Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ф_нанси та кредит.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
281.42 Кб
Скачать

72. Бюджетна система України: сутність, структура, принципи функціонування.

Бюджетна система України – це сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів, побудована з урахування економічних відносин, державного і адміністративно – територіальних устроїв. Бюдж. С-ма України складається з (структура):

  • Державного бюджету Укр

  • Бюджету АРК, - місцевих бюджетів.

Принципи побудови бюджетної системи України:

Єдність – забезпечується єдиною правовою базою, грошовою системою, бюджетною класифікацією, єдиним веденням бух. обліку і звітності.

Збалансованість - повноваження та здійснення витрат бюджету мають відповідати обсягу надходжень до бюджету на відповідний бюджетний період.

Самостійність – забезпечується закріпленням за ними відповідних джерел доходів, правом відповідних органів державної влади,органів влади АРК та органів місцевого самоврядування на визначення напрямів використання коштів відповідно до законодавства.

Повнота – до складу бюджетів включаються всі надходження та витрати бюджетів, що здійснюються відповідно до нормативно-правових актів органів державної влади, органи влади АРК та місцевого самоврядування.

Обгрунтованість – бюджет формується на основі реалістичних макропоказників економічного і соціального розаитку держави та розрахунків надходжень та витрат бюджету.

Ефективність- при складанні та виконанні бюджетів усі учасники бюджетного процесу мають прагнути досягнення запланованих цілей при залученні мінімального обсягу бюджетних коштів та максимального результату при використанні визначеного бюджетом обсягу коштів.

Субсидіарність – розподіл видів видатків між Державним та місцевими бюджетами має ґрунтуватися на максимально можливому наближенні суспільних послуг до їх безпосереднього споживача.

Справедливість і неупередженість – бюджетна с-ма Укр базується на засадах справедливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами.

Публічність і прозорість – Держ бюджет і місцеві бюджети затверджуються, а рішення щодо звіту про їх виконання приймаються відповідно ВРУ, ВР АРК та відпов. Радами.

Відповідальність – кожен учасник бюдж. процесу несе відповідальність за свої дії або бездіяльність на кожній стадії бюджетного процесу.

73. Бюджетне планування і прогнозування: сутність, завдання, методи, форми реалізації.

Бюджетне прогнозування – визначення основних показників бюджету на перспективу. У процесі цієї роботи визначається концепція, основна мета, головні напрями розвитку й основні цілі, які мають бути досягнуті.

Мета бюджетного прогнозування – оптимізація розподілу і використання сукупного суспільного продукту, а в кінцевому підсумку – підвищення ефективності виробництва.

Завдання прогнозування:

  • Визначення основних вартісних показників для заданого об»єкта управління,

  • Створення математичних методів прогнозування, обробки одержаної інформації,

  • Реалізації отриманої інформації.

Бюджетне планування – це діяльність по формуванню й використанню цільових централізованих і децентралізованих фондів фінансових ресурсів, які спрямовують на розширене відтворення та на задоволення насущних потреб держави.

Завдання планування:

  • Визначення джерел і обсягів грошових ресурсів

  • Зосередження в руках держави централізованого фонду грошових засобів, необхідного для успішного виконання державних функцій.

  • Стимулювання найбільш ефективного використання матеріальних, трудових і грошових ресурсів, зниження собівартості продукції.

  • Забезпечення необхідних пропорцій в розподілі й використанні грошових ресурсів.

Виконання цих завдань реалізується через: Держ бюджет і бюджети всіх рівнів, кредитний і касовий план НБУ і КБ, баланси і звіти держ підприємств і організацій, фінансові плани асоціацій, фірм, кооперативів, кошториси установ що фінансуються з бюджету.

При плануванні використовують спеціальні методи:

Метод коефіцієнтів – базується на застосуванні відповідних коефіцієнтів щодо результатів певного проміжку часу:рік, квартал, місяць. Недолік-він не стимулює виявлення резервів і не сприяє впровадженню режиму економії коштів.

Нормативний метд – ґрунтується на використанні прогресивних норм і нормативів, при цьому враховуються особливості галузей, зміни в попередньому періоді. Дає можливість об»активно оцінити потреби галузей у фінанс ресурсах, ефективне викор фін ресурсів.

Балансовий метод – допомагає збалансувати джерела ресурсів із запланованими видатками, встановити взаємозв»язок виробничих і фінансових показників, створювати фінансові резерви. Практично вся с-ма бюджетного планування будується за балансовим методом.