Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФПП Опорний.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
908.8 Кб
Скачать

5.4.2. Темперамент I характер

Індивідуально - психологічні відмінності між людьми залежать від динамічних особливостей їx психіки-рівня інтенсивності психічних npoцeciв i станів, швидкості їx пepeбiгy.

Темперамент задежить від типу вищої нервової діяльності, тобто процесів збудження i гальмування. Властивостями нервових процесів є сила, врівноваженість i рухливість.

У залежності від поєднання відзначених властивостей розрізняють чотири типи вищої нервової діяльності (ВНД) є фізіологічною основою темпераменту: темперамент-психологічною.

Властивостями темпераменту є екстраверсія - інтроверсія; емоційна стабільність - нейротизм.

У трудовій діяльності особливості темпераменту працівників виявляються в активності, емоційності, моториці. Відмінності в темпераментах- це відмінності не в рівнях можливостей психіки, а в своєрідності її проявів.

Особливості темпераменту як динамічної сторони психіки є передумовою формування i розвитку тих основних властивостей особистості, які становлять характер людини.

Діючи на основі загальних інтересів, однакових поглядів, мотивів, люди виявляють у поведінці індивідуальні особливості.

Індивідуальні особливості, які утворюють характер людини, стосуються, в першу чергу, її волі, розуму, почуттів.

У структурі характеру можна виділити чотири підсистеми або групи властивостей, які характеризують ставлення особистості до різних сторон дійсності:

- риси, які виявляються в діяльності (ініціативність, працелюбність, наполегливість, цілеспрямованість, відповідальність, раціональність, рішучість, тощо);

- риси особистості, які виявляються у стосунках з іншими людьми (тактовність -безтактовність, співчуття - байдужість, тощо);

- риси людини, які виявляються в її ставленні до самої себе (самокритичність -завищена самооцінка, альтруїзм - егоїзм тощо);

- риси, які визначають ставлення людини до речей (акуратність - неохайність, щедрість - скупість i т. ін .).

Загалом характер людини практично впливае на всі властивості особистості, на пізнавальні, вольові, емоційні процеси i стани.

5.4.3. Здібності.

Успішність оволодіння тією чи іншою професією, ефективність трудової діяльності залежать від здібностей.

Здібності виступають як можливість розвитку, необхідних компонентів діяльності i характеризуються швидістю, легкістю, глибиною, міцністю. При відсутності здібностей процес засвоєння знань i вмінь затягується, потребує значних зусиль i напруження при порівняно скромних результатах.

Здібності виявляються тільки в діяльності, співвідносяться з відповідними психічними функціями - особливостями пам'яті, мислення, сприймання, емоційними властивостями, рисами характеру, тобто виступають як синтез властивостей особистості, який відповідає вимогам діяльності та забезпечує високі досягнення в ній.

Здібності являють собою сукупність психічних якостей, яка має певну структуру. В структурі конкретних здібностей відокремлюються провідні та допоміжні, які забезпечують успішність діяльності та її індивідуалізацію.

Здібності, які можуть відповідати вимогам не одного, а багатьох видів діяльності називають загалъними. У переважній більшості людей є здібності, які виявляються в досить широкому діапазоні, що створює можливості для вибору i змінення професії в ринкових умовах.

Математичні, музикальні, організаторські здібності називаються спеціальними.

Стосовно трудової діяльності прийнято виділяти:

  • теоретичні здібності, пов'язані з абстрактно-логічним мисленням;

  • практичні, що виявляються в конкретно-практичних діях;

  • комунікативні, які забезпечують ефективність спілкування.

Рівень розвитку здібностей людини залежить від конкретних умов її життя i діяльності, методів формування знань i умінъ, необхідних у тій чи іншій діяльності, а також від наявності природних задатків.

Виділяють два рівня здібностей:

  • репродуктивний, який забезпечує успішне засвоєння готових знань, оволодіння трудовими навичками як способами виконання трудових операцій i процессів;

  • творчий, який забезпечує створення нового, оригінального.

Високий рівень розвитку здібностей називають талантом. Реалізація його залежить від конкретних умов, вольових якостей працівника i натхнення у праці. Натхнення супроводжується величезною зосередженістю уваги, мобілізацією пам'яті, уяви, мислення при розв'язанні складних завдань.

Суттєвими факторами розвитку і реалізації здібностей працівника є стійкі професійні інтереси, які стимулюють оволодіння новими знаннями, прийомами і способами діяльності, ефективна мотивація, оцінка та організація роботи як творчого процесу.