Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Бабійчук .doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
2.05 Mб
Скачать

Питання 4

Підприємство - це економічна одиниця, яка здійснює підприємницьку діяльність. Для цього підприємство повинно мати капітал. Капітал підприємстваце сукупність матеріальних і грошових ресурсів, цінних паперів, які створюються і використовуються у процесі його розширеного відтворення для забезпечення його життєдіяльності. До складу капіталу підприємства входять: основний та оборотний капітал, капітал обігу, резервний і страховий капітал, а також інші матеріальні цінності й фінансові ресурси. Підприємство самостійно здійснює права володіння, користування і розпорядження цим майном. Капітал підприємства є основний і оборотний. Основний капіталце засоби праці, які багаторазово беруть участь у процесі виробництва, тривалий час зберігають повністю або частково свою натуральну форму, а їхня вартість переноситься на вироблений продукт частинами у процесі зношування. У зв’язку з зношуванням засоби праці повинні бути заміщені ще до їх фізичного зношування, оскільки відбувається безперервний процес створення нового, досконалішого обладнання.

Оборотний капіталце предмети праці, які використовуються у виробництві. Вони являють собою частину продуктивних фондів, які використовуються у кожному циклі виробництва, і їхня вартість повністю переноситься на виготовлений продукт. Оборотний капітал складається з трьох груп:

- виробничі запаси;

- незавершене виробництво;

- витрати майбутніх періодів.

Капітал обігуце сукупність усіх засобів, які обслуговують сферу обігу. Вони включають: готову продукцію на складах, підприємства, товари відвантажені, грошові кошти в касі, банку, на рахунках , а також ресурси, які необхідно для реалізації готової продукції, її зберігання , доведення до якості, яка відповідає вимогам споживачів, інші ресурси, які використовуються для обслуговування постачання і продажу готової продукції.

Основні фонди й оборотні засоби утворюють статутний фонд підприємства. Відтворення капіталуце безперервне його відновлення, яке забезпечує постійне повторення процесу виробництва. У ході відтворення капіталу відновлюються його складові елементи як за натуральною формою, так і за вартістю. У ході повторення і відновлення виробництва капітал підприємства знаходиться у кругообороті. Кругооборот капіталу це його рух, у процесі якого капітал проходить три взаємозалежних стадії, втілюючись на кожній з них у відповідну матеріальну форму: засобів виробництва, готової продукції і грошових коштів. На першій стадії підприємство купує засоби виробницва і робочу силу, на другій – відбувається процес виробництва, на третій – реалізується вироблений продукт. Схему кругообороту капіталу підприємства можна показати таким чином:

ЗВ

Г-Т … В (ЗВ+ВН) … Т’ - Г’

РС

Ι ΙΙ ΙΙΙ

Стадія обігу є стадія виробництва стадія обігу

В процесі відтворення капіталу його кругооборот постійно повторюється. Кругооборот як періодично повторюваний процес, а не як окремий акт, у якому авансована вартість повертається до своєї вихідної форми, називається оборотом капіталу. П=О/о, де О- число оборотів за рік, о – тривалість одного обороту.

У процесі кругообороту основний капітал зазнає фізичного і морального зносу. Фізичний зносце матеріальне зношування машин, обладнання, ЕОМ, комп’ютерів, інструментів, будівль і споруд , інших засобів праці в результаті поступової втрати окремими елементами своїх техніко – виробничих властивостей, своєї споживчої вартості.

Крім фізичного зносу, основний капітал зазнає і морального зносу. Моральний знос це втрата засобами праці (машинами, обладнанням, ЕОМ) частини вартості через конструктивне старіння, винайдення нових засобів праці незалежно від фізичного зносу.

Щоб забезпечити своєчасне й повне оновлення основного капіталу, запроваджуються норми амортизації, що враховують фізичний і моральний знос. Амортизаціяце процес поступового перенесення вартості засобів праці у міру зносу їх на вироблений продукт і використання цієї вартості для наступного відтворення засобів праці. Перенесена вартість являє собою частину собівартості продукції, яка після реалізації надходить підприємству у вигляді частини виручки, що зараховується на спеціальний грошовий фонд. Амортизаційний фонд це фонд грошових ресурсів, що утворюється за рахунок амортизаційних відрахувань і призначається для повного відновлення основних фондів. З метою створення економічних передумов для оновлення основного капіталу встановлюється норма амортизації. Це – відношення річного обсягу амортизаційних відрахувань до середньорічної вартості основних фондів, виражене у відсотках.