Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій для підготовки до екзамену.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
765.95 Кб
Скачать
  1. Сутність, значення і завдання економічного аналізу. Види аналізу

Економічний аналіз - це сукупність методів формування і обробки даних про діяльність підприємства, визначення тенденцій розвитку, виявлення резервів підвищення ефективності господарської діяльності.

Метою економічного аналізу є вивчення результатів діяльності всіх підприємств і господарських організацій, визначення впливу факторів на показники їх роботи для виявлення в подальшому недоліків і резервів, а також розробка заходів, спрямованих на відновлення і збільшення обсягів виробництва та реалізації, підвищення ефективності їх діяльності.

Значення економічного аналізу

Систематичний аналіз діяльності підприємства допоможе зробити його прибутковим і конкурентоспроможним, забезпечити його розвиток, прогнозувати майбутнє, незважаючи на мінливе ринкове середовище.

Якщо на підприємстві проводити якісний аналіз діяльності підприємства, то можливо:

  • швидко, якісно і професійно оцінювати результативність господарської діяльності як підприємства в цілому, так і його структурних підрозділів;

  • точно і своєчасно находити і визначати фактори, які впливають на отримання прибутку;

  • визначити витрати (собівартість)і тенденції їх зміни;

  • находити оптимальні шляхи вирішення проблем підприємства, отримання прибутку в найближчі та віддалені перспективи, зміцнення фінансового стану.

Завдання економічного аналізу:

  • оцінка обсягів виконання планів;

  • визначення і вимірювання факторів, що вплинули на результати діяльності підприємства;

  • пошук резервів підвищення ефективності господарювання;

  • прогноз очікуваних результатів діяльності підприємства;

  • підготовка інформації, що потрібна для прийняття управлінських рішень, для розробки науково обґрунтованих планів.

Види аналізу

Залежно від часу проведення економічний аналіз поділяється на наступний (ретроспективний), оперативний та попередній.

І. На теперішній час найбільш розвинутим і важливим є наступний аналіз. З тими або іншими застереженнями до нього можна включити такі шість видів.

1. Фінансово-економічний аналіз здійснюється після закінчення кварталу або року на підставі відповідного звіту підприємства. Він полягає в оцінюванні основних фінансових показників діяльності підприємства. При цьому аналізується фінансовий стан, прибуток, рентабельність, обсяги продажу продукції тощо. Такий аналіз здійснює як саме підприємство так сторонні установи (установи банків, інвестори).

2. Техніко-економічний аналіз є більш змістовним і різнобічним. Крім економічних показників у ньому значна увага приділяється вивченню даних про використання техніки і технологій, інших матеріальних ресурсів підприємства. Для цього аналізу використовують дані первинного бухгалтерського обліку та інші джерела інформації.

3. Статистико-економічний аналіз поєднує статистику та економічний аналіз. Він вивчає діяльність не підприємств, а великих господарських комплексів, регіонів, галузей і народного господарства країни в цілому.

4. Порівняльний, або міжгосподарський аналіз. Для його проведення використовуються дані декількох однорідних підприємств, при цьому зіставляються дані одного підприємства з іншим для пошуку резервів покращення діяльності

5. Функціонально-вартісний аналіз . Цей аналіз концентрує увагу на показниках використання продукції, ефективності її застосування у користувачів.

6. Системний аналіз застосовують для досліджування складних економічних проблем, великих виробничих комплексів, важливих народногосподарських проектів.

ІІ. Оперативний (поточний) аналіз здійснюють на підприємствах і в його підрозділах безпосередньо в процесі господарської діяльності, або відразу по закінченні окремих виробничих чи інших робіт. При цьому основну інформацію для аналізу постачає оперативний облік, що виключає пасивне очікування звітних даних.

Оперативний аналіз необхідний для складання оперативних планів підприємства, наприклад, планів-меню.

ІІІ. Прогнозний аналіз (перспективний, стратегічний) передує виробничим подіям, передбачає їх наслідки, оцінює їх ефективність.

Результати прогнозного аналізу можуть бути подані як планові калькуляції для нових видів продукції, як сума економічного ефекту від освоєння нової техніки, впровадження новітніх технологій, механізації та автоматизації виробництва, як комплекс рекомендацій для розробки різних програм або формування політики.