Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ф_нанси та кредит.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
281.42 Кб
Скачать

27. Охарактерезувати с-му оподаткування підприємств.

Система оподаткування - це продукт діяльності держави, її важливий атрибут. Кожна держава формує свою систему оподаткування з урахуванням досвіду інших країн, стану економіки, розвитку ринкових відносин, необхідності вирішення конкретних економічних і соціальних завдань, власних національних особливостей.

Законом "Про систему оподаткування" визначено такі важливі принципи її побудови:

- стимулювання підприємницької виробничої діяльності та інвестиційної активності;

- стимулювання науково-технічного прогресу, технологічного оновлення виробництва, виходу вітчизняного товаровиробника на світовий ринок високотехнологічної прод-ї; - рівномірність сплати; - компетентність; - доступність.

- обов'язковість; - рівнозначність і пропорційність; - єдиний підхід;

- рівність, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації;

- соціальна справедливість; - стабільність; - економічна обгрунтованість;

У с-мі оподаткування можна виділити дві підсистеми: оподаткування юр. осіб (під-мств) та оподаткування фіз. осіб. П-ємства - суб'єкти господарювання повинні сплачувати загально державні, а також місцеві податки і збори. Загальнодержавні податки і збори включають:

- прямі податки [под. на прибуток – 16%,под.на доходи фіз.. осіб(15%) плата за землю, под.. за першу реєстрацію ТЗ та ін.. самохідних машин і механізмів, екологічний];

- непрямі податки [податок на додану вартість (ПДВ)-17%, акцизний збір,Фс/гП];

- збори (на обов'язкове державне пенсійне страхування, на обов'язкове соціальне страхування, до державного інноваційного фонду; * за користування надрами, за спец.використання води; за спец. Використання лісових ресурсів; рентні збори;);

Основними показниками фінансове - господарської діяльності, на які впливають податки є: - собівартість продукції; - прибуток від реалізації товарів (робіт, послуг); - прибуток підприємства;- обсяг реалізації ;- виручка від реалізації; - платоспроможність під-ства;- фінансова стійкість під-ва; - іммобілізація оборотних коштів;- прибуток, що залишається в розпорядженні п-ва; - залишки нереалізованої продукції;- чистий прибуток;- обсяг залучених кредитів;- використання прибутку.

Методами податкового планування є:Поточний фінансовий контроль (короткострокове оперативне податкове планування передбачає контроль за податковими платежами при періодичному складанні прогнозів їх зміг спостереження у відповідності з прогнозами реальних платежів податків за ті ж періоди.Попередня податкова експертиза (середньострокове перспективне податкове планування передбачає експертизу нових проектів і найважливіших управлінських рішень. Він передбачає вже наявності на підприємстві ґрунтовної інформаційно - аналітичної бази і податках: не лише текстів нормативних документів, але коментарів до них провідних юристі бухгалтерів, аудиторів, матеріалів державних органів, рішень судів за податковими спорам матеріалів по податках з періодики, проектів податкового законодавства.Порівняльний аналіз (довгострокове стратегічне податкове планування) передбачає аналіз нових проектів діяльності підприємства в цілому. У відповідності з цим методом проводиться порівняння різних варіантів діяльності підприємства з метою визначення їх податкової ефективності: на короткій період діяльності (при постійних значеннях податкових ставок) і на тривалі періоди (при різних варіантах очікуваних змін у законодавстві та ставках).Ефективність податкової політики досягається дотриманням наступних принципів:1. Суворе дотримання діючого законодавства по оподаткуванню. 2. Доцільність застосування на підприємствах малого бізнесу спрощених систем оподаткування. 3. Управління виробничим процесом у залежності від зміни діючої системи оподаткування. 4. Вплив на елементи бази оподаткування в залежності від групи податків, зборів та платежів.