Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
For students_12 / ТРАВМИ1.doc
Скачиваний:
183
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
799.23 Кб
Скачать

31.3. Гострий апендицит

Серед хірургічних захворювань органів черевної порожнини найчастіше зустрічається гострий апендицит. Він характеризується приступом болю в правій здухвинній ділянці з вираженою місцевою і загальною реакцією організму. Часто болі з'являються в епігастральній ділянці або навколо пупка, пізніше (через одну —- півтори години) переміщаються в нижню ділянку живота, локалізуючись у правій здухвинній ділянці. Характер болів тиснучий, стягуючий, іноді має тип кольок. Деколи болі можуть іррадіювати в поперекову ділянку або підребер'я, у сечовий міхур, що залежить від розміщення червоподібного, відростка. Біль переважно постійний, рідше — переймоподібний. У перші години іноді виникає нудота й одноразове блювання. Загальна реакція організму—нездужання. Температура не перевищує 38,0-38,5 °С, нерідко субфебрильна, особливо в осіб літнього віку. Висока температура (39 °С і вище) буває переважно в дітей. Пульс прискорений. При гострому апендициті збільшується кількість лейкоцитів, а ШОЕ (швидкість осідання еритроцитів) зростає при ускладненнях (абсцеси, перитоніт). Значне збільшення лейкоцитів буває здебільшого при тяжкому перебігу апендициту й у дітей.

Під час дихання нижні відділи живота відстають. У тяжких випадках, при перитоніті, живіт не бере участі в акті дихання. Глибокі форсовані дихальні рухи й кашель викликають посилення болю в правій здухвинній ділянці. При пальпації тут проявляється напруження м'язів, болісність і позитивний симптом Щоткіна - Блюмберга. Характерним є посилення болісності в цій ділянці при положенні на лівому боці (симптом Сітковського) і при пальпації лівої здухвинної ділянки з переміщенням газів по товстих кишках (симптом Ровзінга). Ці симптоми є основними і мають практичне значення для діагностики гострого апендициту.

Гострий апендицит у дітей може виникати в будь-якому віці. Протягом перших двох-трьох років життя він трапляється рідко, найчастіше буває після 5 років, що пояснюється анатомо-фізіологічними особливостями будови відростка. Він звичайно супроводиться різко вираженими запальними й місцевими симптомами, швидким нагноєнням, особливо у перші роки життя. Захворювання починається зі скарг на болі в животі з незрозумілою локалізацією. Дитина відмовляється ходити, рухи правої ноги обмежені, намагається набути положення на правому боці з приведеними до живота ніжками. Характерними є повторні блювання. Язик сухуватий, обкладений. Випорожнення утруднене, за винятком тих випадків, коли червоподібний відросток має тазове розщеплення. Тоді можливі проноси. При пальпації в правій здухвинній ділянці проявляється болісність, різке скорочення черевних м'язів живота (ригідність) і позитивний симптом Щоткіна - Блюмберга.

Перша медична допомога. При підозрі на наявність симптомів гострого захворювання органів черевної порожнини хворому потрібно створити спокій: вкласти у постіль, прикласти холод (міхур з льодом, холодну воду) на живіт і негайно викликати лікаря або відправити на носилках до хірургічного лікувального закладу.

Хворим з підозрою на гострі хірургічні захворювання органів черевної порожнини до огляду лікаря забороняється: давати пити або вживати їжу; уводити знеболювальні речовини або давати інші ліки; промивати шлунок; застосовувати очисні клізми, зігрівати живіт грілками, компресами, приймати гарячу ванну. У післяопераційний період основну увагу слід зосередити на профілактиці запалення легень, утворення пролежнів, випорожненні кишечнику і відходжені газів, виділенні сечі.

Соседние файлы в папке For students_12