Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bukhgaltersky_oblik / Верига Ю.А. Бухгалтерський облік.pdf
Скачиваний:
230
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Модуль I. Основи теорії бухгалтерського обліку

3.1.6. Подвійний запис та кореспонденція рахунків

Вам вже відомо, що в результаті господарських операцій можуть відбуватися подвійні і рівновеликі зміни у балансі тільки чотирьох типів:

у господарських засобах (Активах) — це перший тип змін;

у джерелах формування господарських засобів (Пасивах) — це другий тип змін;

зміна в Активі та Пасиві одночасно у бік збільшення — це третій тип змін;

зміна в Активі та Пасиві одночасно у бік зменшення — це чет-

вертий тип змін.

Пригадаємо чотири операції, що сталися за звітній період у ТОВ «Мрія», які ми розглядали у попередніх питаннях поточної теми.

Операція 1. На поточний рахунок надійшла заборгованість від дебіторів — 30000 грн.

На рахунках це виглядало так (рис. 3.1.12):

Рис. 3.1.12. Схема відображення господарської операції на рахунках бухгалтерського обліку

Розглянемо, як ця господарська операція буде записана на рахунках бухгалтерського обліку.

Визначена господарська операція зумовлює зв’язок двох рахунків: «Рахунки в банках» та «Розрахунки з різними дебіторами». Сальдо за обома рахунками відображається в активі балансу із позитивним знаком, тому обидва рахунки активні. За активними рахунками збільшення господарських засобів відображається у дебеті, а зменшення — у кредиті. Згідно з змістом господарської операції у ТОВ «Мрія» грошових коштів на рахунку в банку стало більше на 30000 грн — відобразимо це за дебетом рахунка «Рахунки в банках»,

92

Тема 3. Розрахунки бухгалтерського обліку і подвійний запис

а заборгованість дебіторів перед ТОВ «Мрія» зменшилася теж на 30000 грн — одночасно відобразимо це за кредитом рахунка «Розрахунки з різними дебіторами».

Тобто зроблений запис на схемах двох рахунків відображає дві події, що виникли внаслідок здійснення господарської операції: збільшення грошових коштів на рахунку підприємства у банку і одночасно зменшення на цю ж суму заборгованості дебіторів, які були винні підприємству.

Саме в цьому і полягає сутність подвійного запису.

Перш ніж відобразити господарську операцію на відповідних рахунках подвійним записом, на підставі первинних (або зведених) документів складають бухгалтерську проводку, при цьому визначають номер і назву рахунка, який дебетується, і рахунка, який кредитується, а також записують суму господарської операції.

Бухгалтерська проводка господарської операції 1 буде такою:

Дебет рахунка «Рахунки в банках» — 30000 грн.

Кредит рахунка «Розрахунки з різними дебіторами» — 30000 грн.

Якщо скористатися кодами цих рахунків із Плану рахунків, то бухгалтерська проводка матиме такий вигляд:

Дебет 31

Кредит 37

30000 грн,

де рахунок 31 — «Рахунки в банках», рахунок 37 — «Розрахунки з різними дебіторами».

Кожна господарська операція внаслідок подвійного запису викликає взаємозв’язок між певними рахунками. Цей взаємозв’язок полягає у тому, що дебет одного рахунка поєднується з кредитом іншого, характеризуючи зміни, які відбуваються у складі засобів або їхніх джерел внаслідок господарської операції. Інакше це можна назвати кореспонденцією рахунків, а самі рахунки — кореспондуючими.

Унаведеному прикладі такими рахунками є рахунки «Рахунки

вбанках» і «Розрахунки з різними дебіторами».

Розглянемо другу господарську операцію.

Операція 2. Частину прибутку спрямовано на збільшення статутного капіталу підприємства — 50000 грн (рис. 3.1.13):

93

Модуль I. Основи теорії бухгалтерського обліку

Рис. 3.1.13. Схема відображення господарської операції на рахунках бухгалтерського обліку

Ця господарська операція зумовлює зв’язок двох рахунків: «Статутний капітал» та «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)».

Сальдо обох рахунків відображається в пасиві балансу із позитивним знаком, тому обидва рахунки пасивні. За пасивними рахунками збільшення джерел формування господарських засобів відображається у кредиті, а зменшення — у дебеті.

Згідно зі змістом господарської операції у ТОВ «Мрія» статутного капіталу стало більше на 50000 грн — відобразимо це за кредитом рахунка «Статутний капітал», а нерозподілений прибуток ТОВ «Мрія» зменшився теж на 50000 грн — одночасно відобразимо це за дебетом рахунка «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)».

Внаслідок здійснення цієї господарської операції відбулося збільшення статутного капіталу підприємства з одночасним зменшенням на цю ж суму нерозподілених прибутків за звітний період.

Бухгалтерська проводка господарської операції 2 буде такою:

Дебет рахунка «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» — 50000 грн.

Кредит рахунка «Статутний капітал» — 50000 грн. або:

Дебет 44

Кредит 40

50000 грн,

де рахунок 44 — «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)», рахунок 40 — «Статутний капітал».

Операція 3. Надійшли виробничі запаси від постачальника на суму 15000 грн (рис. 3.1.14):

94

Тема 3. Розрахунки бухгалтерського обліку і подвійний запис

Рис. 3.1.14. Схема відображення господарської операції на рахунках бухгалтерського обліку

Господарська операція зумовлює зв’язок двох рахунків: «Виробничі запаси» та «Розрахунки з постачальниками і підрядниками». Сальдо рахунка «Виробничі запаси» відображається в активі балансу, а сальдо по рахунку «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» — в пасиві балансу із позитивними знаками, тому перший рахунок є активним, а другий — пасивним. За активними рахунками збільшення господарських засобів відображається у дебеті, а зменшення — у кредиті, а за пасивними рахунками навпаки

— збільшення джерел формування господарських засобів відображається у кредиті, а зменшення — у дебеті. Згідно зі змістом господарської операції у ТОВ «Мрія» виробничих запасів стало більше на 15000 грн — відобразимо це за дебетом рахунка «Виробничі запаси», й заборгованість ТОВ «Мрія» перед постачальниками теж збільшилася на 15000 грн — одночасно відобразимо це за кредитом рахунка «Розрахунки з постачальниками та підрядниками».

Внаслідок здійснення цієї господарської операції: відбулося одночасне збільшення виробничих запасів підприємства й заборгованості перед постачальниками на однакову суму.

Бухгалтерська проводка господарської операції 3 буде такою:

Дебет рахунка «Виробничі запаси» — 15000 грн.

Кредит рахунка «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» — 15000 грн.

або:

Дебет 20

Кредит 63

15000 грн,

де рахунок 20 — «Виробничі запаси», рахунок 63 — «Розрахунки з постачальниками та підрядниками».

95

Модуль I. Основи теорії бухгалтерського обліку

Операція 4. Сплачено з поточного рахунка заборгованість перед постачальником за виробничі запаси в сумі 40000 грн (рис. 3.1.15):

Рис. 3.1.15. Схема відображення господарської операції на рахунках бухгалтерського обліку

Господарська операція зумовлює зв’язок двох рахунків: «Рахунки в банках» та «Розрахунки з постачальниками та підрядниками». Сальдо рахунка «Рахунки в банках» відображається в активі балансу, а сальдо за рахунком «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» — в пасиві балансу із позитивними знаками, тому перший рахунок є активним, а другий — пасивним. За активними рахунками збільшення господарських засобів відображається у дебеті, а зменшення — у кредиті, а за пасивними рахунках навпаки — збільшення джерел формування господарських засобів відображається у кредиті, а зменшення — у дебеті. Згідно зі змістом господарської операції у ТОВ «Мрія» грошових коштів на поточному рахунку стало менше на 40000 грн — відобразимо це за кредитом рахунка «Рахунки в банках», й заборгованість ТОВ «Мрія» перед постачальниками теж зменшилася на 40000 грн — одночасно відобразимо це за дебетом рахунка «Розрахунки з постачальниками та підрядниками».

Внаслідок здійснення цієї господарської операції відбулося одночасне зменшення грошових коштів підприємства й заборгованості перед постачальниками на однакову суму.

Бухгалтерська проводка господарської операції 4 буде такою:

Дебет рахунка «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» — 40000 грн.

Кредит рахунка «Рахунки в банках» — 40000 грн. або:

96

Тема 3. Розрахунки бухгалтерського обліку і подвійний запис

Дебет 63

Кредит 31

40000 грн,

де рахунок 63 — «Розрахунки з постачальниками та підрядниками», рахунок 31 — «Рахунки в банках».

Підсумовуючи, можна запропонувати наступну методику складання бухгалтерських проводок за рахунками бухгалтерського обліку:

1.Визначити два рахунки, які задіяно у господарській операції.

2.Встановити, які вони щодо балансу — активні чи пасивні або активний і пасивний.

3.Визначити, виходячи зі змісту господарської операції, що сталося (які виникли дії) з господарськими засобами або їх джерелами, інакше — кожен з них збільшився чи зменшився.

4.Встановити, згідно зі визначеними «активності» або «пасивності» рахунків, дій з ними та схем збільшення-зменшення за кожним з видів рахунків, який рахунок необхідно відобразити за дебетом, а який — за кредитом.

5.Відобразити ці зміни шляхом написання бухгалтерського проведення та записати суми на відкритих рахунках бухгалтерського обліку.

І обов’язково запам’ятайте такі правила:

не може такого бути, що при 1 та 2 типі змін (активному або пасивному) за однією господарською операцією обидва кореспондуючі активні (пасивні) рахунки збільшаться або обидва зменшаться. У цих типах змін один активний (пасивний)

рахунок обов’язково збільшується, а інший, кореспондуючий до нього активний (пасивний) рахунок, обов’язково зменшується. Інакше — не буде виконане правило рівняння активу і пасиву балансу після цієї господарської операції.

— не може такого бути, щоб при 3 та 4 типі змін (активнопасивному у бік збільшення або зменшення) за однією господарською операцією активний рахунок збільшується, а кореспондуючий до нього пасивний рахунок зменшується (або навпаки). У цих типах змін або обидва рахунки (і активний і пасивний) збільшуються, або обидва рахунки зменшуються.

Інакше теж не буде виконане правило рівняння активу і пасиву балансу після цієї господарської операції.

97