Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика предприятия чисто.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.84 Mб
Скачать

2.4. Основні форми розрахунків, які застосовуються на тов «кронекс-україна»

Розрахунки на підприємстві відбуваються у безготівковій формі. На підприємстві виділяють дві групи безготівкових розрахунків це – розрахунки за товарними операціями та нетоварними операціями. Завдяки безготівковим розрахункам прискорюється обіг грошових коштів господарських суб'єктів; значно скорочуються витрати обігу; збільшуються можливості держави щодо регулювання грошової сфери.

Безготівкові розрахунки здійснюються у національній валюті України через такі банки: ПАТ «Кредитпромбанк»; ПАТ ПУМБ; ПАО «УкрСиббанк».

В цих банках відкриті наступні види рахунків як: поточний рахунок; кредитний рахунок; депозитний рахунок.

Характеристика та особливості даних рахунків наведені в табл. 2.7.

Таблиця 2.7

Характеристика рахунків підприємства

Назва рахунку

Характеристика

Особливості

1

2

3

Поточний рахунок

Відкриваються підприємствам усіх видів та форм власності, а також їх відокремленим підрозділам для зберігання грошових коштів та здійснення усіх видів банківських операцій відповідно до чинного законодавства України.

Кошти з поточного рахунку юридичної особи не можуть бути використані за допомогою спеціального платіжного засобу для одержання заробітної плати, інших виплат соціального характеру, розрахунків за зовнішньоторговельними договорами (контрактами), здійснення іноземних інвестицій в Україну та інвестицій резидентів за її межі. Кошти з поточного рахунку в іноземній валюті можуть бути використані за допомогою спеціального платіжного засобу виключно для: одержання готівки за межами України для оплати витрат на відрядження.

Кредитний рахунок

Відкриваються в будь-якій установі банку, котра має право видавати кредити

Ці рахунки призначено для обліку кредитів, наданих способом оплати розрахункових документів чи переказу коштів на поточний рахунок позичальника відповідно до умов кредитної угоди

Депозитний рахунок

Відкриваються

підприємствам та їх відокремленим підрозділам на підставі укладеного депозитного договору між власником рахунка та установою банку на визначений у договорі строк. 

Кошти на депозитні рахунки перераховуються з поточного рахунка і після закінчення строку зберігання повертаються на поточний рахунок. Відсотки за депозитними вкладами перераховуються в такому самому порядку або зараховуються на поповнення депозиту. Проведення розрахункових операцій та видача коштів готівкою з депозитного рахунка забороняється.

Основними перевагами існування цих рахунків є те, що вони дозволяють підприємству зберігати свої кошти, вільно розпоряджатися ними, також відбувається допомога в обліку кредитів, наданих способом оплати розрахункових документів, чи переказу коштів на поточний рахунок позичальника відповідно умов кредитної умови та інш. Недоліками можна назвати затримання виписки платником пла­тіжного доручення через відсутність коштів на поточному рахунку, швидкість оплати нижче в зв’язку з тим, що доручення на списання коштів надає платник, затримання платником згоди на оплату через відсутність коштів на поточному рахунку та інш.

Розрахункова дисципліна передбачає зобов'язання суб'єктів господарювання дотримуватися встановлених правил проведення розрахункових операцій. Платіжна дисципліна передбачає здійснення підприємствами платежів за фінансовими зобов'язаннями в повному обсязі та у встановлені строки.

Отже забезпечення розрахунково-платіжної дисципліни залежить від фінансового стану суб'єктів господарювання і водночас впливає на їх фінансовий стан.

На ТОВ «КРОНЕКС-Україна» використовуються наступні форми платіжних документів як: платіжне доручення; платіжна вимога-доручення та чек.

Приклад заповненого на підприємстві платіжного доручення наведена у додатку Д.

Схема розрахунку за допомогою платіжного доручення наведена на рис. 2.1.

ТОВ «КРОНЕКС-УКРАЇНА» (покупець)

ПП «АКВАДОР ПЛЮС» (постачальник)

ПАО «УкрСиббанк» (банк покупця)

ПАО «УкрСиббанк» (банк покупця)

Рис. 2.1. Схема розрахунку ТОАВ «КРОНЕКС-УКРАЇНА» з ПП «АКВАДОР ПЛЮС» за допомогою платіжного доручення

Отже процес розрахунку за допомогою платіжного доручення відбувається у наступній послідовності:

  1. ПП «АКВАДОР ПЛЮС» відвантажує продукцію;

  2. ПП «АКВАДОР ПЛЮС» виставляє рахунок-фактуру за продукцію, роботи, послуги;

  3. ТОВ «КРОНЕКС-УКРАЇНА» подає до ПАО «УкрСиббанк» платіжне доручення;

  4. ПАО «УкрСиббанк» списує з його рахунка кошти;

  5. ПАО «УкрСиббанк» повідомляє ТОВ «КРОНЕКС-УКРАЇНА» - власника рахунка про списання коштів;

  6. ПАО «УкрСиббанк» передає електронним зв'язком або надсилає платіжне доручення на відповідну суму до ПАТ «Укрсоцбанк»;

  7. ПАТ «Укрсоцбанк» зараховує кошти на рахунок ПП «АКВАДОР ПЛЮС»;

  8. ПАТ «Укрсоцбанк» повідомляє ПП «АКВАДОР ПЛЮС» про надходження коштів на розрахунковий рахунок випискою з розрахункового рахунка.

За порушення підприємствами розрахунково-платіжної дисципліни до них можуть бути вжиті санкції.

Санкцію в господарських відносинах слід розглядати як примусову міру покарання, що застосовується за порушення встановленого порядку здійснення господарсько-фінансової діяльності. Застосування санкцій спрямовано на зміцнення договірної, кредитної, розрахункової, фінансової дисципліни і поліпшення роботи економічного суб'єкта.

Крім санкцій, до суб'єктів підприємницької діяльності може бути застосований і адміністративний штраф. Його слід розглядати як вид адміністративного стягнення, яке застосовується до особи за здійснення нею правопорушення, передбаченого Кодексом про адміністративні правопорушення.

2.5. Грошові відносини підприємства з фінансово-кредитними установами та бюджетом

У складі фінансових відносин підприємства ТОВ «КРОНЕКС-УКРАЇНА», можна виділити наступні групи грошових відносин підприємств:

  1. з контрагентами – із приводу формування первинних доходів, утворення і використання цільових фондів внутрішньогосподарського призначення (статутного капіталу, фонду розвитку виробництва, заохочувальних фондів та ін.);

  2. з підприємствами – із приводу розподілу фінансових ресурсів; при цьому рух фінансових ресурсів здійснюється в нефондовій формі (сплата й одержання штрафів при порушенні договірних зобов'язань, внесення різних пайових внесків, участь у розподілі прибутку від спільної діяльності, придбання цінних паперів інших підприємств і держави, одержання по них дивідендів і ін.);

  3. із споживачами продукції, вступаючи в контакти з якими, підприємства самостійно вибирають форму і вид договорів, визначають умови виконання зобов'язань і порядок установлення санкцій, формують ціни на свою продукцію і послуги й оцінюють обґрунтованість цін постачальників. Перераховані фактори істотно впливають на кінцеві фінансові результати;

  4. зі страховими організаціями – з приводу різних видів обов'язкового і добровільного страхування;

  5. з банківською системою – з приводу розрахунково-касового обслуговування у зв'язку з одержанням і погашенням позичок, сплатою відсотків, і так само наданням банкам у тимчасове користування вільних коштів за визначену плату;

  6. з державою – з приводу утворення і використання бюджетних і позабюджетних фондів. Ця група грошових відносин реалізується через внесення в бюджет і позабюджетні фонди різних податків, зборів, внесків та ін.

2.6. Механізм оподаткування прибутку підприємства, нарахування та стягнення податку на додану вартість

Підприємство сплачує такі види податків та зборів (див. рис. 2.2).