Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій для підготовки до екзамену.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
765.95 Кб
Скачать
  1. Показники, що характеризують ефективність використання основних засобів

1.Фондоозброєність – це відносний показник, що характеризує забезпеченість підприєтмсва основними засобами і показує, яка частка загальної вартості основних засобів припадає на одного середньооблікового працівника. і визначається за формулою:

ФОЗБ = ,

де ФОЗБ - фондоозброєність, тис. грн.

- середньорічна вартість основних засобів, тис. грн.

ЧП – чисельність працюючих, чол.

Темп росту фондоозброєності необхідно порівнювати з темпами росту фондовіддачі та продуктивності праці, при цьому доцільно щоб ці показники випереджали. Це буде свідчити про зростання ефективності використання основних засобів і трудових ресурсів.

1. Фондовіддача – це відносний показник, що характеризує ефективність використання основних засобів та показує яка сума валового доходу (товарообігу) припадає на 1 грн. вартості основних засобів і визначається за формулою:

ФВ=,

або

ФВ=,

де ФВ – фондовіддача, тис. грн.;

ВД – сума валового доходу, тис. грн.

Т – товарообіг підприємства, тис. грн.

2. Фондомісткість основних засобів – відносний показник, що характеризує ефективність використання основних засобів і показує вартість основних засобів, що закладена в 1 гривні товарообігу (валового доходу). Фондомісткість є оберненим показником до фондовіддачі.

2. Рентабельність основних засобів – відносний показник, що характеризує ефективність використання основних засобів і показує відсоток прибутку, що припадає на вартість основних засобів і визначається за формулою:

РОЗ=, %,

де РОЗ – рентабельність основних засобів, %

ПБ – балансовий прибуток підприємства, тис. грн.

Зростання фондовіддачі та рентабельності основних засобів свідчить про покращення ефективності використання основних засобів, зниження рівня витрат і відносне збільшення прибутку підприємства.

  1. Оборотні засоби підприємства, їх склад

Обо­ротний капітал — це фінансові ресурси, вкладені в об'єкти, викорис­тання яких здійснюється підприємством протягом одного виробни­чого циклу або відносно короткого календарного періоду (як прави­ло, щонайбільше один рік). Оборотні засоби — це зазначені об'єкти. Оборотний капітал, що вкладається у виробництво і реалізацію про­дукції, споживається повністю і відтворюється одразу після завер­шення виробничого циклу через реалізацію товару.

Оборотні засоби поряд з основними є найважливішим елементом виробництва. Недостатня забезпеченість підприємства оборотними засобами гальмує його нормальну діяльність і погіршує фінансовий стан.

Оборотний капітал підприємства залежно від ролі, яку він відіграє у виробничому процесі, поділяється на оборотні засоби (капі­тал у виробництві) та засоби обігу (капітал в обігу). Для вивчення складу і структури оборотні засоби класифікують за певними ознака­ми

Матеріальною основою капіталу у виробництві є оборотні фонди.

Оборотні засоби — це частина виробничих фондів підприємства, що споживаються в одному виробничому циклі й змінюють натуральну форму. Оборотні фонди поділяють па такі групи.

Засоби обігу — це частина засобів виробництва, яка не бере участі у виробничих циклах, але авансується підприємством для створення оборотних фондів.