Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ф_нанси та кредит.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
281.42 Кб
Скачать

46. Суть та основні характеристики грошового ринку

Грошовий ринок – сукупність усіх грошових ресурсів країни, що постійно переміщуються під впливом попиту і пропозиції з боку різних суб’єктів економіки.

Грошовий ринок склад. З багатьох потоків, за якими грошові кошти переміщуються від власників до позичальників та інвесторів. А умовах ринкової ек-ки виникають 2 протилежні ситуації: 1) домашні господарства щорічно витрачають менше, ніж отримують, тобто у них зявляються заощадження- частина доходів дом. господарств, яка не викор. На купівлю товарів і послуг, сплату податків. Їх формою є нагромадження у грошовій формі у вигляді готівки, вклади в банки, придбання ЦП.2) протилежна ситуація виникає з боку фірм. Це пов’язано з необхідністю здійснення інвестицій – всі види цінностей, що вкладаються в об’єкти підпр-кої та ін.. видів д-сті, в результаті якої створюється дохід.

Структура грошового ринку за видами інструментів:

1.Ринок позичкових капіталів – охоплює відносини з приводу акумуляції кредитними установами грошових коштів фізичних і юр. Осіб та їх надання у вигляді позик на умовах зворотності, строковості і платності. Об»єктом оперування є не гроші, а право на тимчасове користування грошовими коштами.

  1. Ринок ЦП(фінансовий ринок) – охоплює кредитні відносини і відносини співволодіння, які оформляються цінними паперами, що можуть продаватися або купуватися.

  • Ринок грошей – купуються і продаються гроші у вигляді короткострокових позик та фінансових активів.(ринок короткострокових позик, ринок короткострокових фінансових активів)

  • Ринок капіталів – грошові кошти продаються і купуються у вигляді середньо – і довгострокових кредитів та фінансових активів, акцій.

Канали фінансових ринків якими рухаються кошти:

Канали прямого фінансування – це канали, якими грошові кошти рухаються від власників заощаджень до позичальників.

Канали непрямого фінансування - це канали, якими грошові кошти рухаються від власників заощаджень до позичальників через фінансових посередників (фін. установи які збирають грошові кошти населення, тимчасово вільні кошти п-в і надають їх у тимчасове користування іншим установам)

47. Поняття грошового обороту як процесу руху грошей.

Грошовий оборот - це рух грошей у процесі виробництва, розподілу і споживання національного продукту, який здійснюється шляхом готівкових та безготівкових розрахунків. Грошовий оборот - це сукупність всіх грошових платежів і розрахунків, що відбуваються в народному господарстві.Грошовий обіг являє собою рух грошових потоків у готівковій і безготівковій формі. Такий рух можливий завдяки тому, що в кого-небудь є надлишок грошей (пропозиція), а хтось відчуває потребу (пред'являє) попит. Грошовий обіг обслуговує потік товарів, робіт і послуг, і саме через нього матеріалізується функціонування фінансової системи (нагромадження і перерозподіл ресурсів).

Готівковий грошовий обіг

Безготівковий грошовий обіг

Це рух готівки, тобто банкнот від одного власника до іншого. Готівковий оборот найбільш трудомісткий і найменш захищений процес перерозподілу благ. Уявимо собі заводи, що розраховуються за багатомільйонні кредити банкам і постачальникам (відстрочки в оплаті), відправляючи їм вагони купюр. У готівково-грошовому обігу закладені обмеження для господарюючих суб'єктів. Разом з тим, готівково-грошовий обіг в меншому ступені піддається контролю з боку держави, тому у визначених випадках більш бажаний для господарюючих суб'єктів. Усвідомлюючи це, держава встановлює певні обмеження на готівковий оборот, що стосується, в основному граничних сум розрахунків готівкою і термінів збереження готівки в касі п-ва.

Це рух електронних грошей, тобто записів на рахунках. Безумовно, розвитий безготівковий обіг можливий лише при розвитій банківській системі, коли швидкість, гарантія проходження платежів, якість супутніх послуг, - усе надає настільки більші зручності в порівнянні з готівковим обігом, що відбувається відмовлення від готівкового обігу. Основними інструментами безготівкового обігу є цінні папери (векселя, чеки), а також кредитні картки. Особливо важливий такий показник як швидкість обороту засобів. Справа в тім, що чим більше товарів і послуг, тим більше потрібно грошей для їхнього обслуговування. Кількість же грошей можна регулювати не випуском нових грошей, а прискоренням обороту існуючих.

Грошові розрахунки, які здійснюються підприємствами усіх форм власності, можуть здійснюватись у готівковій і безготівковій формах. У сукупності ці грошові розрахунки формують грошовий оборот підприємств, у якому можна виділити такі напрямки:

розрахунки, пов'язані з процесом в- цтва;розрахунки за результатами діяльності;

внутрішньогосподарські розрахунки;Основними для п-ва є надходження грошових коштів від продажу продукції, що зараховані на поточні рахунки і оприбутковані в касі п-ва, оприбутковані товари при товарообмінних операціях, а також надходження в нематер. формі.Структура грошових потоків залежить від сфери діяльності та організаційно-правової форми підприємства. Внутрішні грошові надходження згідно з чинною практикою обліку та звітності, включають:виручку від реалізації продукції, робіт і послуг;

виручку від іншої реалізації;доходи від позареалізаційних операційКошти, що надходять з різних джерел п-ва, належать до внутрішніх грошових потоків. Надходження коштів за рахунок ресурсів, які мобілізуються на фін. ринку, свідчить про використання зовн. джерел.