Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ф_нанси та кредит.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
281.42 Кб
Скачать

15. Аналіз фінансової стійкості і ділової активності під-ва.

Осн. Завданням аналізу фін. стійкості є можливість п-ва протистояти дії різних зовн. І внутр.. факторів.Послідовність проведення аналізу фінансової стійкості:

  1. Загальна оцінка стійкості фін. Стану, що передбачає визначення:

* Стійкості капіталу через дослідження структури пасиву балансу та встановлення причин фін. стійкості та нестійкості п-ств.* Ресурсної стійкості через встановлення рівня співробітництва п-ва з суб»єктами ринкової інфраструктури. * Стійкість управління, яка визначається через встановлення відповідності організаційної і виробничої структури п-ва, обраній стратегії розвитку.

2.Визначення типу фін. стійкості п-ва(узагальнюючим показником є надлишок/недостача джерел формування запасів, що визнач. Як різниця між величиною джерел формування і вартості запасів).

Класифікація фін. стану за ступенем стійкості:

Абсолютна стійкість – вар-сть запасів менша власних оборотних засобів.

Нормальна – ВЗ менші або = довгостроковим джерелам формування та вартість запасів більша ніж власні оборотні засоби.

Нестійка – вартість запасів більша вар-сті власних оборотних засобів і довгострокових джерел формування. ВЗ менші або =загальній величині джерел формування.

Кризовий- ВЗ більша загальної величини джерел формування.

3.Комплексна оцінка фінансової стійкості: - х-ся можливість погашення поточних зобов»язань. – х-зує рух поточних активів, - х-є ВК п-ва, - показує результати основної д-сті п-ва, - хар-є інформацію про ринок.

Ділова активність – показує наскільки ефективно п-во викор. власні ресурси, проявл. у динамічності розвитку п-ва. Послідовність проведення аналізу:

1.Загальна оцінка ДА за кіл-ми і якісними показниками.Якісні- визначення розміру ринку, обсяги збуту прод-ї, репутація п-ва на ринку, обсяги реаліз. Прод-ї. Кіл-сні – обсяги реалізації прод-ї, розміри прибутків, активів п-ва. Відслідковують співвідношення темпів реалізації прод-ї, прибутків і активів.

2. Розрахунок і оцінка показників ефективної господ.д-сті.(таблиця ксерокс)

3. Комплексна оцінка ДА на основі визначення оборотності активів (її оцінюють за швидкістю і періодом обороту) – таблиця ксерокс.

4. Аналіз КЗ і ДЗ, за даними аналітичного обліку і передбачає: * оцінку розмірів і динаміки КЗ і ДЗ, порівнюють на початок і на кін.року, * вивчення структури КЗ і ДЗ за термінами виникнення.

5. аналіз стійкості економічного зростання- визнач. співвідношення між динамікою продукції і динамікою витрат.Визначає характер екон.зростання.

Коеф. Стійкості екон.зростання= чистий прибуток-виплати дивідендів із не розподіл.прибутку/(нерозпод.прибуток на поч..року+підсумок Ір пасиву ВК)*0,5.

Показує якими темпами збільшується екон. потенціал п-ва.