Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ф_нанси та кредит.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
281.42 Кб
Скачать

16. Порядок формування та аналіз фінансових результатів під-ва

У фін. результат включають: техніка і технологія в-ва, організація в-ва, с-ма внутрішнього і зовнішнього управління п-вом, ступінь і раціональність використання ресурсного потенціалу, особливості господарської д-сті.

Формування фін. результатів господарської д-сті:

  1. Загальна оцінка формування ФР- використовується порядок їх формування де зазначені всі показники (дохід від реалізації, ПДВ, акциз, чистий дохід, валовий прибуток, адміністративні витрати, витрати на збут, від операційної д-сті).

  2. Складається аналітична таблиця за показниками, де фактичний рівень порівнюється з плановим.

  3. Оцінка динаміки показників фін. результатів окремих, найбільш важливих (динаміка ВП, ЧД, де доцільно показати їх по рокам і кварталам) визначають абсолютне відхилення базисним і ланцюговим способом, визначають темпи зростання, зниження, приросту.

  4. Проводять аналіз рівня і структури доходів і витрат, структуру податків і знижок. До основних показників дохідності відносять: ЧД від реалізації та ЧД від операційної д-сті, дохід від участі в капіталі.Витрати: ПДВ, акцизний збір, собівартість реалізації прод-ї, адміністративні витрати, витрати на збут, від операційної д-сті, фінансові витрати, податок на прибуток.

  5. Аналіз за аналітичною таблицею безпосередньо фін. результатів. ,В ній визначають структуру фін. результатів:прибуток від фін., операційної, інвестиційної, надзвичайної д-сті. Завершається таблиця загальним чистим прибутком.

Об»єкти аналізу: * обсяги, динаміка, структура, якість фінансових результатів.

Аналіз фін. результатів від інших видів д-сті: 1) операційна д-сть-до складу ФР від операц. Д-сті приносить прибутки чи збитки від реалізації іноз. валюти, операції оренди, операції курсової різниці, від штрафів, неустойки. Фактори що змінюють фін. результати від операц. Д-сті є доходи і витрати від операційної д-сті.

2) Інвестиційна д-сть: прибутки/збитки від реалізації фінансових інвестицій, майнових комплексів, необоротних активів, прибутки/збитки від не операційної курсової різниці.

3) фінансова д-сть: обслуговування та формування портфеля цп, обґрунтування об»єкта інвестування, інвестування за методом участі в капіталі інших підприємств.

Застосовують для визначення факторної моделі спосіб ланцюгових підстановок:

ЧД факт=Σ обсяг реалізації фактичного рівня * ціна, ЧД план…..

ЧД умовний = Σ обсяг реалізації і-тої величини * ціна і0 * питома вага кожного виду прод-ї фактичний. Собів.факт = обсяг реаліз. Факт * собі варт. 1ці прод-ї.

Собівартість умовна= обсяг.реаліз. умовний * собівартість 1ці прод-ї.

Прибуток план = ЧД план – соб-сть план,Умовна величина = ЧД ум - собів.умов