Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ф_нанси та кредит.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
281.42 Кб
Скачать

19. Охарактерезуйте найпоширеніші критерії сегментації товарів виробничого призначення.

Сегментація ринку- це поділ ринку на однорідні групи споживачів, які однаково реагують на товарну пропозицію п-ва та комплекс 4Р.

Критерії сегментації товарів виробничого призначення:

  1. Характеристика під-ва, організації: розміри п-ва (малі, сер., великі), форми власності, галузева належність, рівень виробничих потужностей, географічне розміщення, фінансовий стан, стан конкуренції, інтенсивність споживання.

  2. Характеристика продуктів або послуг: тип продукту, обсяги споживання.

  3. Характеристика закупівельної д-сті: тип закупок, стадія в процесі прийнятті рішення про закупку.

4. Організація закупівельної д-сті: критерії відбору постачальників, стратегія закупок, підрозділ,що приймає рішення про закупку, позиція по відношенню до продавця, інноваційна політика, закупівельна політика.

5. Індивідуальні характеристики покупця: стиль прийняття рішення про покупку, відношення до ризику, подібність між виробниками і споживачами.

20. Конкурентоспроможність і якість продукції, їх місце в стратегії маркетингу.

Якість товару – сукупність властивостей і характеристик товару, що зумовлюють його здатність задовольняти конкретні особові чи виробничі потреби відповідно до свого призначення. Якість вимірюється с-мою показників, що характеризують надійність, ремонтопридатність, економічність, довговічність, функціональність, легкість у використанні.

Конкурентоспроможність – сукупність споживчих властивостей товару, що забезпечує йому здатність конкурувати з товарами-аналогами на ринку у визачений період часу. Конкурентоспр. Може бути визначена лише через порівняння з іншими товарами. Вона хар-ся якісними параметрами, витратами споживача на придбання товарів та витрати на його використання.

Параметри конкурентоспроможності можна поділити на 2 групи:

- Технічні- х-зують технічний рівень товару(якість) через нормативні, класифікаційні, економічні, естетичні, конструктивні показники.

Економічні - характерезують вартість придбання товару, та витрати на його подальшу експлуатацію, споживання.

Кількісну оцінку конкур. Визначають за оціночними показниками, для цього спочатку потрібно визначити значення одиничного параметру по товару та його аналогу,який вибрано в якості бази порівняння. Паралельно з тим визначають коефіцієнт вагомості кожного виділеного параметру, що формує конкурентоспром. за експортним методом.

Ціна споживання склад: - витрати на купівлю товару, -витрати пов’язані з споживанням товару.

К-сну оцінку конкур.спром. визнач. через показники: Одиничні показн:q1=Р оцін/Р баз.

Групові показн: для технічн.парам=індекс якості= Imn=n Σ i=1 V1 * q1

Для економ.параметр: =індекс ціни споживання I сп = Цспож оціночна / Цспож базова