Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Фінансова санація та банкрутство підприємств Ден. ФК 2013.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.85 Mб
Скачать

Література

Основна література:

[58]; [60]; [68]; [76]

Додаткова література:

[4]; [11]; [13]

Змістовий модуль 2. Види фінансової санації та їх фінансування

Семінарське заняття № 2

ТЕМА 4. ДОСУДОВА САНАЦІЯ.

ТЕМА 5. САНАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВ У СУДОВОМУ ПОРЯДКУ

План заняття

1. Подання претензії про відшкодування заборгованості.

2. Досудове врегулювання господарських спорів.

3. Закон України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

4. Сутність та об’єкти судової процедури санації підприємства.

5. Входження до судової процедури санації підприємства. Підстави введення судової процедури санації та строки її здійснення.

6. Механізм реалізації судової процедури санації підприємства. Види санації та санаційні заходи.

7. Керуючий санацією, його функції, права та обов’язки.

Навчальні цілі

В результаті проведення семінарського заняття за даною темою студент повинен оволодіти компетенціями: фундаментальними проблемами теорії та практики досудового врегулювання господарських спорів підприємства, основних положень Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”; методологічними основами подання претензії про відшкодування заборгованості підприємства; фундаментальними проблемами теорії та практики врегулювання господарських спорів підприємства в судовому порядку; методологічними основами відновлення платоспроможності підприємства у судовому порядку.

Проблемні питання для обговорення

1. Порядок досудового врегулювання спорів між кредиторами і боржником.

2. Сутність досудової санації.

3. Закон України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” стосовно регламентації питань досудової санації.

4. Нормативно-правове забезпечення судової процедури санації підприємства.

5. Інформаційне та методичне забезпечення судової процедури санації підприємства.

6. Метод фінансового механізму, форми судової процедури санації підприємства.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

В Законі України “Про відновлення платоспроможності боржника або визначення його банкрутом” запроваджено такі терміни, як санація та досудова санація.

Санація проводиться в трьох основних випадках:

  1. до порушення кредиторами справи про банкрутство;

  2. якщо саме підприємство звернулось до господарського суду із заявою про своє банкрутство;

  3. якщо рішення про проведення санації виносить господарський суд.

Досудове врегулювання спорів, а також їх розгляд в суді регулюється Господарським Кодексом України.

Санація розглядається, як система заходів, передбачена процедурою провадження справи про банкрутство з метою запобігання ліквідації боржника і спрямованих на оздоровлення його фінансового стану, а також на задоволення в повному обсязі або частково вимог кредиторів шляхом кредитування, реструктуризації боргів та капіталу і зміною організаційної та виробничої структури боржника.

Досудова санація - система заходів щодо відновлення платоспроможності боржника здійснюваних власником боржника, інвестором, з метою запобігання його ліквідації, вдавшись до реорганізаційних, організаційно-господарських, управлінських, технічних, фінансово-економічних, правових заходів у межах чинного законодавства до початку порушення справи про банкрутство.

Досудове врегулювання спорів полягає у зверненні кредитора до дебітора з письмовою претензією про відшкодування заборгованості.

Поняття досудової санації міститься у ст. 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», де вона визначається як «… система заходів щодо відновлення платоспроможності боржника, які може здійснювати власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, інвестор з метою запобігання банкрутству боржника шляхом реорганізаційних, організаційно-господарських, управлінських, інвестиційних, технічних, фінансово-економічних, правових заходів відповідно до законодавства до початку порушення провадження у справі про банкрутство…».

Основними ознаками, що відрізняють процедуру досудової санації від санації, яка проводиться в межах судової процедури банкрутства, за українським законодавством є:

1) час здійснення санаційних заходів – до чи після порушення провадження у справі про банкрутство боржника;

2) відмінність у застосуванні санаційних заходів.

Справа про банкрутство буде порушуватись господарським судом тоді, коли безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітних плат. Тобто досудова санація має визнаватися успішно проведеною за умови, що поточна сукупна заборгованість за безспірними вимогами кредиторів знижена до рівня, що не перевищує трьохсот мінімальних розмірів заробітних плат.

Заходи досудової санації мають застосовуватися як органами влади, які таким чином повинні реалізувати суспільний інтерес у відновленні платоспроможності боржника, так і іншими особами, безпосередньо відповідальними за його долю, і в першу чергу - засновниками (учасниками) боржника – юридичної особи, власником майна унітарного підприємства, кредиторами або іншими зацікавленими особами.

Умови проведення досудової санації державних підприємств за рахунок інших джерел фінансування повинні погоджуватися з органом, уповноваженим управляти майном боржника, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Закон України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності суб'єкта підприємницької діяльності - боржника або визнання його банкрутом та застосування ліквідаційної процедури, повного або часткового задоволення вимог кредиторів.

Стаття 2. Закону «Повноваження державного органу з питань банкрутства» передбачає, що державну політику щодо запобігання банкрутству, а також забезпечення умов реалізації процедур відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом стосовно державних підприємств та підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує двадцять п'ять відсотків, суб'єктів підприємницької діяльності інших форм власності у випадках, передбачених цим Законом, здійснює державний орган з питань банкрутства, який діє на підставі положення, затвердженого у встановленому порядку.

Стаття 3. Закону «Заходи щодо запобігання банкрутству боржника та позасудові процедури» регламентує порядок проведення досудової санації.

Умови проведення досудової санації державних підприємств за рахунок інших джерел фінансування погоджуються з органом, уповноваженим управляти майном боржника, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Досудова санація державних підприємств провадиться відповідно до законодавства.

Сутність та об’єкти судової процедури санації підприємства. Під судовою санацією слід розуміти систему заходів щодо відновлення платоспроможності боржника, які може здійснювати власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, інвестор, керуючий санацією з метою запобігання банкрутству боржника шляхом реорганізаційних, організаційно-господарських, управлінських, інвестиційних, технічних, фінансово-економічних, правових заходів відповідно до законодавства під час провадження у справі про банкрутство.

Фінансовий механізм судової санації підприємств включає нормативно-правове, інформаційне та методичне забезпечення, суб’єкт, об’єкт, функціональні підсистеми, фінансові важелі, цілі першого та другого порядку.

У процесі прийняття рішення в судовому порядку про санацію підприємства з метою визначення її доцільності з точки зору кредиторів визначаються показники можливого ліквідаційного балансу, на підставі яких розраховується ефект від ліквідації.

Ліквідаційний бюджет підприємства доцільно складати у разі необхідності визначення коштів, що можуть бути отримані при ліквідаційній процедурі та спрямовані на погашення кредиторської заборгованості відповідно до вимог чинного законодавства щодо черговості виплат.

Ліквідаційний бюджет складається для всього підприємства і повинен враховувати всі можливі грошові доходи від розпродажу майна, погашення дебіторської заборгованості, фінансування з державного бюджету та ви трати, викликані процедурою закриття підприємств.

Важливим при прийнятті рішення про судову санацію є розробка оптимістичного варіанту розвитку підприємства, який окреслюється на осн6ові припущення виникнення додаткових шансів і сильних сторін. Оптимістичний сценарій передбачає реалізацію нового потенціалу успіху, що має гарантувати успішну діяльність підприємства в довгостроковому періоді.

Застосування методу розробки сценаріїв на етапі планування судової санації і проведення розрахунків ключових факторів та індикаторів успіху доцільно проводити з метою підвищення ймовірності досягнення визначених стратегічних цілей за рахунок прискорення прийняття управлінських рішень і підвищення їх ефективності у разі настання заздалегідь передбачуваних ризиків або при виявленні очікуваних шансів та вигоди.

В процесі прийняття рішення в судовому порядку про санацію підприємства з метою визначення її доцільності з точки зору кредиторів визначаються показники можливого ліквідаційного балансу, на підставі яких розраховується ефект від ліквідації.