Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика предприятия чисто.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.84 Mб
Скачать

Висновки

Таким чином, на початковому етапі проходження навчально-дослідної практики на базі ТОВ «КРОНЕКС-УКРАЇНА» було досліджено основні напрямки діяльності підприємства, його організаційну структуру, взаємовідносини підприємства з фінансово-кредитними установами, з бюджетом та позабюджетними фондами цільового призначення, механізмом оподаткування прибутку підприємства, нарахування та стягнення податку на додану вартість.

Підприємство за формою власності є товариством з обмеженою відповідальністю та має статутний фонд, поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами, і несе відповідальність за своїми зобов’язаннями тільки своїм майном. Найбільший відділ по кількості співробітників є основний виробничий цех – паперовий цех. Це пов’язано з тим, що підприємство спеціалізується на виробництві паперу. Найменший відділ з кількості працюючих – відділ кадрів, який складається лише з 2-ох осіб.

На основі проведеного аналізу можна сказати, що за останні два роки основними джерелами фінансових ресурсів підприємства була амортизація, а також залучені кошти та статутний капітал. Це означає, що підприємство не має достатньо власних коштів. Щодо позикових коштів, то варто звернути увагу на відсутність довгострокових зобов’язань. Про відсутність даного показника не можна судити однозначно негативно, оскільки залучені кошти підприємство моглоб використати для розширення виробництва та модернізацією обладнання.

Також можна простежити, що підприємство отримало чистий прибуток лише у 2011 році у розмірі 1799 грн. у наступні роки на підприємстві простежуються лише збитки.

Потрібно звернути увагу, що витрати на оплату праці у 2013 році збільшились на 13,86 %, бо підприємство розширило свій штат працівників, відповідно і витрати на соціальні заходи у 2013 році збільшились на 21,93%, проте у зв’язку зі скороченням виробництва та зменшення прибутку, Підприємство у 2013 році скоротило кількість працівників, звідси і витрати на оплату праці скоротилися порівняно з 2012 роком, а саме на оплату праці склало на 97 тис. грн. менше, а на виплату соціальних заходів на 82 тис. грн. менше ніж за попередній рік.

Частка необоротних активів склала на кінець 2013 року 43,36%. переважання оборотних активів над необоротними свідчить про формування достатньо мобільної структури активів, що сприяє збільшенню швидкості оборотності активів підприємства.

Протягом 2012-2013 року, структура активу балансу стала незбалансованою, що стало однією з причин отримання збитків, так у 2012 і 2013 році ТОВ «КРОНЕК-УКРАЇНА» отримала збитки у розмірі 4456 тис. грн. та 1212 тис. грн. відповідно. Взагалі протягом 2013 року вартість майна збільшилась на 2416 тис. грн., це свідчить про розширення його виробничо-господарської діяльності, тобто про позитивні зміни балансу.

Частка необоротних активів складає більше 40 %, тобто має «важку» структуру активів, що свідчить про значні накладні втирати та підвищену чутливість до зміни доходу (виручки). Найбільшу питому вагу в оборотних активів склала дебіторська заборгованість, а одна з найменших це грошові кошти підприємства, це свідчить про проблеми, пов’язані з оплатою послуг та продукції підприємства, а також про переважно не грошовий характер розрахунків.

Тому бачимо що на кінець досліджуваного періоду підприємство має проблеми з діловою активністю на підприємстві. Станом на кінець 2012 р. коефіцієнт оборотності активів склав 1,75, це свідчить, що майже двічі  відбувся повний цикл виробництва й обіг, що приносить відповідний ефект у вигляді прибутку, або скільки грошових одиниць реалізованої продукції принесла кожна одиниця активів.

Тривалість обороту виробничих запасів збільшилась, що є негативною тенденцією, бо повільніше почали вивільнюватись виробничі запаси. Тривалість обороту дебіторської заборгованості також на кінець 2013 року збільшився, що є негативною тенденцією, бо підприємству почали повільніше віддавати гроші за відвантажену продукцію та надані послуги. Тривалість обороту усіх активів також протягом досліджуваного періоду збільшилася, що свідчить про те, що уповільнився оборот сукупного капіталу підприємства.

На підприємстві створені безпечні умови праці для працюючих при винекненні надзвичайних ситуацій. Проте є певні недоліки, на які потрібно звернути увагу. Так наприклад виробничий цех потребує ремонту, а промислові відходи не надійно зберігаються та можуть впасти на проїзжду частину, що може призвести до нещасного випадку у майбутньому.

Як висновок, можна сказати, що ТОВ «КРОНЕКС-УКРАЇНА» являється на межі банкрутства. Проте тенденція йде на покращення, значення показника зменшується. Підприємство не може вчасно погашати позики, вчасно розраховуватися із заборгованостями.

Отже, для підприємства можемо запропонувати наступну систему антикризових заходів:

  1. аналіз керованості підприємством, проведення заходів, спрямованих на її підвищення;

  2. спеціальний аналіз співвідношення боргових зобов’язань;

  3. розробка і виконання програми не нарощування боргів;

  4. розробка й здійснення програми погашення боргів;

  5. розробка і проведення змін виробництва;

  6. розробка маркетингової підпрограми;

  7. розробка та здійснення програми залучення інвестицій;

  8. проведення роботи з персоналом;

  9. розробка і здійснення реструктуризації підприємства;

  10. розробка та вибір варіантів санації підприємства;