Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародна інформація.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
1.88 Mб
Скачать

11. 7. Інформаційно-пошукові сервери з законодавства

11. 7.1. Інформаційний сервер liga Online

нформаційний сервер — сервер інформаційно-аналітич­ного центру «ЛІГА» включає інформаційно-правову систему «Ліга-Закон», систему підтримки користувачів, моніторінг законодавства, конференцію з українського законодавства, каталог юридичних посилань, новини українського законо­давства, огляди преси.

11. 7.2. Інформаційний сервер «Нормативні акти України» Інформаційний сервер «Нормативні акти України (НАУ)» (http://www.nau.kiev.ua/) надає інформаційні послуги у сфері законодавства України в режимі онлайн, а також опис, замов­лення та супровід комп'ютерних правових систем «Норма­тивні акти України» (бази даних, що інсталюються, компакт-диски) українською, російською та англійською мовами.

Сервер НАУ призначений для користувачів з різною мірою зацікавленості нормативно-правовою інформацією та з різними фінансовими можливостями:

> для тих, кому лише іноді потрібен конкретний документ, буде корисною безкоштовна пошукова система НАУ- онлайн;

X для тих, кому необхідно більш комплексно попрацюва­ти з документами чи поїхати у відрядження, існує мож-

ливість замовити компакт-диск НАУ з повною та актуаль­ною базою даних;

>  для тих, хто постійно працює з законодавством, найкра­ ще рішення — встановити базу даних НАУ. На сайті можна ознайомитися з її можливостями та змістом, замовити інста- ляційни№комплект та регулярно отримувати оновлення;

>  для осіб, які не володіють українською мовою, існують усі можливості отримати доступ до офіційних та редакторських перекладів документів російською та англійською мовами.

Незважаючи на величезну кількість інформації, в НАУ легко орієнтуватися та знаходити потрібну інформацію. Чітка та зрозуміла структура бази, простий інтерфейс дозволяють впевнено працювати навіть початківцю. А для більш досвідче­ного користувача існують широкі можливості креативної та аналітичної роботи, такі як створення власної чи корпоратив­ної бази, організація інтерфейсу з іншим програмним забезпе­ченням, побудова складних логічних умов пошуку.

Безкоштовні ресурси, якы є на сервері, це нові нормативні акти (щоденно); пошук та доступ до повної нормативної бази українською мовою; пошук документів російською мовою; по­шук документів англійською мовою; аналітичні статті з питань правозастосування; каталоги правових Інтернет-посилань.

Платні ресурси — це доступ до текстів документів російською мовою; замовлення текстів документів англійсь­кою мовою.

Системи НАУ включають в себе:

-  повну нормативну інформацію (біля 100 тисяч документів);

-     унікальні матеріали реальних судових процесів у за­ гальних та арбітражних судах України;

-     консультації, коментарі та ексклюзивні аналітичні статті правозастосовного характеру;

-     величезну кількість довідкової та аналітичної інфор­ мації:  база публікацій,  огляди законопроектів, словник термінів, довідник органів влади, класифікатори, розрахун­ кові таблиці (валюти, інфляція, ставки податків тощо), ката­ лог банкрутств, бланки звітності, типові документи та ін.;

-    офіційні   та   редакторські   переклади   документів

російською та англійською мовами.

11. 7.3. Система правової підтримки ЛОЦМАН  Система правової підтримки ЛОЦМАН онлайн (http://info.resourcecorp.net/) забезпечує пошук документів по законодавству України (російською і українською мо­вами), замовлення й оперативне постачання будь-якого нор­мативного документа, щотижневі огляди нового законодав­ства України, щоденні огляди економічних і політичних но­вин СНД. юридичну консультацію.

Одним з найважливіших параметрів, що визначають якість сервісу довідкових правових систем, є висока швид­кість надходження нових документів для користувача. Тому в ЛОЦМАНІ усі тільки що прийняті акти надходять до кори­стувачів настільки швидко, наскільки це дозволяють найсу­часніші технології.

Система ЛОЦМАН являє собою базу даних нормативних актів, у якій можливо знайти:

-    дыюче законодавство України з 1922 p.;

-    базу даних на двох (російській та українській) мовах, при цьому кожна з них є основною для виконання пошуко­ вих функцій;

 -    індивідуальну розсилку для кожного користувача, відповідно до сформованого ним замовлення;

-    тезаурус — словник термінів з можливістю миттєвого переходу в точку конкретного документа (-тів), де це визна­ чення дане;

-    можливість одержання індивідуальних консультацій фахівців провідних аудиторських, юридичних і консалтин­ гових фірм із питань правозастосування;

-    нові документи щодня.

Робочий простір кожним користувачем формується індивідуально і включає документи з конкретного питання. ЛОЦМАН відслідковує контрольний стан кожного документа, і Ви можете переглянути документ як на поточну, так і на будь-яку іншу дату з обліком усіх внесених змін.

ЛОЦМАН сьогодні являє собою зручний робочий апарат для професіоналів і, разом з тим, система доступна для но­вачків, оскільки, маючи навіть мінімальні навички спілку­вання з комп'ютером, можна відразу приступати до роботи, тому що тут збережений звичайний стереотип роботи в Windows-середовищі і є вбудована допомога-підказка.

11. 7.4. Інформаційний сервер Міністерства юстиції України

Інформаційний сервер Міністерства юстиції України (www.informjust.kiev.ua) присвячений законопроектам. Відвідувач може відслідкувати рух законодавчих актів на всіх стадіях їх прийняття. На сайті є не лише прийняті чи за­реєстровані Верховною Радою документи, але навіть подані до розгляду в день вашого відвідування. Опублікована велика добірка корисних посилань. Можна особисто взяти участь в об­говоренні майбутніх законів, а також винести на розгляд зако­нодавців власний варіант певного документа.

11. 8. Джерела фінансової інформації в Інтернеті Джерела фінансової інформації в Інтернеті можна розділити на три основні групи.

1. Веб-сервери найбільших світових інформаційних агентств, що давно мають розвинені світові частки мережі й інформаційно-аналітичних програмних продуктів. Список їх очолюють усім відомі Reuterswww.reuters.com), Dow Jones Telerate (www.telerate.com), Bloomberg (www.bloomberg.com).

У стратегії розвитку цих інформаційних гігантів надання інформації через Інтернет не є, на наш погляд, напрямком, що домінує. Обумовлюється це, безсумнівно, рівнем попе­редніх інвестицій у програмно-апаратні комплекси, що працюють через приватні мережі. Коло споживачів таких інформаційних послуг також зрозуміле — це, як правило, досить великі банки і фінансові структури.

2. Порівняно молоді інформаційні структури, орієнтовані на середнього і невеликого інвестора. Серед них характерним прикладом може слугувати Data Broadcasting Corporation (www.dbc.com). У таких компаній надання оперативної фінан­ сової інформації за допомогою засобів Інтернету є однією з ве­ дучих позицій спектра інформаційних послуг. І це, з огляду на демократизм глобальної мережі Іитернет, не дивно.

Втім, і гіганти інформаційного бізнесу все більше уваги приділяють паданню оперативної інформації в Інтернет. Але все-таки основним завданням Web-серверів цих компаній є розміщення реклами відповідних програмно-апаратних ком­плексів і виконання частини функцій, що належать до сфери суспільних відносин.

3. Інформаційні Веб-сервера фінансових бірж і торговель­ них систем. Серед них можна згадати сервер Нью-йоркської фондової біржі (www.nyse.com), Веб-сервер торговельної сис­ теми NASDAQ (www.nasdaq.com).

Що стосується Російських інформаційних фінансових серверів, то особливістю їх є те, що в якості інформаційних гігантів, орієнтованих здебільшого на фінансову еліту, вис­тупають ті ж самі Reuters і Tenfore, а потреби основної маси організацій і осіб, задовольняють російські інформаційні структури. Серед них можна відзначити інформаційне агент­ство ФШМАРКЕТ (www.finmarket.ru), Міжбанківський Фінансовий Будинок (www.mfd.com).

11. 9. Інформаційні ресурси Верховної Ради України у глобальній інформаційній мережі Інтернет Вплив Інтернету на сучасний світ немає історичних ана­логів. Інтернет, який є одночасно середовищем для співробітництва та спілкування, більш всього використо­вується українською аудиторією для одержання та розповсюдження інформації. Для підтримки цього існує багато інфор­маційних сайтів. Що стосується одержання інформації, пов'язаної з законодавством, то найбільш відомим є Веб-сайт Верховної Ради України. Різноманітні інформаційні ресурси Верховної Ради України Ви можете знайти на цьому сайті. Це — Конституція України, законодавство, прийняті законо­проекти, тексти законопроектів для обговорення, повідо­млення прес-служби Верховної Ради України та інше.

11.10. Структура Веб-сайту Верховної Ради України у мережі Інтернет  Нові можливості та інструменти отримання, використан­ня й обробки інформації стають сьогодні ключовим елемен­том наукового управління. Тому і з'являється потреба у роз­ширенні інформаційної бази та оперативного інформування стосовно парламентської діяльності. Крім того, використан­ня Інтернету, зокрема швидка поінформованість, сприяють ефективному законотворенню і сталому суспільному розвит­ку. Підтвердженням тому є інформація, котра міститься на Веб-сайті Верховної Ради України у мережі Інтернет.

На головній сторінці Веб-сайта знаходимо поділ інфор­мації, згідно напрямків, що могли б стати у пригоді, — це за­конодавчі акти, новини та інформаційна база. Кожне поси­лання пропонує певну ієрархію. Коли потрапляємо до інфор­маційного серверу Верховної Ради України, можемо дізнати­ся про останні події (у розділі «новини») і про хід пленарних засідань (аналогічно), як за останні два скликання так і архів новин. Одразу ж можна знайти інформацію щодо сесій оста-нього скликання та архів про попереднє скликання. Кожна новина датована.

Наприклад: Новини за Іжовтян 2002 року. Повідо­мляється про діяльність однієї з робочих груп та про хід засідання. Передовсім, аналізують винесене на розгляд пи­тання, шляхи його вирішення, можливості підписання. Наприкінці висвітленого розповідається про те, що є не­обхідним для впровадження ухваленого у дійсність, щоб це було дієвим. А потім пропозиція щодо найперших кроків у досягненні мети. Це поінформованість, проведення круг­лих столів і конференцій щодо проблематики. Також є повідомлення про те, де можна на сайті Верховної Ради знайти новини про подальшу роботу та заходи щодо втілення у життя прийнятого рішення.

Конституцію України, назви і тексти законопроектів для обговорення, повідомлення прес-служби Верховної Ради Ук­раїни, базу даних законів і підзаконних актів України, міжнародні парламентські інститути, сайти парламентів за­рубіжних країн, інформаційно-бібліографічні послуги бібліотеки Верховної Ради України — все це можна знайти на Веб-сайті Верховної Ради України у мережі Інтернет.

Отже, веб-сайт Верховної Ради України включає інфор­мацію про:

1. Конституцію України.                                                       

2.   Законодавство України.

3.   Законопроекти.

4. Пленарні засідання.                                                           

5.   Депутатський корпус.

6. Інформаційний сервер Верховної Ради.                           

7.       Бібліотеку Верховної Ради.

8.   Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

9.   Міжнародні парламентські інститути. 10. Сайти парламентів зарубіжних країн.

ВИСНОВОК

Зараз суспільство переживає етап проникнення інтелек­туальних інформаційних технологій в різні сфери діяльність людини. Як би не сприймався цей процес — як сприяючий або перешкоджаючий прогресу — він, мабуть, необоротний і нікого не залишає осторонь, викликаючи до життя цілий спектр проблем. Однією з найбільш насущних є проблема формування світогляду молодої людини. Саме забезпечення кожного і усіх загальним правом доступу до інформації є од­ним з основних атрибутів інформаційного суспільства.

У відповідь на появу нових сфер науки і технологій потре­бують змін традиційні навчальні дисципліни. Виникає не­обхідність відходу від класичних підходів, що грунтувалися на конкретних дисциплінах і наближення до проблемно орієнтованих методів формування знань, а також зменшення дистанції між фундаментальними і прикладними досліджен­нями. Професійна підготовка і дослідження в нових сферах знань потребують інтеграції цілої низки дисциплін, які раніше вважалися самостійними і непов'язаними між собою. Нові форми генерування знань потребують реорганізації на­укових досліджень і підготовки фахівців, орієнтованих на вирішення складних міждисциплінарних проблем.

Суспільство знань та інформації несе людству нові викли­ки та величезні можливості для вирішення його головних проблем і забезпечення подальшого розвитку. Але воно ви­магає активної участі всіх в осмисленні та втіленні в життя нової парадигми. Тому дуже важливо, щоб наша країна не відставала від цих світових процесів і повною мірою скорис­талася благами цивілізації XXI століття