Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мотивація персоналу Заоч. Маг. 2015.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
744.96 Кб
Скачать

Тема 5. Проектування основної заробітної плати

Основна заробітна плата: сутність, функції. Сутність, економічний зміст і функції заробітної плати. Основні складові організації заробітної плати за сучасних умов. Структура організації заробітної плати на підприємстві.

Тарифна система оплати праці персоналу організації: сутність, основні положення, функції, порядок визначення тарифних ставок.

Процедура нарахування заробітної плати. Системи та форми заробітної плати. Загальні засади, підстави вибору. Порядок нарахування та механізм розрахунку основної заробітної плати.

Розрахунок фондів оплати праці. Фактори, що впливають на величину оплати праці. Методи розрахунку фондів оплати праці.

Тема 6. Технологія оцінювання посад і формування грейдів

Грейдування як сучасний метод мотивації персоналу. Поняття грейдів. Цілі та принципи грейдування. Базові схеми формування грейдів на підприємстві (в організації). Зарубіжні методики грейдування.

Процедура формування грейдів: основні кроки. Передумови формування системи грейдів на підприємстві. Етапи впровадження системи грейдування персоналу. Аналіз ефективності системи грейдів. Процес оцінювання посад: основні етапи і кроки.

Розробка шляхів удосконалення системи мотивація персоналу на основі грейдування.

Тема 7. Організаційно-економічний механізм узгодження заробітної плати з результативністю праці

Результативність та ефективність праці. Продуктивність та рентабельність праці: методика розрахунку. Фактори впливу на результативність діяльності персоналу.

Механізм узгодження витрат і результатів праці. Необхідність встановлення зв’язку оплати і результатів праці. Порядок узгодження заробітної плати з результативність праці.

ТЕМА 8. УСТАНОВЛЕННЯ ДОПЛАТ І НАДБАВОК ДО ТАРИФНИХ СТАВОК ТА ПОСАДОВИХ ОКЛАДІВ

Теоретичні та прикладні аспекти встановлення доплат і надбавок. Відмінності доплат і надбавок, їх класифікація. Порядок надання доплат і надбавок. Практика встановлення доплат і надбавок на сучасних підприємствах.

Регулювання процедури встановлення доплат і надбавок. Законодавче забезпечення порядку і умов встановлення доплат і надбавок до тарифних ставок та посадових окладів.

Змістовий модуль 2. Альтернативні напрями мотивації трудової діяльності

ТЕМА 9. ГАРАНТІЇ ТА КОМПЕНСАЦІЇ В СИСТЕМІ МОТИВАЦІЇ ПРАЦІВНИКІВ

Ососбливості встановлення гарантій та компенсацій. Гарантії та компенсації: їх сутність і види. Державні норми, гарантії і компенсації. Законодавче забезпечення порядку гарантійних та компенсаційних виплат. Механізм встановлення гарантій та компенсацій на сучасних підприємствах (організаціях). Процедура здійснення гарантійних і компенсаційних виплат.

ТЕМА 10. СОЦІАЛЬНИЙ ПАКЕТ: СТРУКТУРА І ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ

Сутність і структура соціального пакету. Соціальний пакет та його роль в сучасних умовах. Функції соціального пакету. Види соціального пакету: базові, мотиваційні та компенсаційні. Основні складові соціального пакету.

Формування соціального пакету. Технологія розробки соціального пакету та загальні вимоги до його формування. Характеристики та фактори, що враховуються в процесі розробки соціального пакету. Правила побудови соціального пакету. Підходи щодо розподілу соціальних пільг.

ТЕМА 11. ПРОГРАМИ УЧАСТІ ПЕРСОНАЛУ В ПРИБУТКУ ТА АКЦІОНЕРНОМУ КАПІТАЛІ

Участь персоналу у розподілі результатів праці. Механізм розподілу прибутку підприємств. Форми участі персоналу у прибутку. Зарубіжний досвід мотивації праці за допомогою залучення працівників до розподілу результатів діяльності. Система Скенлона: сутність та механізм розрахунків. Система Ракера та її особливості. Система Імпрошейр та методика її використання. Принципи ефективності впровадження систем участі персоналу у прибутках. Відстрочені платежі як форма участі в прибутках. Принципи та положення мотивації, заснованої на участі персоналу в прибутках.

Участь персоналу в акціонерному капіталі. Основні форми співучасті у власності. Виплати дивідендів як інструмент мотивації. Особливості впровадження і застосування програм участі персоналу в прибутках та акціонерному капіталі підприємств.