Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Фінансова санація та банкрутство підприємств Ден. ФК 2013.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.85 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Сутність санаційної спроможності.

2. Складання плану фінансової санації.

3. Погодження плану фінансової санації підприємства.

4. Контроль за виконанням плану фінансової санації.

Завдання до самостійної роботи

1.Вивчити теоретичний матеріал відповідно до програми навчальної дисципліни.

2. Засвоїти основні поняття і терміни щодо суті фінансової санації та банкрутства підприємства.

3.Вивчити законодавчі та інструктивні документи.

4. Здійснити огляд періодичної та наукової літератури.

5. Підготуватись до практичного заняття.

Термінологічний словник ключових понять

Балансова (залишкова) вартість основних фондів- первісна вартість основних засобів за відрахуванням їх зносу.

Потенціал розвитку - сукупність наявних на підприємстві передумов (факторів), необхідних для досягнення приросту вартості майна (капіталу) та прибутковості. Потенціал підприємства визначають такі фактори: наявність рентабельної та конкурентоспроможної продукції, висококваліфі­кованого персоналу, передових виробничих технологій, «ноу-хау», торговельної марки, надійних і постійних клієнтів (споживачів продукції) тощо. Ці фактори, як правило, мають довгостроковий вплив.

Потреба в капіталі - виражена в грошовому еквіваленті потреба підприємства у грошових та матеріальних засобах, необхідних для виконання поставлених цілей та забезпечення фінансової рівноваги. Базою для класифікації форм потреби в капіталі є класифікація вихідних грошових потоків підприємства. Виникнення потреби в капіталі зумовлене незбігом у часі моменту здійснення грошових витрат та моменту надходження грошових коштів за продукцію, виробництво якої потягло за собою витрати.

Реструктуризація активів - санаційні заходи, пов’язані зі зміною структури та складу активної сторони балансу (нерідко ці зміни супроводжуються також змінами у складі й структурі пасивів).

Рефінансування дебіторської заборгованості - це форма реструктуризації активів, яка полягає в переведенні дебіторської заборгова­ності в інші, ліквідні форми оборотних активів: грошові кошти, короткострокові фінансові вкладення тощо. До основних форм рефінансування дебіторської заборгованості належать факторинг, форфейтинг, облік векселів.

Санаційний прибуток - це прибуток, який виникає внаслідок викупу підприємством власних корпоративних прав (акцій, часток) за курсом, нижчим від номінальної вартості цих прав, або в результаті їх безкоштовного передання до анулювання, а також у разі одержання підприємством безповоротної фінансової допомоги, зокрема в результаті списання кредиторської заборгованості.

Статутний фонд (статутний капітал, номінальний капітал) - сукупність вкладів (у грошовому виразі) учасників (власників) у майно підприємства для забезпечення його діяльності в розмірах, визначених установчими документами. Отже, це сума вкладів власників підприємства в його активи за номінальною вартістю відповідно до засновницьких документів, тобто сума капіталу, у межах якої засновники підприємства (АТ, ТОВ) несуть матеріальну відповідальність перед його кредиторами.