Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мотивація персоналу Заоч. Маг. 2015.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
744.96 Кб
Скачать

Гнучкі режими робочого часу

Режим

Зміст

Гнучкий робочий рік

Зміна тривалості робочого тижня в залежності від потреб у робочій силі сезонних галузей. Враховується сумарний річний час, який може бути відпрацьований за більш короткий період часу, в результаті чого працівник отримує вільний час (в цей період він може влаштуватися на іншу тимчасову роботу)

Гнучкий робочий тиждень

Розподіл нормативної тривалості робочого часу на менше число робочих днів (4 або 3). За таких умов працівник може мати 3-денний відпочинок.

Гнучкий робочий день

Передбачає вибір працівником часу прибуття та вибуття з робочого місця. Робочий день включає дві частини: перша – час обов’язкової присутності працівника на робочому місці; друга – робочий час, в рамках якого працівник самостійно регулює свій час за умови дотримання встановленої норми часу.

Гнучкі форми зайнятості засновані на застосуванні нестандартних організаційно-правивох умов зайнятості працівників (зайнятість за нестандартними організаційними формами, на роботах з нестандартними робочими місцями, самозайнятість тощо).

Питання для самоконтролю

        1. Охарактеризуйте основні напрями нематеріальної мотивації.

        2. Які методи та інструменти нематеріальної мотивації наразі є найбільш розповсюдженими?

        3. Визначте цілі та принципи системи нематеріальної мотивації.

        4. Що являє собою процес формування системи нематеріальної мотивації на підприємстві?

        5. За допомогою яких методів формується моральна мотивація працівників?

        6. Що являє собою організаційна мотивація?

        7. Дайте характеристику основним напрямам формування трудової мотивації.

        8. Що являє собою управління діловою кар’єрою?

        9. Що має на меті стимулювання вільним часом?

        10. Охарактеризуйте види гнучких режимів робочого часу та гнучких форм зайнятості.

Завдання до самостійної роботи

1. Опрацюйте теоретичний матеріал за темою, основні поняття і терміни.

2. Спроектуйте практичну ситуацію із використанням матеріалу теми. Обґрунтуйте її вирішення.

Термінологічний словник ключових понять

Моральна мотивація – це регулювання поведінки працівника на основі предметів та явищ, що відображають суспільне визнання та підвищують престиж працівника.

Інформування – це метод морального заохочення, що заснований на систематичному забезпеченні персоналу інформацією про процеси, дії, досягнення працівників та організації.

Тімбілдінг – це тренінг, направлений на формування із колективу згуртованої команди однодумців.

Командоутворення – це комплексний метод морального стимулювання персоналу, направлений на покращення взаємодії між співробітниками та згуртовування колективу.

Соціально-психологічний клімат – комплексний психологічний стан колективу, що відображає особливості соціального сприйняття різних сторін його життя та діяльності, ступінь задоволеності та спонукання до успішного виконання поставлених задач.

Трудове змагання – це метод мотивації, що виражається у організованому змаганні сторін (працівників, підрозділів, колективів) у досягненні однієї і тієї ж мети.

Управління діловою кар’єрою – це комплекс заходів щодо планування, мотивації та контрою службового та професійного зростання працівників; управління поступовим просуванням працівника по кар’єрних сходах, пов’язаним із зміною навичок, здібностей, кваліфікаційних можливостей та розмірів винагороди за результатами трудової діяльності.

Стимулювання вільним часом – це регулювання поведінки працівника на основі зміни часу його зайнятістю.

Додатковий день відпочинку – це позапланова одноденна оплачувана відпустка, що надається працівнику у якості компенсації за роботу в офіційний неробочий час, за виконання працівником своїх функцій у святковий чи вихідний день.

Додаткова відпустка – це наданий працівнику вільний від роботи період часу, що оплачується роботодавцем. Можуть надаватися як з метою компенсації несприятливих факторів праці, так і мотивації до праці.