Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політекономія Бабійчук .doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
2.05 Mб
Скачать

Семінарське заняття

Суспільний продукт. Сукупний суспільний продукт. Валовий суспільний продукт. Кінцевий суспільний продукт. Валовий національний продукт. Чистий продукт.

Узагальнюючим показником виробництва засобів праці є сукупний суспільний продукт. Сукупний суспільний продукт – це товари і послуги, створені працею сукупних працівників в різних сферах матеріального виробництва за певний проміжок часу. Сукупний продукт складається з продуктів, отриманих на різних підприємствах. Якщо врахувати товари і послуги, створені не лише в сфері матерільного виробництва, а й в сфері нематеріального виробництва, то отримаємо валовий суспільний продукт. Внаслідок суспільного поділу праці між підприємствами виникає проміжний продукт – це товари і послуги, які піддаються подальшій обробці або перепродуються кілька разів. Уникнути повторного рахунку можна за допомогою додаткової вартості. Додаткова вартість – це ринкова ціна товарів за оцінкою вартості спожитих предметів праці. Якщо із сукупного суспільного продукту виключити повторний рахунок, отримаємо категорію кінцевого продукту. За своєю натурально – речовою формою сукупний суспільний продукт поділяється на засоби виробництва і предмети виробництва. Якщо враховувати роль окремих складових сукупного суспільного продукту, то в ньому розрізняють:

  1. фонд заміщення – частина сукупного продукту, яка використовується на оновлення зношених засобів виробництва;

  2. фонд споживання – частина сукупного продукту, яка використовується на придбання необхідних товарів і послуг;

  3. фонд нагромадження – частина сукупного продукту, яка використовується на збільшення речових факторів виробництва.

ccn = c+v+m

Якщо від суспільного продукту відняти фонд заміщення, то отримаємо національний дохід. Національний дохід – це чистий продукт країни. НД = v+m НД – реальний дохід, який використовується в суспільстві для особистого споживання і розширення відтворення. Національний дохід поділяється на:

  1. необхідний продукт;

  2. додатковий продукт.

Національний дохід як економічна категорія виражає виробничі відносини між людьми з приводу виробництва, розподілу, обміну необхідного додаткового продукту. Якщо додати додаткові вартості всіх підприємств, то отримаємо валовий національний продукт. Валовий національний продукт – це сукупність вартостей всіх товарів і послуг. Модифікацією валового національного продукту є валовий внутрішній продукт. Валовий внутрішній продукт – сукупність вартостей всіх товарів і послуг, створених всіма виробниками на економічній території даної країни. Валовий національний продукт відрізняється від валового внутрішнього продукту на сальдо платіжного балансу. Якщо враховувати працю багатьох поколінь, а також залучені у виробництво природні ресурси, то отримаємо національне багатство.

Національне багатство – це сукупність створених і нагромаджених в країні матеріальних благ, рівня освіти, виробничого досвіду, що використовується для розширеного відтворення. Складовими національного багатства є:

  • виробничі фонди (основні і оборотні);

  • невиробничі фонди (школи, лікарні, житлові будинки);

  • домашнє майно населення;

  • товарні запаси.