Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Фінансова санація та банкрутство підприємств Ден. ФК 2013.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.85 Mб
Скачать

2. Методи та прийоми фінансової санації

Вибрана санаційна стратегія визначає конкретний комплекс заходів щодо залучення фінансового капіталу із внутрішніх та зовнішніх джерел. Неодмінною умовою одержання державної фінансової підтримки є першочергове використання всіх можливостей одержання фінансових ресурсів із децентралізованих дже­рел.

Централізована санаційна підтримка може здійснюватися:

а) прямим фінансуванням;

б) непрямими формами державного впливу.

Децентралізований рівень - це відносини між комерційними банками та підприємствами, зазначеними в переліку підприємств, що мають право на одержання державної кредитної підтримки, з приводу кредитування проектів санації та реструктуризації. Ці відносини базуються на загальноприйнятих принципах кредитування.

З метою вирішення проблем, пов’язаних з ліквідацією фінансової заборгованості підприємств та організацій, внесених до реєстру неплато-спроможних, рішенням Кабінету Міністрів України створено Фонд стабілізації підприємств та організацій, внесених до реєстру неплатоспроможних.

Непрямі форми державного фінансового сприяння санації підприємств. Поряд із прямим бюджетним фінансуванням підприємств нерідко використо-вуються непрямі форми підтримки (приховане субсидіювання). До основних форм непрямої державної підтримки підприємств слід віднести такі:

  • підтримка фіскального характеру;

  • дозвіл на порушення антимонопольного законодавства;

  • державні протекціоністські заходи, спрямовані на захист вітчизняного товаровиробника;

  • розміщення державних замовлень на підприємствах, які перебувають у фінансовій кризі;

  • обмеження щодо виходу на ринок;

  • надання державних гарантій та поручительств.

У вітчизняній практиці можна зустріти й інші методи державної підтримки підприємств, наприклад надання певним суб’єктам підприємницької діяльності в оренду приміщень без стягування орендної плати та без оплати комунальних послуг; надання виключних ліцензій на здійснення певних видів господарської діяльності, погашення державою (або державними підприємствами) заборгованості деяких суб’єктів господарювання за енергоносії.

3. Спеціальні програми державної фінансової підтримки санації підприємств

Державні гарантії та поручительства як особливі види державної підтримки санації підприємств. В Україні широко використовуються такі форми державної підтримки підприємств, як порука та надання урядових гарантій. Описані вище загальні критерії добору підприємств щодо надання їм державної підтримки діють і в разі прийняття рішення про надання підтримки у формі гарантій та поручительств.

Використання поруки як інструменту державної фінансової підтримки боржника регламентується рядом нормативних актів, зокрема Законом «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Згідно з цим Законом, у разі неприйняття комітетом кредиторів рішення щодо санації підприємства-боржника, за певних обставин, таке рішення може бути прийняте за клопотанням органів місцевого самоврядування або відповідного центрального органу виконавчої влади. Головною умовою прийняття рішення щодо санації є укладання між відповідними державними органами та кредиторами договору поруки за зобов’язаннями боржника.

Сприяння інноваційному розвитку підприємств. Один із напрямків державної фінансової підтримки санації підприємств полягає в наданні їм інноваційних позик за рахунок коштів Державного інноваційного фонду України.

Кошти зазначеного фонду формуються за рахунок бюджетних асигнувань, що виділяються державою для підтримки науково-технічної діяльності, відрахувань коштів підприємств і організацій, добровільних внесків юридичних і фізичних осіб.