Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Фінансова санація та банкрутство підприємств Ден. ФК 2013.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.85 Mб
Скачать

4. Форми державної фінансової підтримки підприємств

До основних форм прямого державного фінансування підприємств належать бюджетні позики, в тому числі на інноваційний розвиток, субсидії, придбання державою корпоративних прав підприємств (внески до статутного фонду).

Найпоширенішими формами непрямої державної фінансової підтримки санації підприємств є податкові пільги, реструктуризація податкової заборгованості, надання державних гарантій (поручительств), дозвіл на порушення антимонопольного законодавства.

Пряме державне фінансування санації підприємств. Пряме державне фінансування санації підприємств передбачає безпосереднє надання коштів суб’єктам господарювання із централізованих фондів фінансових ресурсів. Державне фінансування підприємств може відбуватися на поворотних (бюджетні позики, повний або частковий викуп державою корпоративних прав підприємств, що перебувають на межі банкрутства) і безповоротних засадах (субсидії). Під субсидіями прийнято розуміти трансферти підприємствам з боку держави на фінансування поточних витрат.

5. Державний контроль санації підприємств

Державний інноваційний фонд організує супроводження інноваційних проектів із залученням установ уповноважених банків, які обслуговують підприємства - виконавців проектів, аудиторських, юридичних фірм та інших організацій на підставі укладених з ними договорів. Супроводження інноваційних проектів передбачає проведення поточної та додаткової експертизи, марке­тингових досліджень тощо, а також організацію контролю за цільовим використанням коштів та своєчасним їх поверненням підприємствами-виконавцями.

Питання для самоконтролю

  1. Обґрунтування необхідності державної фінансової підтримка санації підприємств.

  2. Централізована і децентралізована державна підтримка санації підприємств.

  3. Прямі і непрямі форми державної підтримки.

  4. Методи та прийоми обґрунтування державної підтримки.

  5. Державний контроль санації підприємств.

Завдання до самостійної роботи

1.Вивчити теоретичний матеріал відповідно до програми навчальної дисципліни.

2. Засвоїти основні поняття і терміни щодо суті фінансової санації та банкрутства підприємства.

3.Вивчити законодавчі та інструктивні документи.

4. Здійснити огляд періодичної та наукової літератури.

5. Підготуватись до семінарського заняття.

Термінологічний словник ключових понять

Інноваційний проект - комплекс взаємозв’язаних заходів інвестиційного характеру, спрямованих на комерційне застосування науково-тех­нічних розробок, освоєння нових видів продукції, послуг, упровадження новітніх технологій. Проект оформляється згідно з вимогами Державного інноваційного фонду у вигляді формалізованого опису і включає тех­ніко-економічне обґрунтування й бізнес-план.

Стабілізаційна позика - позика, яка може надаватись НБУ комерційному банку на визначений Правлінням НБУ строк для оперативного забезпечення його платоспроможності і ліквідності та підтримання виконання заходів фінансового оздоровлення. Стабілізаційна позика може надаватися лише за умови її забезпечення заставою високоліквідними активами комерційного банку або під гарантію чи поручительство інших фінансово стабільних банків.