Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
For students_12 / ТРАВМИ1.doc
Скачиваний:
183
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
799.23 Кб
Скачать

Контрольні запитання

1. Травми та їхня характеристика.

2. Найбільш небезпечні ускладнення при значних травмах.

Теми реферативних повідомлень

1. Найчастіші ускладнення травм.

2. Значення своєчасної і правильно наданої долікарської медичної допомоги.

3. Характеристика сполучених множинних травм. Особливості надання долікарської медичної допомоги.

Питання для дискусії

1. Які фактори призводять до зростання дитячого травматизму та до збільшення кількості дітей-інвалідів при травмах?

2. Роль дорослих у попередженні дитячого травматизму.

3. Положення потерпілого при транспортуванні.

Тема 23. КРОВОТЕЧІ У ДІТЕЙ ТА ДОРОСЛИХ, МЕТОДИ ЗУПИНЕННЯ

План

23.1. Класифікація і характеристика кровотеч.

23.2. Методи зупинення кровотеч. Особливості зупинення кровотечі у дітей.

23.3. Методи тимчасового зупинення кровотечі.

Кровотечею називається витікання крові з кровоносних судин. Усі кровотечі залежно від їх виникнення поділяють на дві великі групи: кровотечі без ушкодження цілості судинної стінки (шляхом діапедезу) та кровотечі внаслідок порушення цілості судинної стінки. Найчастіше кровотечі виникають унаслідок прямої механічної травми органів і тканин (стихійні лиха, війни, транспортні катастрофи хірургічні втручання тощо). Найбільш небезпечні до життя кровотечі з великих та середніх артеріальних судин, коли з рани пульсуючим струменем витікає кров яскраво червоного кольору. Іншою причиною кровотеч є патологічний стан судинної стінки (туберкульоз, запалення, пухлини, жовтяниця, авітамінози, променева хвороба, підвищення артеріального тиску та порушення процесів зсідання крові).

23.1. Класифікація і характеристика кровотеч

Розрізняють зовнішні і внутрішні кровотечі. При внутрішніх кровотечах кров надходить у замкнуті порожнини, у просвіт порожнистих органів (шлунок, кишки тощо) або безпосередньо в тканини. Прихованими називають кровотечі, що проходять без виражених клінічних проявів.

Кровотечу в грудну порожнину називають гемотораксом, у порожнину суглобів гемартрозом

виділення крові з сечею — гематурією, з калом — меленою. Крововилив — це дифузне просочування тканини кров'ю, гематома — обмежене скупчення крові в тканинах.

Залежно від часу виникнення розрізняють первинну і вторинну кровотечу. Кровотеча, що виникає в період нанесення травми, називається первинною, а кровотеча, що починається через деякий час після нанесення травми, — вторинною. Вторинні кровотечі бувають ранні і пізні. Ранні вторинні кровотечі з'являються на третю — п'яту добу після поранення, пізні — у період від 10 до 15 днів після поранення. Ранні вторинні кровотечі мажуть виникнути при необережних маніпуляціях, грубих травмуючих перев'язках, незадовільній іммобілізації або внаслідок тиску на судину сторонніх тіл (металевий осколок, уламки кісток), що викликає дефект судинної стінки. Причинами пізньої вторинної кровотечі бувають гнійні розплавлений тромбів, змертвіння судинної стінки. Унаслідок вторинних пізніх кровотеч кров витікає через гнійну рану, тому тимчасово спинити кровотечу у рані не можна. У таких випадках кровотечу зупиняють, перев'язуючи судини поза раною.

Гемофілія — вроджене захворювання, при якому різко сповільнене зсідання крові. Хворіють виключно чоловіки. У таких хворих часто виникають тривалі носові кровотечі і кровотечі з ясен, а також втрачається кров при незначних подряпинах і уколах, часті безпричинні підшкірні крововиливи, гематоми і гемартрози. Зсідання крові у таких хворих триває до 2-3 год., нерідко добу при нормі 30 хв. за Фоїно.

Соседние файлы в папке For students_12