Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика предприятия чисто.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.84 Mб
Скачать

Література:

  1. Абдуллаев Н., Зайнетдинов Ф. Формирование системы анализа финансового состояния предприятия // Фин. газ. 2000. No 28. С. 13; No 30. С.

  2. Бригхем Ю., Гапенски Л. Финансовый менеджмент. СПб Экономическая школа., 1997. Т. 2. С. 174-184.

  3. Гиляровская Л., Вехорева А. Анализ и оценка финансовой устойчивости коммерческого предприятия. – Режим доступу: http://eup.ru/Documents/2003-08-18/16926.asp

  4. Дронов Р. И., Резник А. И., Бунина Е. М. Оценка финансового состояния предприятия // Финансы. 2001. No 4

  5. Исикава К. Японские методы управления качеством Сокр. пер. с англ. / Науч. ред. и авт. предисл. А. В. Гличев. - М.: Экономика, 1988. - 215 с.

  6. Стоянова Е. С. Финансовый менеджмент: теория и практика: учебник / под ред. Е. С. Стояновой. 5-е изд., перераб. и доп. М., 2000

  7. Шеремет А.Д., Сайфулин Р.С., Негашев Е.В. Методика финансового анализа М.: ИНФРА-М, 2000. - 208 с.

1.3. Тези доповіді на науковій конференції на тему «Шляхи покращення фінансових результатів підприємства»

Кожне підприємство в умовах ринкової економіки бажає вести беззбиткову діяльність, покривати свої витрати власними доходами та отримувати прибуток. Головна мета підприємства, як суб’єкта ринку, - отримання прибутку для задоволення соціальних та економічних інтересів членів трудового колективу та інтересів власника майна підприємства.

Більше того, метою підприємницької діяльності є така організація виробництва та реалізації продукції, за якої можна отримати найбільший прибуток. Для того щоб збільшити ефективність виробництва та не опинитись на грані банкрутства підприємства повинні обов’язково проводити фінансовий аналіз, ефективно розподілити фінансові ресурси, забезпечити підприємство фінансовими ресурсами.

В умовах ринкової економіки одним з ключових елементів організації бізнесу є система управління фінансами. Це питання у своїх роботах досліджували: Дж. Уільямс, який розробив модель оцінки вартості фінансових активів; Г. Марковиць, який заклав основи теорії портфеля; У. Шарпа, Дж. Ліктнерс, Дж. Моссині, які розробили модель оцінки доходності фінансових активів та портфеля фінансових інвестицій; Ф. Модільяні, М. Міллером, які дослідили теорію структури капіталу та ціни джерел фінансування.

Щоб проаналізувати стан фінансових результатів підприємства потрібно розрахувати відносні показники та правильно трактувати отриманні підприємства. Для фінансового аналізу можна використовувати наступні групи показників:

  1. Показники прибутків та збитків (фінансові результати);

  2. Показники активів та пасивів;

  3. Показники ефективності діяльності підприємства, які характеризують рентабельність його діяльності та прибутковості його вкладень [2].

При цьому аналіз потрібно проводити в динаміці за ряд кварталів, а для експрес-аналізу достатньо проаналізувати дані на початок та кінець періоду аналізу. Проте потрібно пам’ятати, що фінансовий аналіз дозволяє лише сформувати перелік питань, на які можна відповісти лише при більш детальному ознайомленні з діяльністю підприємства.

Результати аналізу при цьому будуть корисними для широкого кола осіб, як для внутрішніх, так і зовнішніх по відношенню до підприємства – менеджерів, партнерів, інвесторів та кредиторів.