Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мотивація персоналу Заоч. Маг. 2015.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
744.96 Кб
Скачать

2. Інформаційний обсяг навчальної дисципліни модуль і. Мотивація персоналу

Змістовий модуль 1. Теоретичні та практичні основи мотивації персоналу

Тема 1. Мотивація як складова управління персоналом

Мотивація як функція управління. Сутність та зміст понять «мотиви», «стимули», «мотивація», «стимулювання». Класифікація видів мотивації. Функції та значення мотивації в сучасних умовах. Сутність потреб та їх види. Методика аналізу потреб персоналу підприємства.

Методи та інструменти мотивації. Механізм здійснення внутрішнього та зовнішнього впливу. Позитивна та негативна мотивація. Фактори підвищення / зниження мотивації (мотиватори / демотиватори). Мотиваційний процес у системі управління персоналом. Відмінні риси систем мотивації вітчизняних підприємств (організацій).

Система мотивації та стратегічні цілі підприємства (організації). Пріоритети системи мотивації на різних стадіях розвитку підприємства (організації). Ключові принципи системи мотивації. Вплив стадій життєвого циклу підприємства (організації) на систему мотивації.

Тема 2. Прикладні аспекти використання теорій мотивації

Класифікація теорій мотивації. Первинні і вторинні теорії. Традиційні, змістові та процесуальні мотиваційні теорії.

Використання теорій мотивації. Практичне застосування традиційних теорій Ф.Тейлора, Г. Ганта, Г. Форда.

Сутність, значення та особливості практичного використання змістових теорій мотивації (ієрархії потреб А. Маслоу; двофакторної моделі мотивації Ф. Герцберга; трьохфакторної моделі Мак-Клелланда; Х-, У-теорії Мак-Грегора).

Особливості практичного застосування процесуальних теорій (моделі Портера-Лоулера, теорії очікувань В. Врума, теорії справедливості С. Адамса та інших). Теорія постановки цілей та її використання. Прикладні аспекти теорії підкріплення. Основні підходи щодо ефективного застосування мотиваційних теорії у практиці управління. Внесок теорій мотивації у дослідження мотиваційних механізмів.

Тема 3. Формування компенсаційного пакета на підприємстві

Компенсаційний пакет як інструмент мотивації. Сутність компенсаційних виплат. Форми компенсаційних винагород. Розробка компенсаційного пакету з урахуванням його постійних та змінних елементів. Складові компенсаційного пакету: основна, додаткова, бенефіти. Порівняльна характеристика витрат на персонал і витрат на компенсаційний пакет.

Механізм формування компенсаційного пакета. Процес розробки компенсаційного пакета: етапи, послідовність, елементи. Практичний досвід застосування компенсацій у якості інструмента мотивації.

Тема 4. Трудові доходи персоналу

Трудові доходи персоналу: склад і структура. Заробітна плата як основний елемент доходу працівника. Дохід від власності та підприємницької діяльності. Соціальні доходи.

Формування і розподіл трудових доходів. Принципи формування доходів в умовах ринкової економіки. Оптимізація структури доходів співробітників підприємства.

Моделі формування доходів працівників підприємства. Соціальні групи підприємства за джерелами і видами доходів. Структура доданої цінності підприємства та ТМ-прибуток. Фактори впливу на структуру та розподіл доходів. Політика підприємства щодо регулювання трудових доходів персоналу.