Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
For students_12 / ТРАВМИ1.doc
Скачиваний:
183
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
799.23 Кб
Скачать

Поняття про комбіновані травми

Під комбінованою травмою розуміють ушкодження, що виникають унаслідок одночасної або послідовної дії на організм багатьох факторів — механічних, термічних, хімічних, радіаційних, але з обов'язковою наявністю механічних ушкоджень. За останні роки в усьому світі внаслідок природних стихійних лих, транспортних, промислових, токсикологічних катастроф та аварій на атомних станціях значно збільшилася кількість комбінованих травм, зокрема радіаційних і хімічних.

Комбіновані радіаційні ураження можуть бути в таких сполученнях: механічна травма з променевою хворобою; механічна і термічна травми з променевою хворобою.

Для комбінованих радіаційних уражень характерний синдром взаємного обтяження. Це значить, що одна травма обтяжує перебіг іншої. Наприклад, поранення, переломи кісток, опіки скорочують початковий і прихований періоди променевої хвороби, знижують фізичні й захисні сили організму, а також сприяють більш швидкій появі і важкому перебігу й розпалу променевої хвороби. При комбінованих радіаційних ураженнях травми частіше ускладнюються травматичним шоком, інфекцією, кровотечами.

Найпоширенішим є травматичний шок, що виникає, як правило, відразу після травми й перебігає значно важче. Це пояснюється впливом іонізуючої радіації на організм і тканини організму і найперше на центральну нервову систему та кровотворні органи. Тому при таких ураженнях потрібно якомога раніше проводити заходи з профілактики шоку, розпізнавати й лікувати його.

Інфекційні ускладнення переважно виникають у ранах, оскільки при променевій хворобі різко знижуються імунобіологічні захисні реакції організму, пригнічується вироблення в крові лейкоцитів, утворення антитіл та інших захисних елементів, що впливають на мікробні фактори. Такі рани завжди нагноюються, мікроби можуть розповсюдитися по всьому організмі, спричинивши сепсис.

Кровотечі при комбінованих радіаційних ураженнях загрожують життю людини, оскільки можуть виникати вторинні кровотечі з ушкоджених тканин і органів та загальна підвищена кровоточивість у період розпалу гострої променевої хвороби. При таких травмах час зсідання крові сповільнюється у три-п'ять разів, судинні стінки стають крихкими, мають підвищену проникність. Такі зміни спричинюють зовнішні і внутрішні кровотечі у тканини і органи. Геморагічний синдром посилює анемію й погіршує загальний стан потерпілого.

Розмноження клітин, а отже, регенерація тканин при комбінованих радіаційних ураженнях пригнічена й спотворена, що негативно впливає на загоювання ран, опіків, зростання переломів і відновлення структури й функції ушкоджених органів. Утворення кісткового мозоля сповільнене у півтора-два рази, а деколи кістковий мозоль розсмоктується і утворює несправжній суглоб.

Перша медична допомога спрямована на усунення та попередження ускладнень, що безпосередньо загрожують життю, підтримання життєво важливих функцій організму. Найважливішими є профілактика та боротьба з асфіксією, кровотечею, шоком та інфекцією. При комбінованих ураженнях першу медичну допомогу надають за загальними правилами, але обсяг, зміст і послідовність заходів мають свої особливості; їх слід виконувати з урахуванням загального стану потерпілого. Наприклад, якщо ушкодження супроводиться сильною артеріальною кровотечею, то найперше потрібно її зупинити, а потім якнайшвидше відновити дихання. Для забезпечення прохідності верхніх дихальних шляхів треба видалити з порожнини рота й носової частини глотки сторонні тіла. Якщо ж кровотеча незначна, то допомогу починають надавати з боротьби з асфіксією (слід виконувати протягом 1-2 хв.). На рану відразу ж накладають стерильну пов'язку. Якщо потерпілий знаходиться в зоні радіаційного зараження, на нього одягають протигаз (респіратор, ватно-марлеву пов'язку), дають знеболювальні речовини, проводять транспортну іммобілізацію ушкоджених частин тіла і транспортують на носилках до лікувального закладу. При високому рівні радіації на території, де надають першу медичну допомогу, тільки тимчасово спиняють артеріальну кровотечу, відновлюють прохідність верхніх дихальних шляхів і проводять найпростішу іммобілізацію переломів великих кісток. Потім потерпілого потрібно винести із зони високої радіації і надавати медичну допомогу у повному обсязі, включаючи заходи серцево-легеневої реанімації..

Якщо потерпілий без свідомості, то слід найперше перевірити прохідність верхніх дихальних шляхів і при потребі провести туалет порожнини рота, глотки й носових ходів. Для профілактики западання язика треба покласти потерпілого на бік (або на живіт з поверненням голови вбік). Після надання першої медичної допомоги потрібно швидко й обережно, щоб не спричинити додаткових ушкоджень, відправити потерпілого до лікувального закладу. Під час транспортування на носилках хворим надають спеціальне положення (сидяче, лежачи на спині, на животі або на боці), що значно полегшує функції життєво важливих органів і попереджує розвиток небезпечних ускладнень.

Соседние файлы в папке For students_12