Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ф_нанси та кредит.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
281.42 Кб
Скачать

57. Охарактерезуйте діючу с-му страхування майна юридичних осіб.

Майнове стр-ня – галузь стр-ня суть якої полягає у захисті майнових інтересів, що пов»язані з майном юрид. Або фізичних осіб.

Для того, щоб підприємство змогло захистити себе від фінансових збитків у разі настання непередбачених обставин, укладаються договори добровільного страхування майна державних, кооперативних, громадських, акціонерних, орендних, приватних та інших форм власності підприємств та організацій незалежно від видів діяльності.

Державні підприємства, а також акціонерні товариств і корпорації, що виникли на їх основі, можуть укладати різного виду договори страхування.

За основним договором страхуванню підлягає все майно, що належить підприємству:

  • будівлі, споруди, передавальні пристрої, силові, робочі та інші машини, обладнання, транспортні засоби, риболовецькі судна, знаряддя лову, об’єкти незавершеного будівництва, інвентар, готова продукція, сировина, товари, матеріали та інше майно.

За додатковими договорами може бути застраховане:

  • майно, одержане підприємством згідно з договором майнового найму (якщо воно не застраховане у майнодавця), або прийняте від інших підприємств та населення для переробки, ремонту, перевезення та зберігання, на комісію тощо.

  • майно на час проведення експериментальних або дослідницьких робіт, експонування на виставках. Окремо від власного майна можуть страхуватися основні фонди,що передаються в оренду іншим підприємствам та організації.

  • гроші готівкою; акції, облігації, інші цінні папери;

  • рукописи, креслення, бухгалтерські ділові книги; дорогоцінні метали;

  • технічні носії інформації комп’ютерних та аналогічних систем;

- майно, яке знаходиться в застрахованому приміщенні, але не належить страхувальникові.

Не можуть бути застрахованими також будівлі, споруди, які перебувають в аварійному стані чи розташовані в зоні, якій загрожують обвали, зсуви, повені, інші стихійні явища.

Страхові випадки. У разі страхування майна підприємств вирізняють два типи договорів:

  • страхування від вогню, удару, блискавки, вибуху;

  • комплексне або розширене страхування “від вогню та інших випадків”, яке включає, крім ризиків пожежі і вибуху, додатково такі страхові події: землетрус, зсув, обвал, буря, ураган, повінь, град, злива, осідання ґрунту, затоплення, шторм, цунамі, туман, пошкодження майна водою з водопровідних, каналізаційних, опалювальних систем, крадіжки зі зломом (пограбування).

У разі настання страх. Випадку страхувальник повинен: * вжити заходи щодо запобігання збільшення збитків, * повідомити страховика про настання страх. Випадку, * повідомити у відповідні органи про настання події, * надати страховику усі док-ти необхідні для визначення причин та розміру збитку, * до прибуття страховика зберігати рештки знищеного або пошкодженого майна, * страховий акт складається страховиком або аварійним комісаром.

Збитки відшкодовуються таким чином: 1. У разі пошкодження майна відшкод. Буде у розмірі різниці між страховою сумою та вартістю залишків майна придатних для подальшого використання. 2. У разі втрати майна або його знищення відшкодування буде у розмірі дійсної або відновної вартості залишків придатних для використання.