).

У 50 м від лінії вогню встановлені мішені-установки. Стрілецькі коридори і мішені-установки нумеруються справа наліво, починаючи з 1.

На лінії вогню укладені стрілецькі мати, з яких ведеться стрільба.

Учасники змагань з біатлону

У біатлоні можуть брати участь чоловіки і жінки з високою фізичною підготовкою, з гарними стрілецькими якостями.

У міжнародних змаганнях в індивідуальній гонці і спринті від країни можуть брати участь не більше 4-х спортсменів (не враховуючи переможців в даних дисциплінах на змаганнях попереднього року).

У гонці переслідування беруть участь не більше 60 спортсменів, вибраних згідно кваліфікації.

У естафеті ‑ не більше 25 команд, в мас-старті може бути (максимум) два забіги по 25 учасників в кожному.

Програма змагань по біатлону

Програма змагань включає 5 дисциплін: індивідуальна гонка, спринт, гонка переслідування (пасьют), естафета, гонка із загальним стартом (мас-старт).

Індивідуальна гонка ‑ 20 км (чол.) і 15 км (жін.). Стрільба ведеться на чотирьох вогневих рубежах з положення лежачи-стоячи-лежачи-стоячи (послідовно). Рубежі розташовуються на 4, 8, 12 і 16 км ‑ у чоловіків і 3, 6, 9, 12 ‑ у жінок.

Спринт ‑ 10 км (чол.) і 7,5 км (жін.) з двома вогневими рубежами: між 3 км і 7 км (у жінок ‑ між 2,5 і 5 км). На першому вогневому рубежі спортсмени стріляють з положення лежачи, на другому – стоячи.

Гонка переслідування (пасьют) ‑ 12,5 км (чол.) і 10 км (жін.) з чотирма вогневими рубежами: на відстані 2,5 км (жін. – 2 км) один від одного (а також від старта/фініша). Стрільба на перших двох рубежах ведеться з положення лежачи, на третьому і четвертому – стоячи.

Естафета – командна гонка 4х7,5 км у чоловіків та 4х6 км у жінок з двома вогневими рубежами на кожному етапі. У ній беруть участь 4 спортсмена від кожної команди (пройшовши свій етап, спортсмен передає естафету партнерові). Стрільба на першому рубежі ведеться з положення лежачи, на другому ‑ стоячи.

Гонка із загальним стартом (мас-старт) ‑ 15 км (чол.) і 12,5 км (жін.). Проводиться по правилах індивідуальної гонки, за винятком того, що стрільба ведеться послідовно з положень лежачи-лежачи-стоячи-стоячи на вогневих рубежах, що знаходяться на відстані 3 км (жін. ‑ 2,5 км) один від одного (а також від старта/фініша).

Можливо, в найближчому майбутньому (якщо вже цього не зробили) до програми будуть внесені чергові зміни: додасться суперспринт і буде виключена класична індивідуальна гонка.

Початок змагань

Учасники індивідуальної гонки і спринту стартують з роздільного старту з інтервалом 30 сек.

У мас-старті і естафеті дається загальний старт.

У гонці переслідування учасники стартують в тому ж порядку, в якому вони прийшли на фініш в попередніх видах програми: спринті, індивідуальній гонці або мас-старті.

Першим в гонці переслідування стартує переможець, за ним ‑ по черзі інші спортсмени: початок їх старту визначається часом, яким кожен з них поступився лідерові в попередній гонці.

Хід змагань з біатлону

Спортсмени проходять певну кількість кіл (залежно від виду гонки), стріляючи на вогневих рубежах з того або іншого положення.

Учасники естафети «займають» мішені відповідно до своїх стартових номерів, учасники індивідуальної гонки і спринту ‑ довільно, пасьюта і мас-старту ‑ послідовно, починаючи з установки-мішені з меншим номером (або вибираючи мішень-установку з мінімальним номером ‑ з числа вільних на даний момент мішеней);

На кожному рубежі треба уразити п’ять мішеней 5 пострілами (у естафеті біатлоніст може зробити до 8 пострілів: використавши, за необхідності, три додаткові патрони);

Учасник індивідуальної гонки за кожен промах отримує хвилину штрафного часу, в останніх видах програми спортсмен після закінчення стрільби пробігає штрафне коло 150 метрів в залежності від кількості промахів.

На міжнародних змаганнях в разі, якщо лідер мас-старту або пасьюта обходить кого-небудь з учасників на ціле коло, той тут же відстороняється від подальшої участі в гонці.

Час проходження траси

Час кожного учасника (команди) «запускається» у момент старту біатлоніста (першого з представників команди в естафеті) і зупиняється у момент пересічення ним (останнім з тих, що беруть участь в естафеті від даної команди) лінії фінішу.

У індивідуальній гонці до результату спортсмена додається штрафний час по 1 хв. за кожний промах.

Допінг контроль

Всі маніпуляції з кров’ю (наприклад, вживання еритропоетіну ЕПО) відразу караються довічною дискваліфікацією;

При інших виявлених позитивних допінг-пробах, як і в інших видах спорту, спочатку призначається 2-річна дискваліфікація, і лише при повторному порушенні ‑ довічна.

Всі спортсмени, викриті у використанні незаконних препаратів, ‑ допінгу - в будь-який день змагань на Кубок світу або на чемпіонаті світу, автоматично позбавляються всіх медалей, залікових очок, і призових грошей, завойованих під час цих змагань.

Призові місця в заліку змагань

Згідно правилам біатлону, спортсмени виборюють місця, встановлені міжнародними стандартами.

За правилами, встановленими в Кубку світу місця розподіляються по кількості очок, отриманих біатлоністами: від 1 до 40-го;

Найвища категорія очок ‑ 60, найнижча ‑ 1.