Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика предприятия чисто.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.84 Mб
Скачать

Співвідношення груп активів та зобов’язань тов «кронекс-україна» за 2011-2013 роки

Співвідношення

2011 рік

2012 рік

2013 рік

на поч.р.

на кін.р.

на поч.р.

на кін.р.

на поч.р.

на кін.р.

А1≥П1

А1≥П1

А1≥П1

A1≤П1

А1≥П1

А1≥П1

А2≥П2

А2≥П2

А2≥П2

А2≥П2

А2≥П2

А2≥П2

A3≥П3

A3≥П3

A3≥П3

A3≥П3

A3≥П3

A3≥П3

A4≥П4

A4≥П4

A4≥П4

A4≥П4

A4≥П4

A4≥П4

Таким чином на основі проведених розрахунків можна зробити висновки про те, що баланс за всі три роки можна вважати майже абсолютним, бо нерівність не виконується лише один раз в 2011 році та 2013, в 2012 році ситуація трохи гірше, не виконується дві нерівності. Порівняння першої і другої груп активів (найліквідніших активів і активів, що швидко реалізуються) з першими двома групами пасивів (найтерміновішими зобов'язаннями і короткостроковими пасивами) показує поточну ліквідність, тобто платоспроможність або неплатоспроможність підприємства в найближчий до моменту проведення аналізу час. В нашому випадку на початок і на кінець звітного періоду підприємство неплатоспроможне майже в усіх роках, окрім кінця 2012 року. Порівняння третьої групи активів і пасивів (активів, що повільно реалізуються, з довгостроковими зобов'язаннями) показує перспективну ліквідність, тобто прогноз платоспроможності підприємства. В нашому випадку на початок періоду прогноз платоспроможності майже позитивний.

3.5. Аналіз рівня та динаміки фінансових результатів роботи підприємства на тов «кронекс-україна»

Дохідність підприємства є одним із найголовніших показників, що відображають фінансовий стан підприємства. Такий показник визначає мету підприємницької діяльності.

Основними доходами ТОВ «КРОНЕКС-УКРАЇНА» за останні три роки були: виручка від реалізації; інші операційні доходи, а саме доходи від операційної оренди активів, доходи від реалізації виробничих запасів, малоцінних предметів та інших доходів від операційної діяльності.

Найбільшу питому вагу у сукупності доходів підприємства складає чистий дохід від реалізації продукції і на кінець 2013 року вона склала 39250 тис. грн., що майже вдвічі менше за попередній рік, де вона складала 87939 тис. грн. Основною причиною цього стало зменшення об’єму випуску продукції, бо скоротились канали збуту, у зв’язку з високою конкуренцією на ринку виготовлення паперу та картону. Також у формуванні доходу приймає участь і інші операційні доходи та на кінець 2013 року вони склали 527 тис. грн., що майже в 8 разів менше за попередній період, станом на кінець 2012 року, дохід від інших операційних доходів склав 4 734 тис. грн. Основною причиною цього стало те, що у 2013 році підприємство припинило реалізувати виробничі запаси та малоцінні предмети, що і стало основною причино зменшення цього виду доходу на підприємстві.

Виручка від реалізації продукції у відтворювальному процесі ма­теріального виробництва відіграє важливу роль як одна з ланок ново­го кругообігу коштів підприємства. За рахунок грошових надходжень від реалізації продукції: відшкодовується вартість матері­альних витрат на виробництво – використаної сировини, напівфабри­катів, матеріалів, електроенергії, палива тощо; відшкодовується перенесена ча­стина вартості основних фондів (амортизаційні відрахування). Таким чином, утворюються економічні умови для нового виробничого циклу.  Залишок виручки після вирахування вартості вищезазначених витрат, становить валовий дохід [16].

Продукція, роботи, товари, послуги вважаються реалізованими з моменту їх відвантаження (зміни власника) за вартістю, що зазначена в оформлених документах як підстава для розрахунків з покупцями (замовниками) незалежно від форми розрахунків. Таким чином і формується виручка від реалізації продукції на підприємстві [22].

На формування прибутку на підприємстві впливають як зовнішні так і внутрішні фактори. Так до основних зовнішніх факторів, що вплинули на рівень прибутку, а точніше збитку у 2013 році стали: політичне становище та нестабільне законодавство; штрафні санкції, які були пред’явлені підприємству.

До внутрішніх факторів можна віднести:

  1. зменшення фінансових ресурсів;

  2. зменшення чисельності персоналу;

  3. втрата ринку збуту.

Склад прибутку на ТОВ «КРОНЕКС-УКРАЇНА» наведений на рис. 3.5.

Прибуток

Від звичайної діяльності

Від незвичайної діяльності

Підприємство не отримувало протягом трьох останніх років прибуток від фінансової діяльності та іншої звичайної діяльності

На підприємстві ТОВ «КРОНЕКС-Україна» не спостерігається прибуток від незвичайної діяльності протягом останніх трьох років

Прибуток від операційної діяльності

Виручка від реалізації

Інші операційні доходи

Рис. 3.3. Склад прибутку на підприємстві ТОВ «КРОНЕКС-УКРАЇНА»

Таким чином, протягом останніх трьох років на підприємстві прибуток складався лише від операційної діяльності підприємства, а саме від виручки від реалізації, яка і займає найбільшу питому вагу та інших операційних доходів, а саме від операційної оренди активів, доходи від реалізації виробничих запасів, малоцінних предметів та інших доходів від операційної діяльності.

На рис. 3.4. прослідкуємо динаміку чистого доходу від реалізації продукції на ТОВ «КРОНЕКС-УКРАЇНА» за останні три роки.

Рис. 3.4. Динаміка чистого доходу ТОВ «КРОНЕКС-УКРАЇНА» за 2011-2013 р.р.

Таким чином бачимо, що розмір чистого доходу підприємства протягом досліджуваного періоду є різним, і хоча у 2012 році простежувалась динаміка до збільшення, то вже у 2013 році чистий дохід скоротився майже вдвічі, що є негативним наслідком для діяльності підприємства та отримання ним збитку від діяльності.

Чистий прибуток підприємство отримало лише у 2011 році в розмірі 1799 тис. грн. в останні два роки простежувалась лише тенденція до збільшення збитку. Так у 2012 році чистий збиток склав 440 тис. грн., а в 2013 році виріс майже втричі і склав 1212 тис. грн. Основні причини таких показників стали:

  1. зменшення обсягів реалізації;

  2. зменшення цін на реалізовану продукції;

  3. висока собівартість продукції;

  4. вимушені простої;

  5. знецінення запасів;

  6. курсові різниці та збитки від інших позареалізаційних операцій.

3.6. Аналіз показників фінансової стійкості, наявності та використання оборотних коштів підприємства за 2011-2013 роки

За умов переходу економіки України до ринкових відносин, суттєвого розширення прав підприємств у галузі фінансово-економічної діяльності значно зростає роль своєчасного та якісного аналізу фінансового стану підприємств, оцінки їхньої ліквідності, платоспроможності і фінансової стійкості та пошуку шляхів підвищення і зміцнення фінансової стабільності [11].

Систематичний аналіз фінансового стану підприємства, його платоспроможності, ліквідності та фінансової стійкості необхідний ще й тому, що дохідність будь-якого підприємства, розмір його прибутку багато в чому залежать від його платоспроможності. Ураховують фінансовий стан підприємства і банки, розглядаючи режим його кредитування та диференціацію відсоткових ставок [20].

Проведемо аналіз основних показників платоспроможності підприємства за останні роки у табл. 3.16.

Таблиця 3.16