Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій для підготовки до екзамену.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
765.95 Кб
Скачать

Тема 1.3. Поточне планування діяльності підприємств ресторанного господарства

  1. Поняття планування, його принципи та методи

Планування – це процес визначення цілей і вибору оптимального шляху їх досягнення.

Планування на підприємстві – це процес пошуку і використання резервів підвищення ефективності виробництва розв’язання соціальних проблем колективу.

До основних принципів планування відносять такі:

  • принцип вибору і обґрунтованості цілей, кінцевої мети, результатів діяльності підприємства;

  • принцип системності – планування охоплює всі підрозділи підприємства, а також зовнішні і внутрішні фактори;

  • принцип безперебійності – планування реалізується за допомогою використання системи планів, далекоглядних, довго-, середньо- та короткострокових планів тощо;

  • оптимальності ефективності використання застосовуваних ресурсів;

  • збалансованості - взаємозв’язок між планом виробництва і планом витрат;

  • адекватності – постійний перегляд планів, перевірка їх відповідності умовам ринку, застосування нових умов у разі потреби;

  • первинності планування – планування передує над усіма управлінськими функціями;

  • гнучкості – плани можна змінювати в залежності від ситуації;

  • реальності планів - використання достовірної інформації підприємства;

  • науковості – відображення в планах економічних законів з використанням знань спеціальних економічних наук.

Методи планування – це засоби з допомогою яких можна реалізувати принципи планування.

Нормативний метод планування здійснюється за допомогою системи норм і нормативів (норм витрат матеріальних, паливно-енергетичних, фінансових норм і нормативів);

Балансовий метод полягає в розробці спеціальних таблиць-балансів. В одній частині цих таблиць показують всі напрями використання ресурсів згідно з потребами, а в другій – джерела їх надходження. Дві частини повинні бути рівними.

Економіко-математичне моделювання використовується в тих випадках, коли потрібно із багатьох варіантів плану вибрати один – найвигідніший.

Дослідно-статистичний (середніх показників) метод передбачає для встановлення планових показників використання фактичних даних за попередні роки, середніх величин.

  1. Організація планування на підприємствах ресторанного господарства

Планова система підприємства складається з окремих планів, які чітко відокремлені один від одного за різними видами діяльності підприємства.

  1. Планування охоплює всі найважливіші сфери діяльності підприємства для того, щоб орієнтувати їх на досягнення поставлених цілей. При цьому складається основний генеральний план.

  2. Другий крок планування – складання планів за конкретними направленнями по структурних підрозділах підприємства. В їх основі лежать окремі завдання, які виражаються як у вартісних так і в натуральних показниках.

  3. Після завершення розробки планів за окремими видами діяльності виявляють невідповідності - зависокі або занизькі показники, які потрібно усунути. Оскільки плани взаємозалежні, виникає необхідність внесення відповідних змін.

На великих підприємствах робота з планування проводиться в планових службах, зокрема в таких спеціальних відділах: економічному, фінансовому, планово-економічному. Вище управління визначає генеральні і поточні цілі, стратегії, загальний напрям розвитку(об’єм і структуру інвестицій; потреби в фінансових ресурсах; частку ринку, організаційну структуру; прибуток тощо). Для наглядного прикладу розгляньте схему

Загальна схема процесу планування