Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ф_нанси та кредит.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
281.42 Кб
Скачать

6. Формування і використання прибутку підприємств

Прибуток – це частина додаткової вартості, виробленої і реалізованої, готової до розподілу. Підприємство одержує прибуток після того, як втілена у створеному продукті вартість буде реалізована і набере грошової форми. На формування прибутку як фінансового показника роботи п-ва, що відбивається в бух обліку, в офіційній звітності суб’єктів господарювання, впливають:

  • встановлений державою порядок формування витрат на виробництво продукції

  • обчислення й калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг);

визначення позареалізаційних прибутків і витрат;визнач. балансового (валового) прибутку.

На формування абсолютної суми прибутку підприємства впливають:

результати, тобто ефективність його фінансово-господарської діяльності;

сфера діяльності;галузь господарства;установлені законод. умови обліку фінан. результатів.

Загальний прибуток підприємства формується за рахунок:

  • прибутку від основної діяльності; - прибутку від іншої реалізації;

  • прибутку від фінансових інвестицій; - прибутку від позареалізаційних операцій.

  1. Прибуток від реалізації продукції та його формування

Отримання прибутку від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) залежить від здійснення основної діяльності суб’єктами господарювання. Прибуток входить до складу виручки від реалізації. Однак на відміну від виручки, надходження якої на розрахунковий рахунок п-ва фіксується регулярно, обсяг отриманого прибутку визначається тільки за певний період (місяць, квартал, рік) на підставі даних бухгалтерського обліку.Прибуток від реалізації продукції безпосередньо залежить від двох основних показників: * обсягу реалізації продукції; * собівартості.Істотний вплив на прибуток від реалізації продукції справляє розмір прибутку, що включається в ціну виробів. Отже, створюється можливість збільшення прибутку підприємства за рахунок збільшення частки прибутку в ціні окремих виробів. Цьому сприяє відсутність належної конкуренції, монопольне становище деяких підприємств у виробництві й реалізації багатьох видів продукції.Управління формуванням прибутку від реалізації передбачає розрахунок його планового обсягу. Планування, прогнозування отримання прибутку суб’єктами господарювання необхідне для складання поточних і перспективних фінансових планів.На п-вах виробничої сфери можуть бути застосовані три методи розрахунку прибутку від реалізації продукції:

Метод прямого розрахунку. Прибуток розраховується за окремими видами продукції, що виробляються і реалізуються. Для розрахунку необхідні такі вихідні дані:

  • перелік і кількість продукції відповідної номенклатури (асортименту), що планується до виробництва і реалізації; - повна собівартість одиниці продукції;

  • оптова ціна одиниці продукції (ціна виробника).

Економічний (аналітичний) метод.Викор.ь для розрахунку прибутку від випуску (реалізації) прод-ї. Він дає змогу визначити не тільки загальну суму прибутку, але також і вплив на неї зміни окремих факторів: обсягу виробництва (реалізації) продукції; рівня оптових цін і рентабельності продукції; асортименту та якості продукції. Розрахунок прибутку цим методом здійснюється окремо за порівнянною і непорівнянною продукцією в плановому періоді. Балансовий прибуток – це загальна сума прибутку підприємства від усіх видів діяльності за звітний період, отримана як на території України, так і за її межами, що відображена в його балансі і включає прибуток від реалізації продукції (робіт, послуг), в тому числі продукції допоміжних і обслуговуючих виробництв, що не мають окремого балансу, основних фондів, нематеріальних активів, цінних паперів, валютних цінностей, інших видів фінансових ресурсів та матеріальних цінностей.

Отримання балансового прибутку пов’язане з кількома напрямками діяльності підприємства По-перше, це основна діяльність. Її результатом є прибуток від реалізації прод-ї (товарів, робіт, послуг):визначається відніманням з виручки від реалізації суми податку на додану вартість, акцизного збору, (ввізного) мита, митних зборів, а також витрат, що включаються в собівартість реалізованої прод-ї.По-друге, д-сть, що не є основною для даного п-ва, але пов’язана з реалізацією матеріальних і нематеріальних цінностей, деяких послуг. Її можна визначити як прибуток від іншої реалізації.

По-третє, діяльність, пов’язана зі здійсненням фінансових інвестицій.У результаті п-ва одержують прибуток у вигляді дивідендів на акції, від вкладання коштів у статутні фонди інших підприємств (прибутки від володіння корпоративними правами); у вигляді відсотків на державні цінні папери, облігації підприємств, на депозитні рахунки. Обсяг цього прибутку і його питома вага в балансовому прибутку мають тенденцію до зростання.

Засоби або майно, отримані підприємством безкоштовно, до складу прибутку не включаються.алансовий прибуток є джерелом сплати податків, формування фінансових ресурсів підприємств. Прибуток від реалізації цінних паперів обчислюється як різниця між ціною їх реалізації і ціною придбання. При цьому з ціни реалізації виключаються витрати, пов’язані реалізацією (комісійний збір).