Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ф_нанси та кредит.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
281.42 Кб
Скачать
  1. Основні засоби п-ва, їх класифікація та показники використання.

Основні засоби (фонди) – матеріальні активи, які підприємство утримує з метою викор. їх у процесі виробництва чи поставки товарів, надання послуг, здачі в оренду іншим особам чи для виконання адміністративних і соціально-культурних функцій, очікує мий термін експлуатації яких більше 1 року.Відповідно до діючої класифікації ОФ групуються :

За функціональним призначенням розрізняють виробничі основні фонди, що безносе- редньо беруть участь виробничому процесі або сприяють його здійсненню (будови, споруди, силові машини і обладнання, робочі машини і обладнання ). За галузями народ ного господарства ОФ поділяютьяна: промисловість, будівництво, с/г, транспорт, зв'язок.

До виробничих ОФ належать: будови, споруди, передавальні пристрої, машини і устаткування, робочі машини і обладнання, вимірювальні й регулюючі прилади, лабораторне устаткування, обчислювальна техніка, інші машини і обладнання, транспортні засоби, інструмент, виробничий інвентар і приладдя, господарський інвентар, робочі і продуктивні тварини, багаторічні насадження, меліорація земель і водойми та інші ОФ.

У складі виробничих основних фондів виділяють їх активну частину - машини, обладнання, транспортні засоби. Невиробничі ОФ безпосередньо не беруть участі у процесі в-цтва. До невиробничих ОФ належать: будови і споруди житлово-комунального та культурно-побутового призначення, транспортні засоби, обладнання, інструменти та інші основні засоби невиробничого призначення для обслуговування житлових, комунальних та культурно-побутових потреб населення. За використанням ОФ поділяються на діючі (всі основні фонди, що використовуються у господарстві), недіючі (ті, що використовуються у даний період часу у зв'язку з тимчасовою консервацією підприємств або окремих цехів), запасні (різне устаткування, що знаходиться в резерві і призначене для заміни об'єктів основних фондів). С-ма показників, яка може вичерпно харак­теризувати ефективність ОФ, охоп­лює два блоки: перший — показники ефективності відтворення окремих видів і всієї сукупності засобів праці; дру­гий — показники рівня викор. ОФ у цілому та окремих їхніх видів. Коефіцієнт оновлення визна­чається відношенням абсолютної суми введення ОФ до їхньої наявності на кінець року, а коефіцієнт вибуття — відно­шенням обсягу вибуття ОФ до їхньої наявності на початок року, що унеможливлює порівнювання цих відносних по­казників. Тому визначення коефіцієнтів відтворення основних фондів за середньорічною їхньою вартістю треба вважати методо­логічно більш правильним. Необхідно також розрізняти дві форми оновлення основних фондів — екстенсивну та інтенсивну. Екстенсивне оновлення х-зує темпи збільшення обсягу експлуатованих ОФ. Інтенсивне оновлення передбачає заміну діючих ОФ новими, більш ефективн. Проте процес виведення з ек­сплуатації застарілих і спрацьованих ОФ неможна ототожнювати з інтенсивним оновленням діючих засобів праці. Ре­альний господарський оборот охоплює не лише введення в дію нових і виведення з експлуатації спрацьованих фондів, а й пере­дачу певної їхньої частини з балансу одного п-ва на ба­ланс іншого. Коеф. інтен­сивного оновлення (співвідношення обсягів вибуття і введення в дію за певний період); 1 . Фондомісткість-Характеризує забезпеченість п -ва ОЗ. 2. Фондо озброєність-Показує величину ОЗ на 1 працівника4. Коеф. зносу осн.виробн. засобів-Показує ступінь зносу ОВФ.8. Коеф. Приро сту ОВЗ - Кр = (Фу-Фв) /Фк , Фу — вартість уведених ОВЗ ;Фв— вартість виведених ОВЗ;Показує ступінь збільшення ОЗ у звітн. періоді проти минулого.9. Фондовіддача-Хар-є ефективність використання основних виробничих за собів. Фв = Вп/Фк (4) де Фв — фондовіддача ОЗ ; Вп — вартість виробленої продукції за звітний період; Фк — балансова вартість ОЗ на кінець звітного періоду.10. Рентабельність ОВЗ - Визначає ступінь використання ОВЗ. Рф = Пз/Фк х 100 %,(5) де Рф — рентабельність ОЗ ; Пз — загальний прибуток за звітний період; Фк —балансова вартість ОЗ на кінець звітного періоду).