Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій для підготовки до екзамену.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
765.95 Кб
Скачать

Показники фінансової стійкості

1. Обсяг власних обігових коштів характеризує оборотні активи підприємства, що фінансуються за рахунок власного капіталу і дов­готермінових зобов'язань. Наявність власних обігових коштів озна­чає не лише спроможність підприємства фінансувати свою поточну діяльність, а й можливість розширювати виробництво продукції. Власні обігові кошти підприємства визначають за формулою

де ВК — власний і прирівняний до нього капітал підприємства па початок (кінець) періоду, гр. од. (ф. 1 ряд. 380 + 430 + 630);

ДЗ — довготермінові зобов'язання підприємства па початок (кінець) пері­оду, гр. од. (ф. 1 ряд. 430);

В на — вартість необоротних активів на початок (кінець) періоду, гр. од. (ф. 1 ряд. 080).

2. Коефіцієнт забезпечення оборотних активів власними обіговими коштами характеризує частку оборотних активів підприємства, що фінансуються за рахунок його власних обігових коштів.

де В о а — вартість оборотних активів підприємства на початок (кінець) періоду, гр. од. (ф. 1 ряд. 260 + 270).

Чим вищим є цей показник, тим стійкішим є фінансовий стан підприємства. Наприклад значення цього показника 0,3 означає, що 30% всіх оборотних коштів профінансовано за рахунок власних джерел коштів, а 70% - за рахунок залучених.

3. Коефіцієнт автономії характеризує фінансову незалежність підприємства від зовнішніх джерел фінансування і відображує част­ку власних джерел фінансування в загальній сумі джерел його кош­тів.

де П — пасиви підприємства на початок (кінець) періоду, гр. од. (ф. 1 ряд. 640).

Чим вищий цей показник, тим стійкіший фінансовий стан підприємства. Наприклад, якщо коефіцієнт автономії дорівнює 0,6, це означає, що лише 60% майна підприємства сформовано за рахунок власних коштів, інші 40% сформовані за рахунок кредитів та інших позик.

4. Коефіцієнт співвідношення власних і залучених джерел коштів відображує забезпеченість заборгованості власними коштами. Об­числюють цей коефіцієнт за формулою

де ДЗ — довготермінові зобов'язання підприємства на початок (кінець) періоду, гр. од. (ф. 1 ряд. 480);

ПЗ — поточні зобов'язання підприємства на початок (кінець) періоду, гр. од. (ф. 1 ряд. 620).

Перевищення власних коштів над залученими свідчить про фінан­сову стійкість підприємства.

Значення цього показника повинно перевищувати 1, в іншому випадку ситуація означала б нестійкий фінансовий стан.

  1. Методика аналізу платоспроможності підприємства

ПОКАЗНИКИ,ЩО ХАРАКТЕРИЗУЮТЬ ЛІК­ВІДНІСТЬ (ПЛАТОСПРОМОЖНІСТЬ) ПІДПРИЄМСТВА

Ліквідність характеризує спроможність майна підприємства швидко перетворитись на грошові кошти для негайного погашення його поточної заборгованості. Залежно від ступеня ліквідності, тоб­то швидкості перетворення на грошові кошти, розрізняють певні по­казники ліквідності. Розглянемо основні з них.

1. Коефіцієнт абсолютної ліквідності відображує частину поточ­ної заборгованості, яку підприємство може погасити найближчим часом. Якщо ж Ка6с.лікв<0,2, то це означає, що підприємству не вистачає грошових коштів на покриття невідкладних зобов'язань.

де ГКЕ — грошові кошти та їх еквіваленти на початок (кінець) пері­оду, тис. грн. (ф. 1 ряд. 230 + 240).

Нормативне значення коефіцієнта абсолютної ліквідності коливається в межах 0,2 - 0,35

2. Коефіцієнт критичної ліквідності характеризує очікувану пла­тоспроможність підприємства через період, що дорівнює тривалості одного обороту дебіторської заборгованості.

де ПФІ — поточні фінансові інвестиції на початок (кінець) періоду, тис. грн. (ф. 1 ряд. 220 Балансу); ДебЗ — дебіторська заборгованість на початок (кінець) періоду, тис. грн. (ф. 1 ряд. 150 + 160 + 170 + + 180+ 190 + 200 + 210).

Нормальним вважається стан, коли цей показник більший за 1.

Якщо цей показник менший за 1, це свідчить що у підприємства недостатньо коштів для того щоб розрахуватися з терміновими боргами. Погіршення такої ситуації може стати причиною банкрутства.

3. Коефіцієнт покриття, або коефіцієнт поточної ліквідності, ха­рактеризує здатність підприємства погасити поточні зобов'язання протягом періоду, що дорівнює тривалості обороту його оборотних активів.

де 3 — запаси на початок (кінець) періоду, тис. грн. (ф. 1 ряд. 100 +11О + 120 + 130 + 140 Балансу).

Нормальним вважається стан, коли цей показник більший за 2.

Якщо цей показник менший за 2, це вказує на те, що більшість оборотних коштів сформовані за рахунок позичених коштів, підприємство загрузло в боргах.