Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bukhgaltersky_oblik / Верига Ю.А. Бухгалтерський облік.pdf
Скачиваний:
230
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Тема 1. Загальна характеристика бухгалтерського обліку, його предмет і метод

1.4. Тематика індивідуальних завдань

Завдання 4 (для індивідуальної роботи).

1. Знайти помилки в наведеній класифікації засобів підприємства (табл. 1.5).

Умова завдання

Таблиця 1.5

Майно підприємства та джерела його утворення

 

Активи

 

Зобов’язання

1

Грошові кошти в касі

1

Знос основних засобів

2

Обладнання

2

Заборгованість банку за кре-

дит

 

 

 

3

Кредитори

3

Дебітори

4

Будівлі

4

Заборгованість з оплати праці

5

Транспортні засоби

5

Патенти

6

Векселі видані

6

Капітальні інвестиції

7

Фінансові вкладення

7

Запасні частини

8

Спецодяг

8

Автогараж

Теми рефератів

1.Роль бухгалтерського обліку в системі управління.

2.Елементи методу бухгалтерського обліку та взаємозв’язок між ними.

3.Види бухгалтерського обліку: фінансовий, управлінський, податковий.

4.Взаємозв’язок між видами обліку і обумовленість їх існування

вумовах ринкових відносин.

5.Правове регулювання бухгалтерського обліку і звітності в Ук-

раїні.

6.Концепція фінансового та управлінського обліку.

7.Поняття та вибір облікової політики підприємства.

Інформаційні джерела: 1, 2, 3, 4, 7, 11, 12, 14, 16, 21.

33

Модуль I. Основи теорії бухгалтерського обліку

1.5. Термінологічний словник

Облік — це процес, який складається з операцій спостереження, сприйняття, вимірювання та фіксації (реєстрації) фактів, процесів, подій природи або суспільного життя.

Господарська діяльність — це діяльність суб’єктів господарювання у сфері суспільного виробництва як сукупність окремих господарських операцій, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

Господарські процеси — це сукупність господарських операцій, фактів та подій в житті підприємства, що призводять до руху активів, джерел їх утворення, власного капіталу, виникнення доходів, витрат, фінансових результатів.

Оперативний облік — це спостереження та відображення в записах тільки окремих фактів і операцій господарської діяльності, що дає можливість швидко отримати необхідні дані для найбільш ефективного управління роботою підприємства та його структурних підрозділів, своєчасно виявляти будь-які недоліки в роботі.

Статистичний облік — це процес збору та узагальнення інформації про масові (суспільні) явища, факти або процеси в їх кількісному вираженні з якісною оцінкою з метою управління і контролю за ними та виявлення закономірностей їх розвитку в конкретних умовах, місці та часі.

Бухгалтерський облік — це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Процес — це сукупність певних взаємопов’язаних дій, які відбуваються систематично.

Виявлення — це здійснення шляхом суцільного спостереження та безперервного документування всіх господарських операцій.

Вимірювання — це визначення шляхом оцінки кількісних або вартісних показників господарського обліку.

Реєстрація — це здійснення записів інформації в документах, книгах, журналах та інших паперових і електронних носіях.

Накопичення — це здійснення записів шляхом повторної реєстрації інформації та зберігання її певний термін (звітній період) до списання або розподілу.

34

Тема 1. Загальна характеристика бухгалтерського обліку, його предмет і метод

Узагальнення — це підведення підсумків, складання звітності (звітним періодом, як правило, вважається місяць).

Зберігання — це архівація облікових даних певний термін, визначений законодавством (в Україні для більшості видів бухгалтерської документації термін зберігання — не менше 3-х років, звітність зберігається постійно до ліквідації підприємства, особові рахунки та справи робітників — до 75 років).

Передача — це надання користувачам інформації у вигляді таблиць, довідок, звітності тощо.

Прийняття рішень — це є метою бухгалтерського обліку, що надає повну, правдиву, неупереджену інформацію про діяльність підприємства.

Користувачі — це фізичні або юридичні особи, що потребують інформацію про діяльність підприємства для прийняття рішень.

Внутрішні користувачі — це користувачі інформації у межах підприємства (власники, керівництво, працівники тощо).

Зовнішні користувачі — це користувачі інформації за межами підприємства (інвестори, банківські установи, державні органи контролю — Державна податкова адміністрація, Контрольно-ревізійне управління, служба безпеки України, податкова міліція, державне казначейство, органи статистики, контрагенти — постачальники, користувачі, аудиторські фірми тощо).

Господарський облік — це спостереження, сприйняття, вимірювання та реєстрація господарських фактів, які є дійсними явищами або дійсним процесом господарювання.

Фінансовий облік — це сукупність правил та процедур, які забезпечують підготовку і оприлюднення інформації про результати діяльності підприємства та фінансового стану відповідно до вимог законодавчих актів і стандартів бухгалтерського обліку.

Управлінський облік — це процес виявлення, вимірювання, накопичення, аналізу, підготовки, інтерпретації та передачі інформації про діяльність підприємства для внутрішніх користувачів у процесі планування, оцінки та контролю в середині підприємства.

Податковий облік — це підсистема бухгалтерського обліку, яка на підставі затверджених державою правил виконує функції нарахування та сплати податків та надання інформації про це відповідним державним органам.

35

Модуль I. Основи теорії бухгалтерського обліку

Інформаційна функція бухгалтерського обліку — це функція, яка пов’язана з накопиченням за даними бухгалтерського обліку близько 70 % інформації про діяльність підприємства.

Контрольна функція бухгалтерського обліку — це функція, яка пов’язана із здійсненням контролю за законністю діяльності підприємства, збереженням власності, своєчасністю розрахунків, використанням фінансових та трудових ресурсів тощо.

Аналітична функція бухгалтерського обліку — це функція, яка пов’язана із наданням користувачам інформації для аналізу діяльності підприємства.

Планова функція бухгалтерського обліку — це функція, яка пов’язана із здійсненням планування показників діяльності підприємства на підставі даних бухгалтерського обліку.

Вимірювання — суттєва характеристика об’єктів обліку для їх ідентифікації у зв’язку з тим, що неможливо оцінити (виміряти) та відобразити об’єкт, який відрізняється від інших.

Вимірники у бухгалтерському обліку — це одиниця виміру об’єктів обліку, яка використовується для їх загальної ідентифікації.

Натуральний вимірник — це вимірник, який використовується для характеристики кількості об’єкта, що обліковується в натурі, тобто за даними зважування, обміру та перерахунку у кілограмах, тоннах (міра ваги); літрах, кубічних метрах (міра об’єму); гектарах, квадратних метрах (міра площі); метрах, кілометрах (міра довжини); штуках одиницях (міра кількості) тощо.

Трудовий вимірник — це вимірник, який використовується для визначення кількості витраченої праці в одиницях часу (робочий день, людино-години тощо).

Вартісний (грошовий) вимірник — це вимірник, який використовується в якості універсального та узагальнюючого вимірника для оцінки вартості господарських засобів, джерел їх утворення, процесів і результатів діяльності у грошовій формі в визначеній валюті (гривні/копійки, євро, долари тощо).

Предмет бухгалтерського обліку — це власність підприємства, яка знаходиться в його розпорядженні і використанні у вигляді майна та джерел формування, їх рух в процесі господарювання і результати діяльності, узагальнені в грошовому вимірнику.

Суб’єкт господарювання (господарюючий суб’єкт) — це зареєстрована у встановленому законодавством порядку юридична особа

36

Тема 1. Загальна характеристика бухгалтерського обліку, його предмет і метод

незалежно від її організаційно-правової форми та форми власності, яка здійснює господарську діяльності, крім органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності.

Суб’єкт бухгалтерського обліку — це господарюючий суб’єкт. Об’єкт бухгалтерського обліку — це те, що вивчає облік — конкретний господарський засіб (майно), джерело його утворення (формування) та господарські процеси, на підставі яких за звітний період трапляються зміни із засобом або джерелом його формування. Загалом об’єкти обліку групуються у 5 груп: активи, пасиви, до-

ходи, витрати, фінансові результати.

Господарський процес — частина кругообігу господарських засобів, який складається з певних господарських операцій.

Господарська операція — це дія, яка призводить до змін в структурі господарських засобів і джерел їх утворення і може бути позитивною і негативною.

Процес постачання (придбання, заготівлі) — це витрата підприємством певної частини грошових коштів на закупівлю засобів праці та предметів праці. Він включає господарські операції, пов’язані із придбанням (купівлею) сировини, матеріалів, палива, товарів, основних засобів та інших матеріальних активів; об’єктами обліку є активи, витрати на їх придбання, зобов’язання.

Процес виробництва — це виконання основного завдання діяльності підприємства: виготовлення продукції (виконання робіт, надання послуг) шляхом взаємодії засобів праці і предметів праці при активній ролі в цьому процесі праці — робочої сили, результатом чого є отримання з виробництва і оприбуткування готової продукції на склад підприємства. Він включає господарські операції, пов’язані з перетворенням на готову продукцію предметів праці при дії на них засобів праці та самої праці; об’єктами обліку є зобов’язання, активи, витрати на виробництво (виробнича собівартість).

Процес реалізації — це передача готової продукції (товарів, робіт, послуг) з підприємства покупцеві за цінами реалізації шляхом купівлі-продажу та визначення фінансового результату діяльності підприємства. Він включає господарські операції, пов’язані з продажем виготовленої продукції, виконанням робіт, наданням послуг; об’єктами обліку є активи, витрати (собівартість реалізації, витрати

37

Модуль I. Основи теорії бухгалтерського обліку

періоду, витрати від інших видів діяльності), доходи, фінансові результати.

Доходи — це збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків власників) — виручка від реалізації, доходи від оренди, дивіденди, відсотки тощо.

Витрати — це зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілення власниками) — списання виробничих запасів у виробництво, нарахування заробітної плати, нарахування амортизації (зносу) обладнання, списання різних послуг, нарахування оренди, нарахування (визначення) податків та зборів тощо.

Фінансовий результат — це кінцевий результатний показник діяльності підприємства за звітний період, який визначається як різниця між доходами та витратами і має два види — прибуток або збиток.

Метод бухгалтерського обліку — це система прийомів (способів), що забезпечують суцільне, безперервне та взаємопов’язане відображення предмета бухгалтерського обліку як у часі, так і в просторі.

Прийоми бухгалтерського обліку — це елементи методу бухгалтерського обліку, які об’єднуються в 4-и основні групи:

виявлення інформації: документування та інвентаризація;

вартісне вимірювання інформації: оцінка та калькулювання;

накопичення інформації: рахунки та подвійний запис;

узагальнення інформації: баланс та звітність.

Елемент методу бухгалтерського обліку — кожний спосіб або прийом методу бухгалтерського обліку.

Документування — це спосіб первинної реєстрації руху засобів та господарських процесів, який забезпечує і надає юридичної сили обліковій інформації.

Інвентаризація — це перевірка або виявлення в натурі фактичної наявності матеріальних цінностей, яка проводиться з метою перевірки фактичних даних, їх узгодження з обліковими даними та підтвердження достовірності облікової інформації.

38

Тема 1. Загальна характеристика бухгалтерського обліку, його предмет і метод

Оцінка — це спосіб вираження в єдиному узагальнюючому грошовому вимірнику об’єктів бухгалтерського обліку (господарських засобів, джерел їх формування та господарських процесів).

Калькулювання — це спосіб обчислення собівартості як всього обсягу, так і одиниці виготовленої продукції (робіт, послуг).

Система рахунків — це спосіб групування і облік інформації, яка міститься в документах за економічним змістом.

Рахунки — це специфічна таблиця, ліва сторона якої називається дебет, права — кредит, призначена для групування та систематизації інформації про залишки і рух об’єктів обліку.

Подвійний запис — це відображення взаємопов’язаних та взаємообумовлених операцій, який полягає в тому, що кожна бухгалтерська операція записується двічі: в однаковій сумі на двох різних рахунках.

Баланс — це спосіб економічного групування та узагальненого відображення активів і джерел їх утворення у вартісному вираженні на певну дату.

Звітність — це система підсумкових показників, які всебічно характеризують господарську і фінансову діяльність підприємства, результати використання його активів та стан зобов’язань.

Бухгалтерська (фінансова) звітність — це звітність, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період.

Принцип бухгалтерського обліку — це правило, яким слід керуватися при веденні бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності.

39